ECONOMIA

Així t’afecta com a consumidor el conflicte d’Ucraïna

Temps de Lectura: 3 minuts

Així t’afecta com a consumidor el conflicte d’Ucraïna
Avatar

CaixaBank

22 Març, 2022


El conflicte russo-ucraïnès està afectant l’economia de diverses maneres. Hem vist que, durant les primeres setmanes d’ofensiva, la volatilitat ha estat la gran protagonista a les borses, han pujat els preus de l’energia i s’ha produït una sèrie d’efectes que han impactat l’economia mundial.

Més enllà dels canvis al nivell macroeconòmic, la guerra està deixant una empremta a l’economia del dia a dia, que s’està veient afectada per l’alteració de la relació comercial amb Rússia i Ucraïna, que ha fet un forat, sobretot, en les matèries primeres i els béns de consum.

Indústria rajolera

Espanya és referència en la indústria de la rajola. Exporta a gairebé dos centenars de països i és la tercera indústria en volum de superàvit a la balança comercial espanyola. A més, ocupa més de 17.000 treballadors i va sumar el 2021 una facturació de 4.855 milions d’euros, segons les dades de l’Associació Espanyola de Fabricants de Rajoles i Paviments Ceràmics (ASCER).

Per a la fabricació de rajoles calen argiles, entre les quals s’inclou el caolí que el nostre país importava d’Ucraïna. Un 70% de les argiles importades per Espanya provenien d’aquest país, informa El Mundo. Sense les argiles ucraïneses, l’oferta mundial ha disminuït i els preus han pujat, per la qual cosa la indústria espanyola ha de cercar altres proveïdors. L‘augment dels preus del gas també ha incrementat els costos de producció de les rajoles.

Oli de gira-sol

L’oli de gira-sol que consumim es produeix a partir de les granes de gira-sol que provenien d’Ucraïna i Rússia, els dos principals països productors i exportadors d’aquesta matèria primera en l’àmbit mundial. Espanya també produeix oli de gira-sol, però aquest volum no basta per satisfer la demanda interna.

Per fer-nos una idea, Espanya requereix 1,4 milions de tones de granes per elaborar l’oli que consumeix, i només produeix el 57% d’aquesta quantitat, equivalent a 800.000 tones. Per això, cal importar 600.000 tones que, fins ara, s’importaven principalment d’Ucraïna. A aquesta situació cal sumar la sequera, que pot afectar greument la producció local de granes de gira-sol.

Tot això està provocant que molts supermercats estiguin racionant la venda d’ampolles d’oli de gira-sol. Consumim tant oli de gira-sol al nivell domèstic com per haver de trencar estoc? Si revisem el consum intern d’oli a Espanya, el 60% correspon a l’oli d’oliva; el 33%, a l’oli de gira-sol; i el 7%, a la resta d’olis vegetals, segons assenyala l’Associació Nacional d’Industrials Envasadors i Refinadors d’Olis Comestibles (ANIERAC).

A causa d’això, molts usuaris han posat la qüestió de substituir l’oli de gira-sol per un altre tipus d’oli com, per exemple, el d’oliva. Les conseqüències ja estan aflorant: les accions borsàries de les empreses productores d’oli d’oliva s’han disparat i els preus del producte ja estan pujant.

Brioixeria

La producció industrial de galetes, pastissos i pastes és un dels sectors que consumeix més oli de gira-sol. Abans es feia servir oli de palma, però l’ús d’aquesta opció s’ha reduït bastant en les fórmules a causa dels efectes d’aquest producte en la salut i el seu origen no sostenible.

El 70% de l’oli que s’utilitza a Espanya per a la producció nacional de galetes, pastissos i pastes prové d’Ucraïna, informa La Vanguardia. Amb l’inici de la guerra i atesa l’escassetat d’oli de gira-sol, les fàbriques espanyoles ja han comunicat que només tenen estoc d’oli per a entre dues i quatre setmanes.

A la pujada de preus de l’oli de gira-sol se suma la pujada de preus dels cereals. L’última comparativa de cotitzacions que publica setmanalment el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) indica que els preus mitjans de sortida de magatzem dels cereals a Espanya són fins a un 80% més cars que fa un any i un 25% més cars que al principi d’aquest any. Aquesta dada ens porta al següent capítol: els pinsos.

Pinsos

Espanya és el país que importa més blat de moro de la Unió Europea (UE). Gairebé un terç de les nostres importacions prové d’Ucraïna, el quart país del món en exportacions d’aquest cereal. Aquest blat de moro es tracta a Espanya per produir pinsos que serveixen per a alimentar el bestiar i, a més, s’exporten a altres països de la UE.

La guerra d’Ucraïna ha impulsat l’augment de preus del blat de moro: des del principi de 2022 fins al 12 de març, l’increment del preu en el mercat del blat de moro (Chicago) ha estat del 30%. Per la impossibilitat de portar blat de moro d’Ucraïna, Espanya ha de cercar altres proveïdors i establir rutes de subministrament alternatives.

En l’alimentació dels carnis, per exemple, el porc, el pinso suposa el 60% – 70% de la producció d’aquest tipus de bestiars, així que s’estima que el preu de la carn també pujarà, segons El Confidencial.

Accepto les condicions d'ús.