SOSTENIBILITAT

Una de cada quatre oportunitats laborals a Espanya serà per a titulats d’FP d’ara fins al 2030

Temps de Lectura: 3 minuts

Una de cada quatre oportunitats laborals a Espanya serà per a titulats d’FP d’ara fins al 2030
Avatar

CaixaBank

11 Abril, 2023


Un de cada cinc espanyols tenia estudis d’FP el 2021 i prop d’un milió d’alumnes s’havia matriculat en formació professional, un 28 % més que cinc anys abans, segons dades de l’Observatori de la Formació Professional.

La formació professional dual —que alterna la formació al centre educatiu i al centre de treball— també és una tendència a l’alça. Durant el curs 2021-2022, es van matricular en aquesta modalitat 37.841 estudiants, un registre que gairebé duplicava el del curs 2016-2017 (el 85 % més).

La progressió de la formació professional a Espanya —i particularment la de l’FP dual— és una bona notícia per al país. Això és així perquè aquest tipus d’estudis és fonamental per augmentar la seva productivitat. En qualsevol cas, encara queda camí per fer.

La principal conclusió de l’estudi Canvis en els perfils professionals i necessitats de Formació Professional a Espanya. Perspectiva 2030, promogut per CaixaBank Dualitza, alerta sobre la necessitat urgent de proveir el mercat de treball de més titulats de formació professional, tant de grau mitjà com de grau superior. Per situar-se al nivell europeu, assegura l’informe, seria necessari, pràcticament, duplicar el nombre de titulats d’FP.

Oportunitats per a aquesta dècada

L’estudi de CaixaBank Dualitza estima que, de cara al 2030, una de cada quatre oportunitats laborals serà per a tècnics d’FP.

Apunta que els sectors que més oportunitats crearan per a l’FP seran el d’activitats financeres i assegurances (+21 % vs. 2020), construcció (+20 %), informàtica i comunicacions (+14 %) i comerç (+13 %).

Amb l’anàlisi de tot el mercat laboral, el sector de l’FP, representat per tècnics i professionals de suport, serà el que més augmenti, més del doble que la mitjana europea, segons reflecteixen les previsions del CEDEFOP en el seu programa de skills forecast per a Espanya amb horitzó 2030.

Donar suport a la formació professional és indispensable perquè Espanya tingui els professionals qualificats que necessita. CaixaBank impulsa l’FP a través de CaixaBank Dualitza, un projecte que acosta la formació professional i la seva modalitat dual a nombrosos centres educatius i empreses.

El 2022, CaixaBank Dualitza va augmentar el nombre de beneficiaris als quals arriben les seves accions fins als 6.864 estudiants i 2.143 docents, gràcies a la col·laboració amb 484 empreses i 316 centres educatius. La major part de l’alumnat, més de 4.100, ha pogut participar en programes de formació complementària.

Accepto les condicions d'ús.