Els bitllets guarden molta història i amaguen alguns misteris. Sigui pel seu intricat disseny, sumat a l’atzar, o per interpretacions errònies de les seves il·lustracions, hi ha un seguit de llegendes urbanes que parlen de prediccions o aparicions paranormals.
Aquest Halloween, et presentem els monstres i altres llegendes que habiten en els bitllets.
George Washington apareix a l’anvers d’aquest bitllet, amb la Casa Blanca al revers. Si doblegues el bitllet d’una determinada manera i l’uneixes a un altre bitllet doblegat de la mateixa manera, veuràs la cara d’una criatura horrible.
Aquest bitllet té un retrat del president Andrew Jackson per un costat i de la Casa Blanca per un altre. El seu disseny original es remunta a 1928, encara que amb el temps ha anat incorporant petits canvis.
Doblegant d’una manera determinada el bitllet, hi ha qui hi veu l’atac a les Torres Bessones de l’11 de setembre de 2001.
Si, a més, es doblega en forma de ventall, per la part posterior apareix la paraula “OSAMA”, el nom de pila d’Ossama Bin Laden, cervell darrere de l’atemptat.
Sens dubte, una macabra casualitat descoberta per algú amb molt temps i afició a doblegar bitllets.
Si poses qualsevol bitllet d’euro a la besllum, a la part blanca del bitllet, hi veuràs la silueta del bust d’una dona. Molts interpreten que es tracta de la verge o una aparició fantasmagòrica, però no tenen raó.
En el disseny dels bitllets d’euro, s’ha intentat triar motius transversals a tots els països de la Unió i els seus habitants, com ara exemples d’arquitectura europea imaginaris, ja que no corresponen a cap construcció real.
El cas de la silueta de la dona té fàcil solució; només cal donar una ullada a la mitologia grega. Es tracta d’Europa, una princesa fenícia, seduïda per Zeus, que va prendre forma de toro blanc per portar-la sobre el seu llom a Creta. Aquesta princesa dona nom al continent, d’aquí la seva elecció. El web del Banc d’Espanya així ho detalla.
Els bitllets d’euro mostren un pont a la part posterior. Segons el valor del bitllet, es mostra un pont d’un estil arquitectònic diferent. Però aquests ponts no existeixen: com ja hem comentat, les il·lustracions dels bitllets no responen a construccions reals per evitar que alguns països se sentin més representats que altres (i viceversa). Així que són il·lustracions creades ad hoc per als bitllets.
Anys després del llançament d’aquests bitllets, el 2022, un dissenyador holandès anomenat Robin Stam, va aixecar els ponts que apareixen als bitllets seguint fidelment les il·lustracions. Actualment, es troben en un canal artificial en una urbanització de Spijkenisse (Voorne-Putten, Nissewaard, els Països Baixos), recull 20 Minutos.
Els bitllets de 500 pessetes lluïen un retrat de la poetessa gallega Rosalía de Castro. Si s’enrotllava de manera cònica aquest bitllet, la cara de l’escriptora s’alterava i semblava que es transformava en l’expresident del Govern Felipe González.
El bitllet es va posar en circulació el 1979, quan encara era candidat a la presidència del Govern, cosa que va aconseguir el 1982. Novament, les llegendes urbanes atribuïen al bitllet propietats endevinatòries sobre l’arribada al poder de González.