SOSTENIBILITAT

Amistat, la clau de la felicitat que no has de descuidar

Temps de Lectura: 5 minutos

Amistat, la clau de la felicitat que no has de descuidar
Avatar

CaixaBank

30 Juliol, 2020


Ja ho deia Aristòtil: l’home és un animal polític. El filòsof grec va recollir aquesta sentència en la seva obra La política i no es referia precisament al fet que tots portem un parlamentari a dins. Al·ludia, més aviat, a la capacitat que tenim els humans per relacionar-nos i viure en societat. Som gregaris i necessitem els altres per realitzar-nos. Per això, l’amistat és un dels principals fonaments sobre els quals construïm la nostra felicitat.

Tenir —i mantenir— amics és tan important per a la humanitat que l’ONU ha decidit celebrar el 30 de juliol el Dia Internacional de l’Amistat. L’organisme la considera una de les manifestacions fonamentals de la solidaritat, que és la que ajuda els pobles a fer front a enemics comuns. Per exemple, el canvi climàtic, la pobresa o la malaltia, la solució global als quals cerquen els països a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) formulats per l’ONU mateixa.

A escala individual, l’amistat ofereix beneficis similars: els amics ens ajuden a afrontar i superar problemes, celebren amb nosaltres les alegries i ens ofereixen consol quan les coses van mal dades. És tan beneficiosa la seva influència que, sense saber-ho, fins i tot ens ajuden a estar més sans.

Biografia de l'amistat

Ens relacionem amb els altres des que naixem. Primer, els nostres pares o cuidadors ens ajuden a sortir-nos-en. Tanmateix, aviat comencem a fer amics, unes relacions que s’aprofundeixen quan comencem a anar a l’escola.

Tal com recorda la periodista científica estatunidenca Lydia Denworth en el seu llibre Amistat: l’evolució, biologia i extraordinari poder del vincle fonamental de la vida, durant la nostra etapa escolar ens sol resultar senzill mantenir amistats. A més, en l’adolescència el nostre cervell està sintonitzat al màxim per percebre senyals socials i connectar amb altres persones. Com a resultat, en aquesta etapa estem especialment interessats en l’activitat social.

Quan arribem a l’etapa adulta, la feina i els fills entren en joc i ens és més complicat passar temps amb els amics. Una relació que tendim a reprendre més tard, quan els fills s’independitzen i la feina és menys exigent.

De com hàgim cuidat les nostres amistats durant tot aquest temps dependrà en gran mesura la qualitat de les nostres relacions quan tinguem més temps lliure i, per tant, els beneficis que n’obtindrem. Uns beneficis que van molt més enllà del plaer de tenir algú amb qui compartir una partida de dòmino o una agradable xerrada: un estudi de la Universitat de Carolina del Nord-Chapel Hill (Estats Units) assegura que les nostres connexions socials són tan importants per mantenir-nos saludables com fer exercici o cuidar l’alimentació al llarg de la nostra vida.

Salut en totes les etapes

Aquesta recerca va ser la primera que va relacionar les nostres interaccions socials amb mesuraments concrets de benestar físic, com ara el volum abdominal o els nivells d’inflamació o de tensió arterial. Tots aquests mesuraments estan lligats a problemes de salut a llarg termini, com les malalties cardíaques, els accidents cerebrovasculars o el càncer. Es va desenvolupar a partir d’altres estudis previs que demostraven que la gent gran viu més com més connexions socials manté.

L’estudi demostra que les relacions socials són capaces de reduir riscos per a la salut en cada etapa de la vida. De fet, explica que l’aïllament social en l’adolescència augmenta el risc d’inflamació en la mateixa mesura que el sedentarisme. En canvi, la integració social protegeix els joves davant l’obesitat. Durant la vellesa, l’aïllament resulta ser més perjudicial per a la salut que altres problemes, com la diabetis.

Durant l’etapa adulta, però, no es tracta tant de quants amics tenim, sinó del suport que ens ofereixen, almenys en termes de salut. Així, doncs, els investigadors asseguren que, mentre que en joves i gent gran el més important és que estiguin integrats en xarxes socials extenses, en les etapes intermèdies el que compta, més que la quantitat, és la qualitat de les relacions.

Una altra revisió sobre diferents investigacions relacionades amb la matèria afirma que la magnitud dels efectes de l’aïllament social sobre la salut és similar a la d’altres factors de risc, com la hipertensió, l’obesitat o fins i tot el tabaquisme.

Amistat i pandèmia

Queda clar que mantenir les nostres relacions d’amistat és important per a la nostra salut. Això ho hem de tenir sempre present, però sobretot en un moment en què la pandèmia de la COVID-19 ha modificat les nostres dinàmiques habituals. De fet, un informe publicat fa poc per la consultora McKinsey assegura que, l’abril d’aquest any, la proporció d’europeus que asseguraven sentir-se sols gairebé sempre pràcticament es va triplicar.

Aquesta recerca mostra que el sentiment de soledat era més acusat en països en què la confiança en les relacions i la satisfacció amb aquestes ja es trobaven abans en nivells baixos. Segons la consultora, això podria suggerir que el capital social —és a dir, les xarxes de relacions en què es basen els ciutadans— ha pogut esmorteir el xoc provocat per la pandèmia en altres països.

No hi ha dubte: qui té un amic té un tresor. Per això val la pena cuidar les relacions que anem forjant al llarg de la nostra vida. Les nostres amistats no només són companyes de camí, sinó també una important font de salut i benestar que hem de preservar. Especialment en els moments difícils.

Accepto les condicions d'ús.