ECONOMIA

Guia per invertir en moments d’incertesa

Temps de Lectura: 5 minutos

Guia per invertir en moments d’incertesa
Avatar

CaixaBank

14 Març, 2022


L’ofensiva llançada per Rússia sobre Ucraïna el 24 de febrer va provocar un tsunami financer. Les borses mundials van experimentar bruscos moviments a la baixa; els preus de l’energia, especialment el gas i el petroli, es van disparar; i la recuperació de l’economia de l’eurozona, amb el llast dels dos anys de pandèmia, es va començar a veure amenaçada.

En moments com l’actual, quan la incertesa i la volatilitat són elevades, és fonamental prendre decisions racionals d’inversió. Per fer-ho, és important tenir en compte una sèrie de premisses.

Quatre consells

Mantén la perspectiva de llarg termini: en períodes llargs és més difícil experimentar pèrdues, ja que la probabilitat d’obtenir pèrdues i guanys extrems es redueix.

Evita sortir del mercat en moments d’alta volatilitat: recorda que, després de grans caigudes, acostumen a venir períodes de grans pujades. Si perds una bona jornada alcista, perds bona part de la rendibilitat global de la inversió.

No et deixis portar per decisions emocionals motivades per moviments bruscos del mercat, ja que t’allunyen dels teus objectius d’inversió.

Delega en gestors professionals, que tenen el coneixement i l’experiència necessaris per manejar aquest tipus de situacions, i saben moure’s a llarg termini.

Cinc errors a evitar

La psicologia i les finances conductuals solen fer acte de presència en temps convulsos i ens empenyen a prendre decisions de manera irracional. És llavors quan apareixen els efectes de biaix. Conèixer-los t’ajudarà a evitar-los:

Efecte cambra d’eco. Els mitjans de comunicació i les xarxes socials amplifiquen l’impacte de determinades notícies i esdeveniments, com passa ara amb el conflicte entre Rússia i Ucraïna. No hem d’oblidar que aquesta és una notícia que impacta en els mercats, però no és l’únic factor que en determina l’evolució.

Comportament en massa. Apareix quan acceptem com a vàlids els raonaments o les idees de la majoria sense parar-nos a analitzar si són correctes des del punt de vista lògic. Un exemple molt clar d’això és quan decidim desfer posicions perquè veiem que els altres ho fan.

Efecte miopia. Provoca que els inversors a llarg termini avaluïn el valor de la seva cartera i sobrereaccionin a notícies i esdeveniments que tenen lloc a curt termini. Si la borsa cau avui un 3%, hauries de desfer aquesta cartera en què has invertit per a la teva jubilació? La resposta és que no.

Biaix de disponibilitat. S’esdevé quan donem més importància a una notícia recent que al context en general, per la qual cosa no tenim en compte totes les possibilitats a l’hora de decidir. És com si optem per no invertir mai més en renda variable el dia en què la borsa baixa molt.

Aversió a la pèrdua. Psicològicament, tendim a veure la pèrdua amb el doble de valor que el guany, i això, quan hem de prendre una decisió d’inversió, ens porta a triar no perdre abans que guanyar.

Com en la vida en general, en la inversió la pressa no acostuma a ser una bona consellera. Sempre és millor posar les coses en perspectiva, meditar bé abans de prendre una decisió que afecti les nostres posicions i revisar amb el nostre gestor la nostra planificació financera i els objectius d’inversió.

Accepto les condicions d'ús.