De tant en tant, una malaltia que es considera eliminada torna. És el cas de la diftèria a Espanya. Erradicada el 1986, el 2015 es va detectar un cas de Corynebacterium diphtheriae toxigénica, el bacteri que la produeix, en un nen. Va resultar que el menor no havia estat vacunat. Uns anys abans s’havien donat casos semblants a Letònia, Alemanya, França, Suècia i Holanda.
Cal tenir en compte que la vacunació és un fenomen global. Per això, n’hi ha prou que es quedi un país sense vacunar perquè la malaltia trobi el que es coneix com a ‘reservori’, una mena de rebost per on pul·lular durant dècades esperant les condicions adequades. Lamentablement, l’augment de temperatures en climes temperats a causa del canvi climàtic és una condició favorable per a això.
Els climes tropicals fan més difícil l’erradicació d’algunes malalties, a causa del fet que els contagis es produeixen durant tot l’any i no uns mesos a l’any, com passa en països temperats com ara Espanya, Sud-àfrica o Austràlia.
Aquesta és una de les raons per les quals és tan important també vacunar les poblacions de països que, en molts casos, no compten amb recursos per fer campanyes de protecció generalitzades. Tanmateix, no és l’única. De fet, les vacunes poden ser un vector important d’eliminació de desigualtats (ODS núm. 10) i fins i tot servir per impulsar el creixement econòmic (ODS núm. 8).
En concret, un informe de Weber calcula que, per cada dòlar que gasta els Estats Units en vacunes infantils, es poden estalviar uns tres dòlars en costos sanitaris directes derivats del tractament de les malalties, així com al voltant de 15 euros en costos indirectes, en evitar l’absentisme laboral dels pares. També explica com el programa de vacunació de la meningitis C va reduir el nombre de casos fins al 99% al Regne Unit (uns 9.000) i va aconseguir uns estalvis acumulats de 75 milions de lliures (uns 85,5 milions d’euros) en 10 anys.
El valor de les vacunes és incalculable i especialment important per als països en desenvolupament. Per aquesta raó, l’Aliança per a la Vacunació Infantil Gavi, de la qual forma part CaixaBank, fomenta la vacunació infantil en diferents països del món. La iniciativa ha facilitat la vacunació de més de 822 milions de nens i ha evitat més de 14 milions de morts, amb un impacte econòmic estimat de més de 124.000 milions d’euros en beneficis econòmics per als països als quals dona suport.
La vacunació universal és una meta que ens ajuda no només a construir un futur sostenible per a tots, sinó també a salvar milions de vides. Resulta sorprenent el que pot aconseguir un gest tan senzill com una petita punxada.