ECONOMIA

Targetes bancàries per a menors de 18 anys (sí, també per a ells)

Temps de Lectura: 4 minuts

Targetes bancàries per a menors de 18 anys (sí, també per a ells)
Avatar

Carla Vinuesa Anglès

Product Manager de imaginTeens

01 Juliol, 2024


Sabies que els menors d’edat poden utilitzar les seves pròpies targetes bancàries? Encara que pugui resultar sorprenent, no tan sols és una cosa cada cop més habitual, sinó també segura.

T’agradaria saber com funcionen i quins avantatges presenten?

Què són les targetes bancàries per a menors

Quan un adolescent se’n va de viatge de fi de curs amb l’institut, a estudiar idiomes a l’estranger o, simplement, vol comprar-se alguna cosa amb els diners que li han donat els avis pel seu aniversari, no estan limitats a gastar diners en efectiu.

Per a aquests i altres usos habituals dels adolescents han aparegut les targetes bancàries per a menors, uns productes que tenen tot un seguit de característiques adaptades a l’edat dels seus usuaris.

D’entre aquestes, cal destacar que són els pares o tutors els que poden controlar en tot moment la quantitat de diners de què poden disposar els joves.

De fet, un menor no pot contractar una targeta bancària. Necessitarà sempre la intervenció dels seus progenitors o representants legals per disposar-ne.

Tampoc no es pot sol·licitar a qualsevol edat: acostuma a haver-hi una edat mínima, que en el cas d’imaginTeens de CaixaBank és de 12 anys.

Tipus de targetes bancàries per a menors

Per les característiques especials dels seus usuaris, les targetes de crèdit no són les més adequades per als menors. Per aquesta raó, les targetes que poden contractar acostumen a ser de dos tipus:

  • Targetes de prepagament: en aquest cas, els pares recarreguen els diners que vulguin a la targeta perquè els seus fills en puguin disposar. Com que no estan vinculades a un compte corrent, es poden contractar de manera independent. Per tot això, aquest tipus de productes és molt adequat per als menors que tenen el seu primer contacte amb l’ús de targetes bancàries.
  • Targetes de dèbit: són productes vinculats a comptes bancaris per a joves, amb els quals poden pagar les seves compres i treure diners en efectiu d’un caixer. El límit màxim de despesa serà el saldo del compte, encara que acostumen a tenir límits diaris i mensuals restrictius per delimitar la despesa. Són recomanables per a menors que ja estiguin una mica familiaritzats amb les targetes i que vulguin fer un pas més enllà en el seu ús.

Avantatges de les targetes bancàries per a menors

Que un adolescent disposi de la seva pròpia targeta bancària representa tota una sèrie d’avantatges:

  • Seguretat: la targeta bancària és molt més segura que no pas els diners en efectiu, sobretot en cas de robatori o pèrdua. Les targetes CaixaBank inclouen CaixaBankProtect, un servei d’alertes en cas de moviments inusuals, i també la possibilitat d’activar, desactivar i bloquejar targetes des de l’app, entre altres mesures.

A més a més, en cas d’emergència, una targeta bancària facilita que el menor tingui accés als fons que necessiti de manera immediata.

  • Control: els pares poden controlar en tot moment la despesa que fan els seus fills, mentre aquests aprenen a gestionar el seu capital.
  • Autonomia: disposar de la seva pròpia targeta bancària augmenta l’autonomia dels menors, a més de millorar la seva educació financera. També promou bons hàbits perquè els ajuda a aprendre a controlar les seves despeses a través d’una aplicació al mòbil.
  • Gratuïtes: la majoria d’aquests productes no té despeses associades d’emissió ni de manteniment.
  • Pagaments des del mòbil: si l’entitat bancària ho permet, els menors podran fer pagaments còmodament des del telèfon mòbil, fins i tot si no porten la targeta física a sobre.
  • Operativitat a l’estranger: algunes targetes per a menors, com és el cas de les targetes imaginTeens, es poden usar a l’estranger tant per fer pagaments com per a reintegraments d’efectiu.

Exemples de targetes per a menors

Per entendre millor tots aquests avantatges, donem un cop d’ull a les targetes que imaginTeens —la proposta de CaixaBank per als adolescents— ofereix per a menors d’entre 12 i 17 anys:

  •  Targeta de dèbit imaginTeens: aquest producte permet que els menors puguin comprar en comerços i treure diners amb càrrec al seu compte. L’entitat no cobra per la seva emissió o manteniment, ni tampoc en retirar diners als més de 13.000 caixers CaixaBank d’Espanya ni als caixers de l’estranger. A més a més, els menors podran pagar sense comissions en qualsevol divisa arreu del món.

La targeta té uns límits de despesa predefinits adaptats a l’edat del menor. Si els pares volen ser més restrictius o permissius, poden editar el límit de despesa sempre que vulguin a través de l’app CaixaBankNow.

  • Targeta prepagament: aquesta altra targeta també és gratuïta i està disponible per a menors. En aquest cas, els pares o representants legals poden recarregar els diners que considerin oportuns des de la seva app de CaixaBankNow i els menors mai no podran gastar més del saldo disponible.
  • Carnet Jove: aquest producte combina dos beneficis importants. D’una banda, funciona com una targeta de dèbit o prepagament, segons la modalitat escollida. De l’altra, facilita l’accés als descomptes i avantatges, es pot utilitzar a tot Europa i inclou una assegurança gratuïta d’assistència de viatge.

En tots els casos, els pares o tutors legals podran controlar els moviments de les targetes dels seus fills des de la seva app de CaixaBankNow i els menors podran fer un seguiment de les despeses des de la seva app d’imaginTeens. També podran pagar des del mòbil amb qualsevol de les tres modalitats de targeta.

Consells perquè els menors utilitzin la seva targeta amb seguretat

Si finalment decideixes contractar una targeta per al teu fill o la teva filla, recorda que començarà un nou període d’aprenentatge per a ells. Per això, és convenient que li ensenyis a fer-ne ús de manera segura amb aquests consells:

  • La targeta, sempre sota control: els menors no l’han de perdre mai de vista quan la facin servir per evitar que algú s’apropiï de les seves dades o se la pugui emportar. També s’han d’assegurar que després de fer-ne ús, la desen en un lloc segur, d’accés difícil.
  • Com actuar en cas de robatori o extraviament: si s’adonen que els han robat la targeta o no la troben, t’han d’avisar immediatament perquè puguis bloquejar-la temporalment o anul·lar-la com més aviat millor.
  • El número de la targeta és privat: no han de compartir amb ningú les dades de la targeta, sobretot amb persones que no siguin de confiança.
  • Atenció amb els pagaments online: si fan una compra a través d’Internet, no han d’utilitzar xarxes Wi-Fi públiques per evitar fraus.
  • Sentit comú: han de calcular i controlar les despeses que van fent amb la targeta per administrar correctament els diners de què disposen i evitar sorpreses desagradables.
Accepto les condicions d'ús.