ECONOMIA

Micromecenazgo o puntocom, les novetats de la RAE relacionades amb l’economia

Temps de Lectura: 3 minuts

Micromecenazgo o puntocom, les novetats de la RAE relacionades amb l’economia
Avatar

CaixaBank

18 Gener, 2023


El Diccionario de la Lengua Española (DLE) dona la benvinguda a nous termes en la seva actualització 23.6. La Real Academia de la Lengua Española (RAE) ha incorporat 3.152 modificacions: des de nous termes a noves accepcions, així com correccions i eliminacions en entrades ja existents. D’aquesta manera, el diccionari s’actualitza i dona resposta als nous usos documentats del llenguatge que van sorgint amb el temps i que es constaten a través de la literatura, el periodisme, la ciència i altres fonts.

D’aquestes 3.152 novetats, hem seleccionat els canvis en set termes que tenen a veure amb l’economia.

Comercio electrónico

El DLE afegeix aquesta nova accepció a l’entrada de “comercio”. “Comercio que se lleva a cabo a través de internet”, indica. El terme del qual prové (l’anglès e-commerce) es va començar a fer servir a finals dels anys noranta per descriure el fenomen que llavors arrencava.

Consultor

Soy un bloque de texto. Haz clic en el botón Editar para cambiar este texto. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Macrodatos

“Conjunto de datos que, por su gran volumen, requieren técnicas especiales de procesamiento”: així és com el diccionari de la RAE defineix aquesta paraula, que és equivalent a l’anglicisme Big Data, del qual tant es llegeix i se sent en l’última dècada. Les aplicacions de les macrodades són innombrables, des de lluitar contra la pobresa fins a la millora en el joc d’un equip de futbol, passant pel sistema bancari.

Micromecenazgo

El diccionari recull aquest terme com a “financiación de un proyecto mediante la participación de un gran número de personas que contribuyen con aportaciones relativamente pequeñas de dinero”. Equival a la paraula anglesa crowdfunding, que és una modalitat de finançament online que ha assolit molta popularitat aquestes últimes dècades per impulsar projectes pioners o amb finalitats benèfiques.

Moneda refugio

Es tracta d’un altre dels termes econòmics que incorpora aquesta última actualització del DLE. Es recull com a “divisa en la que se invierte especulativamente frente a otras que ofrecen escasas garantías de estabilidad”.

Per protegir-se dels vaivens del mercat i de l’amenaça de la recessió, molts inversors busquen divises refugi, que garanteixen funcionalitat, liquiditat i durabilitat. Tradicionalment, el dòlar americà ha estat la moneda refugi estrella gràcies a la seva fortalesa. De fet, avui dia ha aconseguit la paritat respecte a l’euro per primera vegada en dues dècades. Tanmateix, els mercats també valoren altres divises, com el franc suís o el ien japonès.

Puntocom

Aquest calc de l’anglès es recull com a adjectiu en relació amb empreses que duen a terme bona part de la seva activitat econòmica a internet. L’expressió es va començar a fer servir el 1994 i es va popularitzar per referir-se a l’esclat de la bombolla d’empreses d’internet entre el 1995 i el 2000.

Termosolar

Tanquem la llista d’aquests termes destacats amb la definició d’una energia sostenible que tant de protagonisme ha assolit a Espanya. De fet, aquest any el nostre país s’ha convertit en l’estat amb més potència termosolar del món, amb 2.300 megawatts. L’entrada es planteja com l’accepció d’energía termosolar, acompanyada de la definició “energía obtenida a partir de la radiación del sol, utilizada, mediante colectores, para producir calor y electricidad”. S’acompanya de l’adjectiu “termosolar” per a tot el que té a veure amb aquest concepte.

 

Aquesta versió 23.6 del DLE està només disponible en format online, ja que la pròxima edició impresa del diccionari, la 24a, està prevista per al 2026.

Accepto les condicions d'ús.