ECONOMIA

Redueix el teu IRPF abans del 2022

Temps de Lectura: 5 minutos

Redueix el teu IRPF abans del 2022
Avatar

CaixaBank

14 Desembre, 2021


Si ets previsor, sabràs que el mes de desembre té la clau per estalviar en la teva declaració de la renda de l’any que ve. Des de Gestha, el Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda, afirmen que aquest any es pot arribar a estalviar de mitjana uns 2.900 euros en l’IRPF de cara al 2022, tenint en compte aquests consells.

Ser sostenible desgrava

Encara ets a temps de millorar l’eficiència energètica del teu habitatge, tant si hi vius com si el tens llogat. Aquesta mena d’obres, que estan regulades en el Reial decret llei 19/2021, de 5 d’octubre, de mesures urgents per impulsar l’activitat de rehabilitació edificatòria en el context del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, permeten una deducció del 20 % de les quantitats que hagis pagat sobre una base màxima de 5.000 euros per emprendre determinades obres que redueixin, com a mínim, un 7 % de la demanda de calefacció i refrigeració de l’habitatge.

També s’inclou una deducció del 40 % per disminuir un 30 % el consum d’energia primària no renovable sobre una base màxima de 7.500 euros. Finalment, s’estableix una deducció del 60 % per la realització d’obres de rehabilitació energètica en edificis complets.

El percentatge deduïble és del 60 % sobre una base màxima de 5.000 euros i s’aplica en reformes que permetin reduir un 30 % la despesa d’energies no renovables o que millorin la qualificació energètica de l’edifici fins a la classe «A» o «B».

Aquestes tres deduccions són incompatibles entre si quan es fan a la mateixa obra i en tots els casos s’aplicaran als pagaments efectuats a partir del 6 d’octubre de 2021.

El clàssic de l'amortització de la hipoteca

Desembre és el mes en què moltes famílies dediquen part dels seus estalvis a amortitzar parcialment el préstec hipotecari del seu habitatge habitual.

Aquesta deducció va desaparèixer el 2013, la qual cosa significa que només s’hi poden acollir els que van comprar el seu habitatge habitual abans d’aquesta data i, per tant, que podràs aplicar la deducció per adquisició d’habitatge habitual, que és d’un 15 % sobre el que hagis pagat d’hipoteca més les assegurances que hi estan associades (sempre que les assegurances apareguin en l’escriptura de préstec) amb el límit de 9.040 euros per declaració (en cas de matrimoni, els cònjuges del qual presentin declaracions individuals, la base deducció serà de 9.040 euros per declaració; és a dir, un total de 18.080 euros per al matrimoni).

Si vens casa teva i tens més de 65 anys, estàs de sort

Els guanys per venda d’habitatge habitual estan exempts de tributació si els venedors tenen més de 65 anys.

Si el que vens és un habitatge que no és el teu habitatge habitual i tens més de 65 anys, el guany patrimonial derivat de la venda estarà exempt si els diners obtinguts per la venda, fins a un límit màxim de 240.000 euros, s’inverteix en una renda vitalícia assegurada en un termini de sis mesos.

El Nadal és una època de generositat

Les donacions, tan típiques del mes de desembre, també tenen una desgravació important, sempre que les entitats estiguin acollides a la Llei 49/2002 de règim fiscal d’entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge. Per exemple, donar a una ONG fins a 150 euros desgrava un 80 %. A partir d’aquesta quantitat, el percentatge baixa al 35 %, però aquest percentatge pujarà fins al 40 % si, a més, has donat els mateixos diners a aquesta ONG durant els dos anys anteriors.

Pèrdues vs. guanys

Les perdudes en inversions es poden compensar amb guanys patrimonials sense cap limitació i amb el 25 % dels rendiments de capital mobiliari de l’exercici; és a dir, només tributaran els beneficis reals que obtinguis amb les teves inversions.

Invertir en emprenedors

Pots arribar a bonificar el 30 % del que inverteixis en accions d’una empresa de nova creació fins a un límit de 60.000 euros. Per fer-ho, l’empresa no pot superar els 400.000 euros en fons propis ni cotitzar en borsa. Una altra restricció és que has de tenir menys del 40 % del capital de la companyia.

Afiliacions

Les quotes d’afiliació i les aportacions a partits polítics poden reportar al contribuent algun benefici addicional, ja que suposen una deducció del 20 %, limitada a una base màxima de 600 euros.

En paral·lel, les quotes sindicals i de col·legis professionals dedueixen dels rendiments del treball, per bé que aquests últims amb un límit de 500 euros.

Tanquem aquesta llista amb un últim consell. Comunica al teu ocupador i a les administracions qualsevol modificació en la teva situació familiar: matrimonis, divorcis, naixements de nous fills… Recorda que la teva situació familiar influeix en el percentatge que se’t reté en la teva nòmina corresponent a l’IRPF.

Si segueixes aquestes recomanacions, ja et pots menjar el raïm ben tranquil. La teva declaració de la renda del 2021 no et provocarà cap ensurt.

Accepto les condicions d'ús.