ECONOMIA

Torna el vinil: el so nostàlgic que mou 5.000 milions d’euros

Temps de Lectura: 3 minutos

Torna el vinil: el so nostàlgic que mou 5.000 milions d’euros
Avatar

CaixaBank

01 Agost, 2022


Les vendes de discos de vinil han experimentat una tendència creixent des del 2013. Segons Statista, el 2021 es van vendre 1.624.000 unitats d’aquest format discogràfic a Espanya, un 32 % més que el 2013.  I si mirem més enrere, fa deu anys a Espanya es venien només 141.000 vinils, amb la qual cosa l’augment en només una dècada ha estat espectacular, del 1.050 %.

L’informe IFPI Global Music Report presenta les dades del 2021 a tot el món. A les seves pàgines afirma que, per primera vegada en vint anys, el mercat de format físic (vinils i CD) va créixer. Els ingressos van augmentar un 16,1 % i van arribar als 5.000 milions d’euros.

A aquesta pujada hi ha ajudat la recuperació del comerç detallista afectat per la pandèmia de la COVID-19, així com l’augment de vendes de CD (la primera vegada que passa en el segle XXI).

Però l’informe destaca com a causa principal el fort creixement dels ingressos per vendes de vinils el 2021, que va arribar al 51,3 % (davant el 25,9 % de creixement el 2020).

El mateix informe recull els artistes que més vinils han venut: Adele, amb el seu àlbum 30, és el número 1 amb 862.000 vinils venuts; un altre britànic, Harry Styles, situa el seu LP Fine Line en segona posició, amb 397.000 vinils venuts, i la tercera posició és per a Fleetwood Mac, una banda històrica que va rellançar un dels seus discos més apreciats, Rumors, del 1977, i va aconseguir vendre 346.000 exemplars.

Adele és l'artista que més vinils va vendre en 2021, amb 862.000 unitats del seu àlbum "30"

En canvi, si donem una ullada a les llistes de vendes d’àlbums en tots els formats (CD, digital i vinil), Adele continua regnant, però Harry Styles i Fleetwood Mac ni tan sols entren en el top 10.

Tanmateix, la llista dels vinils més venuts inclou rellançaments de més discos històrics, tots anteriors al 1992, com Abbey Road de The Beatles (283.000 vinils venuts), Nevermind de Nirvana (274.000 vinils venuts) o The Dark Side of The Moon de Pink Floyd (272.000 vinils venuts). Aquests patrons demostren que els motius que impulsen la compra de vinils són molt concrets.

Darrere del nou auge del vinil no només hi ha la nostàlgia, sinó també l’experiència mateixa, a més de l’exigència de qualitat en la reproducció, que els formats digitals han anat reduint a causa de la compressió per emmagatzematge o streaming.

Escassetat de subministraments i preu del petroli

De totes maneres, el mercat del vinil afronta dos desafiaments que poden frenar aquesta projecció, l’escassetat de subministraments i el preu del petroli, que alenteixen i encareixen la seva producció. Precisament Adele va patir retards per aquests motius a l’hora de llançar 30.

Variety informa que l’expectació per l’LP de la cantant era tan gran que es van encarregar mig milió de còpies en vinil, cosa que va sobrecarregar les fàbriques enmig de l’escassetat de subministraments i els problemes de distribució agreujats pel Brexit. Per aquest motiu, altres músics han hagut d’esperar nou mesos per poder produir i llançar els seus vinils durant el 2021.

D’altra banda, una part del sector culpa les discogràfiques de forçar la producció i venda de vinils: els formats digitals ofereixen beneficis molt baixos davant la venda de formats físics i, davant el declivi del CD, el vinil es percep com una alternativa que deixa beneficis importants, com recull el mitjà musical NME.

La pujada del preu del petroli per la guerra d’Ucraïna és un altre assumpte que pot frenar l’auge del vinil, ja que aquestes peces s’elaboren amb clorur de polivinil (PVC), que s’obté a través del tractament químic del petroli.

En qualsevol cas, el 1970 el món va afrontar una altra crisi del petroli i la indústria discogràfica va haver de fer front al mateix problema, quan, a més, només hi havia com a format alternatiu el casset, que també utilitzava elements plàstics en la seva elaboració.

Per mantenir el ritme de fabricació de vinils, es va decidir utilitzar menys quantitat de vinil per disc. Cada peça acabada de vinil es va fer més prima, lleugera i feble, per la qual cosa a vegades arribaven danyats als clients i es tornaven sovint. En segon lloc, la indústria va recórrer al vinil reciclat. Els discos nous fets amb vinils vells tendien a sonar pitjor. El vinil reciclat contenia impureses que afectaven la qualitat del so.

Però tornem al 2021: avui dia, els processos d’elaboració i reciclatge han millorat substancialment, per la qual cosa elaborar vinils de qualitat amb aquestes dues premisses és possible.

Vinils verds

No obstant això, el vinil també té impacte en el medi ambient. Els discos es poden reciclar, però la seva elaboració allibera gasos que contribueixen a l’efecte d’hivernacle, tal com informa The Guardian. El text, a més, subratlla que lstreaming no suposa una alternativa verda a la producció del vinil, ja que la fabricació de dispositius per poder escoltar la música (mòbils, altaveus, auriculars, tauletes tàctils, etc.) també deixa una petjada en el medi ambient.

Per superar aquest escull, ja s’està desenvolupant un tipus de vinil verd de la mà de diverses companyies amb seu als Països Baixos, que es troba en fase de desenvolupament per millorar-ne la qualitat del so.

Accepto les condicions d'ús.