SOSTENIBILITAT

De Matilda a Barbie: 10 pel·lícules per inspirar i despertar vocacions en les nenes

Temps de Lectura: 3 minuts

De Matilda a Barbie: 10 pel·lícules per inspirar i despertar vocacions en les nenes
Avatar

CaixaBank

10 Octubre, 2023


El recent èxit de Barbie (2023) ha invocat l’univers cinematogràfic de pel·lícules que empoderen i inspiren a nenes.

Descobreix referents cinematogràfics d’ahir i d’avui en aquests deu títols per a nenes de totes les edats, que mostren històries de superació amb què les espectadores més petites es poden identificar.

1.- Barbie, 2023

La directora Greta Gerwig ha portat a la gran pantalla la història d’una nina que ha estat present en la infància de les dones de tot el món des del 1959. Per fer-ho, ha participat també en el guió, construint un conte sobre la igualtat, amb un to amable i fresc. Gerwig és la directora de dues cintes més que també podrien aparèixer en aquesta llista, Ladybird (2017) i l’adaptació més recent del best seller de Louisa May Alcott, Donetes (2019). Barbie és apta per a tots els públics.

2.- Frozen: el regne del gel, 2013

Aquesta pel·lícula d’animació va suposar un abans i un després en la factoria Disney, ja que retrata dues germanes que no necessiten l’ajuda de cap príncep per resoldre el conflicte central de la història. Les carismàtiques Anna i Elsa i la seva especial relació conquereixen els cors de legions de nenes, per no parlar de les seves encomanadisses cançons. La seva seqüela, Frozen II (2019), aprofundeix en la independència i responsabilitat dels seus personatges femenins, la nova masculinitat de Kristoff, el respecte a altres cultures i la sostenibilitat. Frozen és apta per a tots els públics.

3.- Matilda, 1996

Es tracta d’un clàssic amb direcció i guió de Danny de Vito, que també interpreta el cruel pare d’una nena amb poders extraordinaris. Basada en una novel·la de Roald Dahl, autor infantil d’èxit, que té entre les seves publicacions llibres com El fantàstic senyor Guillot o Charlie i la fàbrica de xocolata, Matilda mostra decisió i confiança, i és capaç de sobreposar-se a qualsevol revés gràcies a la seva generositat i al seu interès per aprendre. Matilda està recomanada per a més grans de 7 anys.

4.- Persèpolis, 2007

L’experiència vital de Marjane Satrapi va estremir mig món amb la seva novel·la gràfica Persèpolis, des de la seva infància al Teheran de l’Estat Islàmic fins a la seva arribada a París. El 2007 va traslladar al cel·luloide l’expressivitat de la seva narració gràfica, destil·lant el dia a dia d’una nena en un món on cada pas suposa superar notables dificultats. Persèpolis està recomanada per a més grans de 7 anys.

5.- Vull ser com Beckham, 2002

Les dones que avui dia aixequen la Copa del Món de futbol o la Pilota d’Or segurament són aquelles que en la seva infantesa somiaven ser com Beckham. Probablement, si algun estudi s’està planejant fer-ne un remake, deu estar estudiant títols com Vull ser com Putellas. Aquesta pel·lícula britànica no només parla de la voluntat d’unes joves per practicar un esport sense referents femenins, sinó també de diversitat i sororitat, en una dècada en què se’ls deia que tot era possible, però en la pràctica no era tan senzill. Vull ser com Beckham és apta per a tots els públics.

6.- Més enllà de la lluna, 2020

Aquest llargmetratge de Netflix presenta l’emocionant història de la Fei Fei, una nena enamorada de la ciència que posa tota la seva obstinació i talent a construir un coet per anar a la Lluna. La família, les pèrdues d’éssers estimats i la sororitat són alguns dels temes que tracta aquesta pel·lícula. Netflix la qualifica d’apta per a tota la família.

7.- Enola Holmes, 2020

Seguim en el catàleg de la plataforma Netflix amb una altra producció amb una jove com a protagonista. En aquesta ocasió, és Enola Holmes. Aquest personatge, germana de Sherlock Holmes, no apareix a les novel·les originals d’Arthur Conan Doyle: va ser creat per Nancy Springer en la seva saga Les aventures d’Enola Holmes.

Enola té la intel·ligència i l’instint del seu germà Sherlock, a més de ser generosa i rebel, com la seva mare. Es veurà involucrada en misteris en ple Londres victorià i en sortirà airosa gràcies a les seves qualitats, que destaquen en un món on les dones no tenien presència ni independència. El 2022, la plataforma va incorporar a la seva cartellera la seqüela, Enola Holmes 2. Netflix la recomana per a més grans de 12 anys.

8.- Figures ocultes, 2016

John Glenn sempre serà recordat per ser el primer americà a orbitar al voltant del nostre planeta. Però els noms de Dorothy Vaughan, Mary Jackson i Katherine Gobels Johnson, tres matemàtiques afroamericanes que van desenvolupar els càlculs perquè la tornada a la Terra de Glenn fos segura, han quedat en l’oblit fins a la seva rehabilitació la dècada passada. Aquesta pel·lícula recull la història d’aquestes tres dones, que van desafiar convencions de gènere i diversitat. Figures ocultes està recomanada per a tots els públics.

9.- Brave, 2012

La comunicació entre pares i fills, la independència i la valentia són els principals temes que tracta Brave, una pel·lícula d’animació de Pixar. La història de Mèrida s’ha convertit en un altre clàssic infantil, que ofereix a generacions de nenes un referent fort, decidit, amb les seves errades i encerts. Brave està recomanada per a tots els públics.

10.- Goril·les en la boira, 1988

Dian Fossey va ser un exemple de determinació, compromís, valentia i respecte per la natura.

La història d’aquesta antropòloga, assassinada el 1985 a Ruanda, es plasma en aquesta emocionant pel·lícula. Fossey serà sempre la inspiració de totes les nenes que vulguin dedicar la seva vida a la ciència i a la protecció del medi ambient. Goril·les en la boira és apta per a tots els públics.

En aquestes deu pel·lícules hi apareixen nenes i dones amb realitats diferents, però que s’atreveixen a plantar cara a les dificultats. Hi trobareu unes quantes hores d’entreteniment i inspiració. Fes play!

Accepto les condicions d'ús.