INNOVACIÓ

Certificat electrònic: la guia pràctica que et farà la vida més fàcil

Temps de Lectura: 4 minuts

Certificat electrònic: la guia pràctica que et farà la vida més fàcil
Avatar

CaixaBank

02 Setembre, 2024


Un clic i ja estàs oficialment identificat en centenars de pàgines web d’administracions i fins i tot d’entitats privades.

Sona bé, oi? És la màgia del certificat electrònic de ciutadà de l’FNMT, un mitjà d’identificació molt útil i còmode que molts ciutadans no utilitzen perquè no saben ni com obtenir-lo.

En aquest article, t’expliquem:

Què és el certificat electrònic de l'FNMT

En realitat, el certificat electrònic de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT) és un document digital que conté les dades identificatives del ciutadà. És com si poguessis presentar el DNI per acreditar la teva identitat a l’hora de fer un tràmit en un web, en comptes d’haver de recordar contrasenyes.

Es tracta d’una certificació electrònica que expedeix l’FNMT per vincular el seu subscriptor amb unes dades de verificació de signatura i que confirma la seva identitat.

Així, doncs, els usuaris poden identificar-se a internet i intercanviar informació amb els organismes que l’accepten de manera segura.

Per a què serveix el certificat electrònic de l'FNMT?

Són molts els usos per als quals el certificat digital de la FNMT identifica una persona de manera segura.

Els tràmits amb l’Administració de justícia, les autoritats sanitàries o tributàries, les administracions locals o fins i tot la notaria s’agilitzen considerablement gràcies a aquest document, que estalvia molts desplaçaments i esperes.

Alguns dels usos del certificat electrònic de l’FNMT són els següents, tots a través d’internet, encara que en realitat n’hi ha molts més:

  • Presentar, consultar i liquidar impostos
  • Cobrir les dades del cens de població i habitatges
  • Inscripció i consulta del padró municipal
  • Consulta i pagament de multes de trànsit
  • Consultes i tràmits per sol·licitar subvencions
  • Presentació de recursos i reclamacions
  • Signatura electrònica de documents i formularis oficials
  • Tramitar pensions i altres prestacions més àgilment
  • Accedir a resultats de proves mèdiques
  • Demanar una nota simple o consultar les dades cadastrals d’un immoble

Com puc obtenir el certificat electrònic de l'FNMT?

Hi ha fins a quatre formes diferents d’obtenir el certificat electrònic de l’FNMT, que consisteix en un arxiu que es pot baixar a l’ordinador o a qualsevol dispositiu mòbil.

Amb identificació per vídeo

En aquest cas, cal seguir quatre passos en l’ordre següent:

  • Configurar l’equip instal·lant un software.
  • Sol·licitar el certificat per internet: poc després es rebrà un codi de sol·licitud, que es demanarà quan es verifiqui la identitat, i un enllaç per accedir al servei d’identificació remota. També un SMS per comprovar el número de telèfon mòbil.
  • Identificació per vídeo: amb la càmera del dispositiu mòbil que estiguem utilitzant, s’ha d’escanejar el DNI per les dues cares i fer una verificació biomètrica de la cara de l’usuari per verificar que la cara coincideix amb la foto del DNI.
  • Baixar el certificat: un cop validada la identificació, com a màxim en qüestió de dos dies feiners, l’FNMT enviarà una notificació per baixar el certificat i instal·lar-lo al dispositiu. Es necessitarà el codi de sol·licitud rebut prèviament. També utilitzar el mateix dispositiu i el mateix usuari amb què es va fer la sol·licitud.

Amb identificació presencial

Els passos que cal seguir són essencialment els mateixos que amb la identificació per vídeo, només que, en aquest cas, la verificació no es fa mitjançant la càmera del mòbil, sinó de manera presencial en una oficina.

Són moltes les que permeten fer aquest tràmit, des d’oficines de l’AEAT o de la Seguretat Social fins a dependències autonòmiques o municipals.

Amb DNIe

El DNI electrònic també es pot utilitzar per tramitar el certificat. Fins i tot el procés d’acreditació de la identitat és molt més ràpid que en les dues modalitats anteriors.

Igualment cal fer la configuració prèvia i la sol·licitud del certificat, però la verificació d’identitat es fa amb el DNIe i el lector corresponent si hi accedeixes des d’un ordinador. Si ho fas des d’un dispositiu mòbil Android o iOs, és més còmode utilitzar el mètode següent.

Amb l'app de l'FNMT

Aquest és el mètode més recent, que permet fer el procés de sol·licitud i baixada del certificat mitjançant una app.

En aquest cas, s’ha de baixar l’app (disponible a Google Play i l’App Store), fer la sol·licitud i acreditar la identitat mitjançant qualsevol dels mètodes esmentats.

Si fas servir el DNIe per verificar la teva identitat a través de l’app, recorda que pots llegir-ne el xip mitjançant la connexió NFC del teu telèfon mòbil, no cal utilitzar un lector extern per fer-ho. El sistema et demanarà també que introdueixis el número CAN i el PIN del teu DNIe.

Qui pot obtenir el certificat electrònic de l'FNMT?

Qualsevol ciutadà espanyol o estranger amb DNI o NIE que sigui major d’edat o estigui emancipat podrà sol·licitar i obtenir el certificat digital.

És un tràmit gratuït, per bé que cal tenir en compte que el mètode d’identificació per vídeo té un cost de 2,99 euros.

Accepto les condicions d'ús.