ECONOMIA

Quants diners es poden treure d’un caixer?

Temps de Lectura: 4 minuts

Quants diners es poden treure d’un caixer?
Avatar

CaixaBank

11 Desembre, 2023


El diner en metàl·lic és cada cop menys freqüent. Les transferències virtuals, incloses les que es fan per mitjans com ara Bizum o PayPal, o els pagaments amb targeta, han fet que portar bitllets o monedes sigui cada cop menys habitual.

Així i tot, hi ha moments en què és necessari retirar diners en efectiu per tenir-los disponibles.

Això ens porta a plantejar-nos la pregunta següent: Quants diners es poden treure d’un caixer?

Límits per treure diners del caixer a Espanya

Avui dia, hi ha màxims de 3.000 euros que es poden retirar d’un sol cop sense que l’Agència Tributària demani sobre l’ús que se’n farà. De tota manera, aquest mateix organisme recomana a les entitats bancàries demanar-ho quan la xifra superi els 1.000 euros per lluitar contra el frau fiscal i el blanqueig de capitals.

Per aquesta raó, és habitual que les entitats bancàries limitin la quantitat de diners que es poden retirar d’un caixer per operació i dia dins del marge que existeix entre aquestes dues quantitats.

Dit això, en principi no hi ha un límit legal per treure diners d’un caixer, encara que, si volem retirar més de 3.000 euros d’un sol cop, caldrà parlar amb un treballador de l’entitat bancària i elaborar un justificant, que s’enviarà tant a l’Agència Tributària com al Banc d’Espanya.

Això sempre és una possibilitat: al cap i a la fi, els diners són del titular i aquest pot triar si tenir-los a casa (o «a sota del matalàs», com es coneix col·loquialment aquesta pràctica) o bé fer-ho de manera segura en una entitat bancària regulada.

«Aleshores, per què la meva targeta té un límit?», s’acostuma a demanar la gent. El límit per treure diners al dia, o per fer pagaments en comerços, és en realitat una mesura de seguretat de cada targeta associada a un compte.

Es tracta d’una prevenció que ajuda a minimitzar danys en cas de robatori, però que també pot ser modificada pel titular de la targeta quan vulgui.

Per exemple, és freqüent que hi hagi un límit de 600 euros per defecte per targeta i dia, però això es pot canviar fàcilment des dels ajustos de les aplicacions bancàries, com ara CaixaBankNow, per telèfon o anant a l’oficina corresponent.

També és possible reduir encara més aquesta xifra: si no fem mai pagaments de més de 100 euros o no traiem més diners, no té gaire sentit portar una targeta amb la qual es pugui retirar un valor superior a aquesta quantitat.

Quants diners en efectiu es poden portar a sobre?

El límit de diners en efectiu que una persona pot traslladar per territori nacional és molt elevat: pots caminar pel carrer amb un màxim de 100.000 euros, tal com es reflecteix en la Llei 10/2010. És una quantitat de diners aclaparadora que la majoria de la gent mai no arriba a veure junts, i encara molt menys en bitllets.

És tan poc habitual anar amb quantitats grans de diners en efectiu que els ingressos en caixers de més de 3.000 euros o amb algun bitllet de 500 es comuniquen a l’Agència Tributària per prevenir el frau.

En principi, no hi ha un límit legal a la quantitat d’efectiu que es pot tenir a casa, sempre que se’n pugui demostrar l’origen. Això sí, es recomana no tenir una xifra superior al pagament màxim permès en efectiu, que des del 2021 són 1.000 euros com a part de la lluita contra el frau.

Per què treure diners d'un caixer?

Diu el Banc d’Espanya que els diners en efectiu «són alguna cosa més que un instrument de pagament». A més d’atresorar una extensa història, els diners en efectiu poden ser un aliat per estalviar de manera controlada i fer el mateix amb les despeses domèstiques.

Aquest mitjà de pagament també és segur davant la ciberdelinqüència, ofereix més privacitat que els pagaments electrònics i té més autonomia (un cop amb els diners a la mà, no necessitem energia elèctrica per fer pagaments, per exemple, tot i que no és així amb els pagaments mòbils).

Això sí, anar pel carrer amb diners en efectiu mai no deixa de ser un risc. El risc total de portar diners en efectiu és múltiple de tres factors: l’amenaça de robatori, furt o pèrdua; la vulnerabilitat personal davant algun d’aquests esdeveniments; i l’exposició (anar amb els diners a la mà implicaria exposició absoluta).

Per aquesta raó, el Banc d’Espanya també recomana hàbits com ara «fixar un límit baix per a les retirades d’efectiu habituals», o bé triar caixers videovigilats o amb personal de seguretat.

Accepto les condicions d'ús.