SOSTENIBILITAT

L’hidrogen verd, el gran aliat per descarbonitzar l’economia

Temps de Lectura: 5 minutos

L’hidrogen verd, el gran aliat per descarbonitzar l’economia
Avatar

Pablo Pérez-Montero

Head of Sustainable Finance CaixaBank CIB&IB

29 Novembre, 2021


2050. Aquest és l’any marcat per la Unió Europea per aconseguir la descarbonització del planeta. Països de tot el món estan duent a terme iniciatives ambicioses per aconseguir ser climàticament neutres i utilitzar energies renovables en els sistemes productius, i d’aquesta manera assolir els objectius de l’Acord de París.

Un element químic, el més abundant a la natura, es presenta com un gran aliat en la descarbonització de l’economia: l’hidrogen.

L’H2 és l’element químic més simple format per un protó i un electró. En forma de gas, el podem trobar, per exemple, a les estrelles i unit a altres compostos químics, com l’oxigen, podem localitzar-lo a l’aigua (H2O). Però… Com el podem extreure per convertir-lo en verd?

Utilitzant aigua del mar, mitjançant el procés d’electròlisi, es descompon la molècula de l’aigua per extreure’n l’hidrogen. Quan en aquest procés s’utilitza energia d’origen renovable s’anomena hidrogen verd i no emet CO2 en el procés productiu.

Un quilogram d’hidrogen és capaç d’alliberar més energia que un quilogram de qualsevol altre combustible (gairebé triplicant la capacitat de la gasolina). A més, no genera diòxid de carboni, només vapor d’aigua, per això l’impacte mediambiental que té és zero, segons recull l’Associació Espanyola de l’Hidrogen.

L’hidrogen renovable es posiciona així com un dels principals vectors energètics a llarg termini pel fet que la producció i el consum és neutral climàticament i no genera emissions contaminants. Una peça clau per aconseguir la descarbonització en sectors especialment intensius en emissions de CO2 com l’industrial i el transport.

L’alta capacitat energètica i la possibilitat de produir-lo sense emetre diòxid de carboni, el converteix en l’aposta principal per descarbonitzar el transport pesant o de llarga distància, a més de l’ús potencial que té com a font energètica i primera matèria per a la indústria en general.

Inversió amb impacte

Són nombroses les institucions nacionals i internacionals que estan donant suport al progrés de l’hidrogen verd.

El Pacte Verd Europeu (European Green Deal) té en compte estratègies i mecanismes de finançament per al desenvolupament d’iniciatives en matèria d’hidrogen renovable. En el marc del Green Deal, l’Estratègia Europea de l’Hidrogen (UE Hydrogen Strategy) estableix el paraigua necessari per implementar el paper de l’hidrogen net en la reducció d’emissions de l’economia de la Unió Europea.

Per aconseguir aquest objectiu, és necessari desenvolupar un marc regulatori, mobilitzar inversions, apostar per l’R+D, crear infraestructures i establir cooperació amb tercers països per desplegar l’ús de l’hidrogen verd a gran escala.

D’una banda, la Comissió Europea, a través de l’European Clean Hydrogen Alliance, de la qual CaixaBank ha passat a formar part com a membre, pretén facilitar el desenvolupament d’un mercat que necessitarà un volum rellevant d’inversió per assolir els objectius climàtics fixats.

Així, un total de 2.600 milions d’euros es destinaran a projectes de producció, distribució i aplicació d’hidrogen renovable, cosa que generarà més de cinc milions de treballs i afavorirà la reducció de 560 milions de tones d’emissions de CO2 a l’any.

D’altra banda, el Govern d’Espanya treballa per situar el país al capdavant de la Unió Europea en producció d’energia amb hidrogen verd com a matèria primera. L’Executiu preveu, entre altres mesures, que el 2030 almenys el 25% de l’energia utilitzada en l’àmbit industrial provingui de l’hidrogen renovable. A més, l’Executiu instal·larà de 100 a 150 hidrogeneres d’accés públic i invertirà aproximadament 8.900 milions d’euros en aquesta energia.

A CaixaBank, tenim un fort compromís per mobilitzar recursos i contribuir a una economia baixa en carboni, al mateix temps que donem suport als nostres clients en el procés de transició. En l’hidrogen verd tenim un gran aliat i una aposta per aconseguir la descarbonització progressiva d’alguns dels sectors més intensius.

Quedarà enrere l’ús de l’hidrogen marró provinent de fonts fòssils. Un canvi de paradigma mundial, el de l’ús d’energies renovables, que va cap a la descarbonització de l’economia i un nou sistema productiu: el verd.

Accepto les condicions d'ús.