Com a innovacions madures en l’àmbit tècnic, les tecnologies de segrest de carboni presenten diversos reptes. El més evident és que resulten costoses econòmicament i, sense al·licients, poden no ser utilitzades.
Un segon repte podria ser la temptació d’utilitzar aquestes tecnologies per continuar emetent grans quantitats de carboni, quan el que cal fer és utilitzar-les dins una estratègia de reducció d’emissions perquè siguin realment útils. És a dir, l’aportació neta de carboni necessita ser negativa tan aviat com sigui possible, perquè l’actual concentració en l’atmosfera ja és no sostenible per al clima.
El 2019, última data de la qual es tenen registres fiables, la tecnologia de captura pot segrestar 33,3 Mtpa CO2 (megatones de CO2 l’any). Tanmateix, s’emeten arreu del món 2.400 Mtpa. És a dir, s’emet 70 vegades més carboni del que es pot capturar, com a màxim.
Finalment, resulta curiosa aquesta paradoxa: els sistemes de captura de carboni que depenen de la tecnologia funcionen millor com més gran és la concentració de CO2, i funcionaran pitjor a mesura que es descarbonitzi l’atmosfera.
Les estratègies de reducció d’emissions i de captura de carboni han d’anar juntes per alentir el canvi climàtic i cal aplicar-les massivament durant dècades. Tot i que el seu ús encara és embrionari, tenen un enorme potencial per assegurar el futur del planeta i de les generacions següents.