L’oli de gira-sol que consumim es produeix a partir de les granes de gira-sol que provenien d’Ucraïna i Rússia, els dos principals països productors i exportadors d’aquesta matèria primera en l’àmbit mundial. Espanya també produeix oli de gira-sol, però aquest volum no basta per satisfer la demanda interna.
Per fer-nos una idea, Espanya requereix 1,4 milions de tones de granes per elaborar l’oli que consumeix, i només produeix el 57% d’aquesta quantitat, equivalent a 800.000 tones. Per això, cal importar 600.000 tones que, fins ara, s’importaven principalment d’Ucraïna. A aquesta situació cal sumar la sequera, que pot afectar greument la producció local de granes de gira-sol.
Tot això està provocant que molts supermercats estiguin racionant la venda d’ampolles d’oli de gira-sol. Consumim tant oli de gira-sol al nivell domèstic com per haver de trencar estoc? Si revisem el consum intern d’oli a Espanya, el 60% correspon a l’oli d’oliva; el 33%, a l’oli de gira-sol; i el 7%, a la resta d’olis vegetals, segons assenyala l’Associació Nacional d’Industrials Envasadors i Refinadors d’Olis Comestibles (ANIERAC).
A causa d’això, molts usuaris han posat la qüestió de substituir l’oli de gira-sol per un altre tipus d’oli com, per exemple, el d’oliva. Les conseqüències ja estan aflorant: les accions borsàries de les empreses productores d’oli d’oliva s’han disparat i els preus del producte ja estan pujant.