SOSTENIBILITAT

Turisme responsable: cuidar el destí per cuidar el país

Temps de Lectura: 5 minutos

Turisme responsable: cuidar el destí per cuidar el país
Avatar

CaixaBank

27 Setembre, 2020


Quantes vegades haurem sentit —i exercitat— la paraula «responsabilitat» durant els últims mesos? L’hem portada a tots els àmbits: amb els nostres familiars i veïns, amb el nostre propi treball, cada vegada que anàvem a comprar o fins i tot en viatjar. Les circumstàncies excepcionals que ens ha imposat la pandèmia de la COVID-19 així ho han exigit.

Més enllà de mesures com l’ús de la màscara, extremar la higiene o la distància de seguretat, ens hem conscienciat de l’enorme responsabilitat que hi ha darrere de totes les nostres accions. En un moment delicat per a la salut i l’economia del país, cada gest compta. Per això, no hem dubtat en practicar aquest estiu un turisme responsable, viatjant de manera conscient.

Durant el Dia Mundial del Turisme, val la pena revisar precisament aquest concepte. El turisme responsable és el que, en plena pandèmia, ens permet conèixer llocs increïbles a prop de casa i, al mateix temps, impulsar les economies locals. Tot un bàlsam en temps difícils per a un sector, el turisme, que s’ha convertit en el principal motor econòmic del país.

Què és el turisme responsable

Hi ha moltes maneres de viatjar i conèixer llocs. Solen ser totes molt satisfactòries, però n’hi ha una que aporta una dosi extra de valor tant al turista com a la localitat que l’acull. Això és així perquè practicar un turisme responsable suposa un compromís del viatger amb l’entorn: aconseguir que el seu impacte durant el viatge sigui exclusivament positiu.

Es tracta d’un concepte emparentat amb el del turisme sostenible, que és el que cerca conjugar les necessitats del visitant amb la conservació dels recursos. Consisteix en evitar les amenaces que comporten problemes com la massificació sobre ecosistemes, patrimoni, comunitats i economies locals. Per posar un exemple, es tracta de fer compatibles el sol i la platja amb conceptes com la preservació de la biodiversitat o l’oferta de llocs de treball sostenibles a les zones de costa.

En aquest objectiu, el turista hi té molt a dir perquè és ell qui practica un turisme responsable. Això és així perquè si no ens responsabilitzem del nostre impacte en viatjar, el turisme, simplement, no podrà convertir-se mai en una activitat sostenible.

Com practicar el turisme responsable

Practicar el turisme de manera responsable és una actitud que cobra encara més importància avui dia. Ara és més important que mai no relaxar les mesures de seguretat i higiene ni tan sols quan estem de vacances. És l’única manera de protegir tant a qui viatja com a qui habita el lloc que es visita.

Juntament amb aquestes mesures, n’hi ha moltes altres que ens ajudaran a gaudir dels nostres viatges de manera conscient. Des de la mateixa planificació del viatge: triar llocs poc habituals en les rutes turístiques i familiaritzar-se per endavant amb la seva cultura o cercar itineraris alternatius en localitzacions més freqüentades són dues maneres d’apostar pel turisme responsable.

Precisament en un moment en què l’economia en general se’n ressent i, en particular, el sector del turisme, és una bona idea optar per destins pròxims. D’aquesta manera, el nostre propi consum ajudarà a reactivar les economies locals. Cercar rutes per l’Espanya buidada és una excel·lent alternativa per conèixer llocs pròxims i dinamitzar la seva economia.

Triar allotjaments que apostin per la sostenibilitat també és un exercici de responsabilitat. En aquest sentit, convé assabentar-se de la política de recursos humans que segueixen els llocs on pernoctarem, així com tot el que té relació amb la utilització de recursos i altres qüestions mediambientals. Apostar per establiments que fomentin el treball local, exerceixin polítiques sostenibles i ecològiques, i fins i tot comptin amb alguna certificació sostenible aportarà més valor al nostre viatge.

Vigilar la petjada de carboni associada al nostre viatge és també un dels punts fonamentals a l’hora de practicar un turisme responsable. En això també hi té molt a veure la planificació: triar destins que afavoreixin els desplaçaments a peu o amb bicicleta i fer rutes turístiques de zero emissions reduirà l’impacte de la nostra visita.

Al costat del sector quan més ho necessita

La crisi del coronavirus ha afectat notablement el sector turístic a tot el món. A Espanya, el nombre de visitants estrangers s’ha reduït dràsticament aquest estiu, mentre que molts turistes nacionals han decidit no viatjar per por del virus. Com a conseqüència, molts establiments del sector lluiten per tirar endavant amb moltes dificultats.

En aquest punt, les entitats bancàries també exerciten la seva responsabilitat, mitjançant el suport financer a les empreses del sector turístic quan més el necessiten. En el cas de CaixaBank, durant el primer quadrimestre de l’any va concedir 1.100 milions d’euros en crèdits al sector hoteler a través de CaixaBank Hotels&Tourism, la seva línia de negoci per al mercat turístic. Es tracta del 48 % més que el mateix període de l’any anterior.

Aquest finançament s’ha concretat en més de 2.400 operacions per tot el territori nacional. En un moment en què la gran majoria dels establiments va mantenir les seves portes tancades a causa del confinament, es van executar concessions de línies de liquiditat, així com moratòries o carències en crèdits hipotecaris, per tal de preservar al màxim la seva liquiditat.

Apostar per un turisme responsable és fer-ho per l’economia del país i la sostenibilitat d’aquesta activitat, clau en la subsistència de milers de famílies a Espanya. Són bones raons per replantejar-se el proper viatge i pensar des del minut zero com viatjar de manera més conscient.

Accepto les condicions d'ús.