La inflació s’ha deixat notar als comptes de la llar durant el 2022. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’índex de preus de consum (IPC) va tancar l’any en el 5,7 %, una dècima menys que la dada avançada.
La previsió per a aquest any té en compte una inflació encara en nivells elevats. Per sort, hi ha alguns trucs que ens ajudaran a treure el màxim rendiment a la nostra economia domèstica i que faran que l’efecte de la pujada de preus es minimitzi.
És una de les claus per millorar la salut de les nostres finances. El que és ideal és tenir uns pressupostos mensuals on reflectim, en primer lloc, els ingressos i, tot seguit, les despeses habituals, com ara subministraments, lloguer o hipoteca, despeses en menjar, etc. Així podrem ajustar les nostres despeses als nostres ingressos segons les nostres necessitats.
Existeixen un munt de mètodes per portar els comptes de la llar, des d’un simple full de càlcul fins al mètode japonès Kakebo, passant per aquesta eina que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el Banc d’Espanya han habilitat. D’aquesta manera, podem posar-nos un objectiu d’estalvi.
Una altra recomanació és fraccionar els pagaments en la mesura del possible: impostos, comunitats de veïns, assegurances o targetes n’ofereixen la possibilitat sense interessos. Si pots repartir aquests desemborsaments al llarg de l’any perquè no coincideixin, podràs mantenir els teus comptes més folgats per poder respondre a despeses imprevistes o complir els teus objectius d’estalvi.
Dedica un temps fix de manera recurrent a analitzar les teves despeses i a buscar maneres de reduir-les. Per exemple, analitza els teus contractes de subministraments per veure si de veritat s’ajusten a les teves necessitats i estudia les ofertes dels competidors.
També pots plantejar-te si et compensa tenir un cotxe de propietat, tenint en compte les despeses que et genera, i valorar les alternatives de carsharing i serveis de lísing o rènting.
Durant aquest temps també pots analitzar si necessites totes les subscripcions que tens: et pots establir un calendari per saber quan caduquen i decidir renovar el servei o no, en funció de la teva economia o prioritats. Tingues en compte que moltes subscripcions s’abonen anualment.
La cerca d’ofertes i promocions és una altra activitat que es pot agendar en aquest temps dedicat a millorar les teves finances domèstiques. Hi ha webs i apps que localitzen promocions, comparen preus o et notifiquen quan un producte que t’interessa ha baixat de preu: et poden ser de gran ajuda per estirar el teu pressupost una mica més.
Busca la manera de generar ingressos extres. Hi ha moltes apps que et permeten vendre aquells objectes o peces que no utilitzes o compartir despeses del teu vehicle en els teus desplaçaments.
En el teu pressupost, inclou-hi una petita partida per a despeses no programades. Una avaria del cotxe, un viatge inesperat o una derrama de la comunitat de veïns són desemborsaments gens menyspreables que poden sobrevenir en qualsevol moment. Tenir un fons del qual poder estirar per atendre aquestes despeses contribueix a millorar l’estabilitat del nostre pressupost mensual.
Si ens centrem en l’estalvi, el més recomanable és buscar assessorament professional, que tingui en compte el nostre perfil, els nostres coneixements, sensibilitats i objectius. D’aquesta manera, els nostres diners rendiran de la millor manera possible perquè no patim sobresalts en el futur. El Banc d’Espanya ofereix recomanacions específiques centrades en l’estalvi, així com una calculadora online per preveure l’estalvi.