SOSTENIBILITAT

Regals responsables i sostenibles per a aquest Nadal

Temps de Lectura: 5 minuts

Regals responsables i sostenibles per a aquest Nadal
Avatar

CaixaBank

31 Desembre, 2020


El Nadal és una època que ens anima a treure el millor de nosaltres mateixos, fins i tot en anys tan reptadors com el 2020. Enguany, les festes seran diferents a causa de la pandèmia, però continuarem gaudint de la il·lusió que desperten el Pare Noel o els Reis d’Orient. Tant a l’hora d’escriure una carta amb les nostres peticions com si hem de posar-nos al capdavant del trineu i dels camells, podem compatibilitzar aquesta sostenibilitat i responsabilitat que tant necessitem amb les nostres eleccions.

Es tracta de canviar el xip i de no deixar-nos endur pel primer que ens passi pel cap. I si la roba que ha demanat el nostre germà apostés per l’economia circular? I si les joguines que triem ens ajuden a criar els nostres fills lliures d’estereotips de gènere?

Si el que volem és afegir responsabilitat i sostenibilitat als nostres regals de Nadal, sempre podem cercar opcions que ens ajudin a aconseguir-ho. Aquestes són algunes idees de regals sostenibles per a tots els públics, des dels més petits de la casa fins als més grans.

Jocs per trencar estereotips

El joc és una etapa fonamental en la formació dels infants, raó per la qual hauríem de triar amb atenció les joguines que els regalem. Encara que la publicitat condiciona en gran mesura les seves peticions, convé tenir en compte la influència que sobre el seu futur poden tenir els jocs d’avui.

Un estudi elaborat per l’Institut de la Dona indica que la publicitat de joguines reforça la segregació professional per sexes. En concret, el 34% dels anuncis relacionats amb professions i adreçats a nenes s’associen amb el sector de la perruqueria i l’estètica. Pel que fa als que van adreçats als nens, el 50% estan relacionats amb l’activitat de pilot, policia o militar/policia.

L’informe també ha descobert que, en els anuncis de joguines amb més funcions electròniques i mecàniques, hi apareixen molts més nens que no pas nenes, fet que fomenta l’exclusió de les nenes de l’àmbit cientificotecnològic.

Ajudar els infants a orientar els seus jocs sense que la publicitat influeixi en les seves tries és qüestió de fomentar el joc lliure. No es tracta, segons adverteixen els experts, de forçar-los a jugar amb joguines unisex, sinó més aviat que tinguin accés a diversos tipus de joguines perquè puguin desenvolupar la seva curiositat lliurement, independentment del seu gènere. Tan important és que cultivin habilitats visuals i espacials (amb un trencaclosques) com les comunicatives i socials (amb una nina).

En aquest sentit, hi ha opcions responsables que es poden afegir a la carta als Reis i que ajuden a trencar estereotips, com ara contes sobre nenes pirates i nens que juguen amb nines, patinets i bicicletes sense colors estereotipats o jocs de taula i de construcció.

Regals amb una segona vida

A l’hora de plantejar-nos què li podem regalar a un adolescent o a un jove sense deixar la responsabilitat de banda, una bona idea consisteix a afegir el concepte d’economia circular a la llista de peticions. Es tracta, bàsicament, de dotar d’una segona vida objectes que ja han estat utilitzats, però que continuen sent aptes per al seu ús. D’aquesta manera, no tan sols reduirem la producció de residus i evitarem l’ús de recursos limitats, sinó que també introduirem els joves en la cultura de la reutilització.

Potser un dels exemples més clars en aquest sentit siguin les peces de roba que es poden adquirir a qualsevol botiga o plataforma de segona mà. Són tan reutilitzables que fins i tot poden servir com a embolcall per a altres regals i, d’aquesta manera, evitar el malbaratament de paper. Llibres o dispositius electrònics de segona mà també són uns regals sostenibles que ajuden les persones que els reben a comprendre millor el valor dels objectes usats.

Cistelles de Nadal sostenibles

Quan les idees escassegen o la carta als Reis d’Orient és massa pobra, normalment parlem d’adults i de gent gran. En aquestes situacions, convé recórrer a la imaginació i cercar opcions que ens permetin encertar amb tota seguretat. Les paneres de Nadal són molt útils en aquests casos i la bona notícia és que sí, n’hi ha que també opcions sostenibles i responsables.

Hi ha diverses organitzacions que ofereixen paneres de Nadal amb queviures de comerç just personalitzables a les preferències del destinatari: productes sense gluten, vegans, dolços o exòtics. Hi ha opcions per a tots els gustos.

Fins i tot és possible regalar cistelles de cosmètica amb productes que fomenten la sostenibilitat i que tenen segells que acrediten tant l’ús de components mínimament processats com que els seus processos d’elaboració són eficients energèticament.

Un regal sense embolcall

Més enllà dels regals materials, hi ha altres opcions que són perfectes per afegir a la llista i contribuir a la sostenibilitat del planeta. Una d’elles és l’adopció virtual d’animals, sobretot si es té en compte que al voltant d’un terç dels animals que es regalen per Nadal es tornen.

En aquest sentit, organitzacions com ara WWF faciliten adopcions simbòliques d’espècies animals en perill d’extinció. Per simbolitzar aquesta adopció, l’ONG envia un peluix i un desplegable amb dades sobre la vida de l’espècie adoptada. Juntament amb l’ajuda que suposa la donació feta, aquest regal ajuda a conscienciar persones de totes les edats sobre la situació que viu la biodiversitat al planeta i la necessitat de tenir-ne cura.

La sostenibilitat és una fita que ens hem marcat entre tots. Administració, empreses i societat civil hem decidit unir esforços per aconseguir aquest objectiu i cada gest compta. Els regals de Nadal són un d’aquests elements que poden marcar la diferència a l’hora d’ajudar tant el planeta com els seus habitants.

Accepto les condicions d'ús.