INNOVACIÓ

Les 10 tecnologies emergents del 2021, segons el MIT

Temps de Lectura: 5 minutos

Les 10 tecnologies emergents del 2021, segons el MIT
Avatar

CaixaBank

03 Desembre, 2021


La tecnologia emergent podria portar grans canvis. En el passat, diversos descobriments i desenvolupaments van suposar veritables revolucions i és molt probable que torni a ocórrer en el futur. Per això, un any més, el MIT (Massachusetts Institute of Technology) ha seleccionat deu tecnologies del 2021 amb enorme potencial.

Vacunes amb ARN missatger (ARNm)

L’any 2020 ens va sorprendre amb l’esclat de la primera pandèmia en un segle. La seva ràpida propagació va fer que comencés una autèntica cursa pel desenvolupament de la vacuna contra el virus, i en aquest punt va ser quan vam sentir a parlar de l’ARN missatger o l’àcid ribonucleic missatger, el funcionament del qual difereix de les vacunes convencionals. L’ARN missatger és una molècula utilitzada per les cèl·lules vives per convertir seqüències de gens de l’ADN en proteïnes.

En el cas de les vacunes desenvolupades per al tractament de la COVID-19, l’ARNm del virus s’injecta en el múscul. Allà, les cèl·lules el llegeixen i comencen a sintetitzar la proteïna viral, a la qual reacciona el sistema immunitari i genera una resposta protectora.

Bateries de liti-metall

El canvi en la tecnologia que utilitza les seves bateries, de ions de liti a liti-metall, podria fer més competitius els cotxes elèctrics, perquè l’autonomia de les seves bateries actuals és un dels seus punts febles. A més, les bateries de liti-metall podrien augmentar la seguretat i reduir el preu de compra d’aquests vehicles. Per sort, ja hi ha diferents instituts immersos en el seu desenvolupament (QuantumScape, Institut de Tecnologia Avançada de Samsung, Solid Power i 24M) i podrien estar llestes per al 2025.

Hidrogen, l'alternativa renovable a l'altura dels combustibles fòssils

L’hidrogen és el gas més abundant de l’univers i podria convertir-se en una alternativa neta. La clau: quan l’hidrogen es crema només hi deixa vapor d’aigua, en comptes dels gasos amb efecte d’hivernacle que provenen dels combustibles fòssils. Un quilogram d’hidrogen conté tres vegades més densitat energètica que la gasolina i podria arribar a substituir el gas natural, el dièsel i la gasolina que utilitzen els vaixells, els camions, els autobusos i els cotxes.

Intel·ligència artificial polivalent

La intel·ligència artificial polivalent és un nou enfocament de la intel·ligència artificial i mira d’augmentar les seves capacitats i acostar-les a les de l’ésser humà. El que pretén aconseguir són interaccions més naturals i que la màquina sigui capaç tant de sentir com de parlar. Aquest desenvolupament va començar el 2012 en un intent que les xarxes neuronals aconseguissin veure. Avui dia, els esforços se centren a fer que raonin, escoltin, parlin i escriguin.

La vida i la feina en remot

La pandèmia ha accelerat l’ús de solucions en remot per viure o treballar: Zoom, Teams, Meet o Skype, qui no va utilitzar el 2020 alguna d’aquestes aplicacions en el dia a dia? A més, va ser l’any de les vendes a domicili per les restriccions a la mobilitat i el teletreball va ser una solució efectiva per a la supervivència de moltes empreses. Després d’aquesta experiència, només queda trobar un equilibri entre la vida normal i l’ús d’aquestes tecnologies en benefici de la societat.

Posicionament precís

L’ús de sistemes de posicionament global forma part del dia a dia de milions de persones. Actualment, el posicionament GPS té un marge d’error d’entre 5 i 10 metres, però l’arribada d’altres sistemes, com Galileo, prometen rangs de precisió de centímetres o fins i tot de pocs mil·límetres. Aconseguir que aquesta tecnologia sigui cada cop més precisa és la clau per a uns millors serveis.

Rastreig digital de contactes

El rastreig digital de contactes és una iniciativa duta a terme per diferents països i empreses del món per localitzar les persones contagiades pel coronavirus i intentar frenar-ne l’avanç. Recordem que Apple i Google es van unir i van desenvolupar aplicacions per facilitar el rastreig de persones contagiades i contribuir a la reducció de la propagació del virus. Les seves aplicacions de notificació d’exposició es van utilitzar en països de tot el món i van ser dissenyades sota codi obert perquè arribessin on més es necessitaven.

Fideïcomisos de dades

La importància de l’ús de les dades de persones ha fet que diferents companyies treballin en una solució per protegir-les. Els fideïcomisos de dades es dotarien d’una estructura legal per proporcionar una administració independent de les dades. D’aquesta manera, es pretén que se’ls doni un ús segur.

Algoritmes de recomanació millorats

La informació emmagatzemada a internet és ingent i no para de créixer. En millorar els algoritmes de recomanació, podràs trobar la informació més valuosa per a tu d’una manera ràpida i senzilla. En aquest sentit, TikTok ha revolucionat el sector introduint un algoritme que premia el contingut de qualitat.

Models de llenguatge natural: GPT-3

Un gran pas de la intel·ligència artificial és la comprensió del llenguatge humà. El GPT-3 és un model de llenguatge desenvolupat per OpenAI dotat de tecnologia d’aprenentatge profund i que ha llegit milers de llibres, i els seus assoliments són sorprenents. És capaç de generar contingut original de manera automàtica amb només rebre algunes ordres en anglès, tot i que encara li falta entendre el context i el sentit de les paraules que utilitza. Podrà generar codis per a programadors, traduir equacions o dissenyar pàgines web.

Accepto les condicions d'ús.