SOSTENIBILITAT

Fes que el teu Nadal sigui sostenible amb aquests deu trucs

Temps de Lectura: 4 minuts

Fes que el teu Nadal sigui sostenible amb aquests deu trucs
Avatar

CaixaBank

18 Desembre, 2023


Vols que el teu Nadal sigui més verd que mai? Aquest decàleg et donarà les pistes que necessites per celebrar unes festes més amables per al medi ambient. Des de l’arbre fins al sopar, perquè sorprenguis la teva família i els teus amics sense deixar viure l’essència tradicional d’aquestes dates.

1. Tria un arbre sostenible

En primer lloc, hi ha diverses alternatives. Pots optar pel tradicional arbre natural, però has d’assegurar-te que l’adquireixes en un establiment que et garanteixi que s’ha cultivat amb un fi ornamental en una explotació arborícola sostenible i que serà viable trasplantar-lo per prolongar-ne la vida més enllà del Nadal.

Generalment, aquests exemplars es cultiven i venen en test. També és convenient que el lloc de procedència de l’arbre sigui pròxim, per minimitzar la petjada de carboni del transport. Finalment, es recomana que en el seu cultiu no s’hagin utilitzat fertilitzants.

Informa’t també de serveis de recollida de l’arbre, ja que passades les festes hi ha empreses que els recullen i els planten de nou per donar-los una segona vida.

Si no et convenç aquesta opció, sempre pots triar un arbre artificial, però tenint en compte les indicacions següents.

En primer lloc, la majoria dels materials que s’utilitzen en la seva fabricació no són biodegradables, per la qual cosa és aconsellable que cerquis productes elaborats amb materials sostenibles. Recorda que has d’utilitzar el mateix arbre artificial durant una dècada, almenys, per compensar la seva petjada de carboni.

També pots optar per arbres decoratius elaborats amb materials biodegradables (com fusta) o reciclats (com paper), amb un efecte estètic menys realista però no per això menys nadalenc.

Fins i tot pots animar-te i elaborar tu mateix l’arbre amb material reciclat, l’ocasió perfecta per implicar els més joves de casa en manualitats creatives.

2. Una decoració a l'altura de les dates nadalenques

Si el teu arbre és sostenible, la seva decoració ha d’estar-hi en consonància. Per això, el fonamental és optar per llums LED, el consum dels quals és molt més eficient que el dels llums tradicionals. Utilitza la quantitat justa de llums (no sobreil·luminis i opta per guarniments reflectors) i encén l’arbre només en les ocasions especials.

Pel que fa a la decoració, sempre pots donar una oportunitat als guarniments més antics que tinguis, que aporten un toc vintage a la decoració.

I si vols donar-li un aire renovat, cerca decoracions sostenibles (de materials biodegradables o d’origen sostenible) o aprofita per elaborar les teves pròpies decoracions.

Des d’unes campanes a partir de càpsules de cafè fins a estrelles de Nadal fetes amb rotllos de paper higiènic premsats, la imaginació pot volar sense límits a l’hora de crear un entorn de màgia nadalenca a partir del reciclatge.

3. Un regal per al medi ambient

A l’hora de pensar en regals, tingues en compte els que tenen un origen ecològic, és a dir, elaborats amb materials el procés de fabricació i el transport dels quals tingui una petjada de carboni limitada. Pots cercar regals elaborats amb materials reciclats o que siguin biodegradables.

En aquest sentit, és recomanable investigar els detalls del producte i el seu comerciant, així com l’etiquetatge, que ha d’indicar el seu baix impacte ambiental o comptar amb certificacions ecològiques fiables com ara FSC, PEFC, Ecolabel. També pots optar per regals de comerç just, que tenen un impacte en les comunitats de productors de països pobres.

Per exemple, al blog compartim una guia de productes tèxtils sostenibles que et pot resultar molt útil. També pots optar per regals que ens ajudin a ser més sostenibles en el dia a dia, per exemple, cubs per separar escombraries o llibres que ens ajudin a aprofundir en la sostenibilitat.

4. Economia circular també per Nadal

Finalment, hi ha l’opció de comprar regals de segona mà, que donen una altra oportunitat a productes que encara tenen molt per oferir. Des de botigues físiques fins a particulars a través de plataformes online, segur que trobes el regal perfecte.

Aquest consell també és aplicable a aquestes dates destacades en què volem lluir alguna peça més exclusiva o elegant. Si et planteges regalar un aparell electrònic, recorda que tens a la teva disposició productes recondicionats.

5. Recicla embolcalls

Un altre aspecte important és l’embolcall dels regals. Pots comprar paper reciclat, reciclar el paper de regal d’aniversari o festes similars o directament optar per no embolicar-los.

Això sí, recorda que les caixes, les bosses de plàstic o el paper de bombolles han de dipositar-se al contenidor corresponent. Si els regals nous substitueixen altres que ja no funcionen o estan deteriorats, informa’t a la deixalleria més pròxima com pots reciclar-los.

6. Evita el malbaratament alimentari

El Nadal es distingeix per menjars i sopars abundants. Intenta conservar el menjar que sobri per consumir-lo en un altre moment, recorda que si estàs en un restaurant tens l’opció de demanar envasos per emportar-te les sobres a casa. No obstant això, l’ideal és que calculis bé les racions per persona per no haver de guardar o fins i tot tirar menjar.

7. Consumeix local i de temporada

Una altra clau per a un Nadal sostenible és consumir productes locals i de temporada, la petjada de carboni dels quals sigui inferior a la d’aquells que han hagut de recórrer milers de quilòmetres per arribar a la teva taula. Aquí tens una calculadora que t’explica la petjada de carboni emesa i els litres d’aigua utilitzats en diferents tipus de productes.

8. Cuina amb cap

Ja hem parlat de les quantitats, però no de l’energia utilitzada en la preparació dels menús nadalencs. Cerca elaboracions que impliquin la mínima despesa d’energia possible, tenint en compte el consum dels teus electrodomèstics.

Pots aprofitar i cuinar dos plats en paral·lel, per exemple, al forn o al robot de cuina, cosa que et resultarà, a més, molt pràctica. Així mateix, pots prioritzar preparacions en cru o fred, que igualment t’estalviaran energia i temps que podràs emprar per gaudir amb la resta de comensals.

9. Desplaçaments de poca petjada

Si viatges aquest Nadal, cerca l’opció més sostenible. Recorda que el tren és un dels mitjans menys contaminants. I si viatges per carretera, tria un vehicle elèctric. Per allotjar-te, selecciona establiments sostenibles. Així reduiràs al màxim la teva petjada de carboni. Si t’has de moure per la ciutat, opta pel transport públic, desplaçar-te a peu o en patinet.

10. Renova els teus propòsits per al 2024 amb un toc verd

Un nou any suposa moltíssimes oportunitats de superar-nos a través de petits reptes, i la sostenibilitat no pot quedar fora d’aquest llistat. Marca’t nous desafiaments per a tu i tota la família (ser més eficient en el teu consum d’aigua i electricitat, comprar local i de temporada, reutilitzar la roba) perquè la sostenibilitat no només estigui present aquest Nadal, sinó tot l’any.

Accepto les condicions d'ús.