ECONOMIA

Estic en un altre país amb la banca online bloquejada. Què faig?

Temps de Lectura: 4 minuts

Estic en un altre país amb la banca online bloquejada. Què faig?
Avatar

David Fernández Álvarez

Director de Día a Día, Negocios y Empresas

10 Agost, 2022


No hi ha mai un bon moment per no poder operar a través de la banca online, però un dels pitjors potser és durant un viatge a l’estranger. Ho intentes una i altra vegada, mentre et trenques el cap intentant entendre què és el que no funciona amb la contrasenya que estàs intentant introduir. Llavors, arriba el moment temut: la teva banca digital està bloquejada.

Passos per desbloquejar la banca online

Que no s’estengui el pànic: desbloquejar la banca online és més senzill del que sembla si el bloqueig és per una qüestió de contrasenya. En aquest cas, és un tràmit que pots fer de manera digital en què que només trigaràs uns minuts.

Si el bloqueig l’ha dut a terme la teva entitat financera per motius de seguretat, hauràs d’anar a una oficina per desbloquejar-la.

1. Assegura't que la teva banca online està bloquejada de veritat

Com has sabut que la teva banca online ha estat bloquejada? Has intentat accedir-hi des de l’app oficial, t’ha resultat impossible i se t’ha bloquejat? O potser has rebut un email o SMS per avisar-te que el teu compte ha estat bloquejada i t’han convidat a accedir a un link?

Si el teu cas és el segon, para molta atenció. Els intents de phishing o smishing per robar-te les teves dades personals solen fer servir com a ganxo missatges SMS o correus electrònics que alerten d’un bloqueig en el teu compte.

Poden intentar fer-se passar fins i tot per la teva pròpia entitat bancària, així que no confiïs en un missatge que t’arriba de sobte i t’avisa d’un bloqueig. Per descomptat, no has d’accedir a cap enllaç adjunt a un missatge sospitós.

Una altra qüestió que has de tenir en compte és si el bloqueig de la teva banca online és a causa d’una intervenció teva o no. És a dir, si ha estat producte d’alguna acció que hagis fet o no. Per exemple, que hagis oblidat la clau d’accés i hagis superat el màxim d’intents per accedir-hi.

En el cas de CaixaBankNow, el nombre màxim d’intents és de tres. Després del tercer intent, es bloquejarà el teu accés a la banca digital per seguretat.

Si no has estat tu qui ha provocat el bloqueig del compte, també has de tenir molta precaució. Pot ser que algú hagi intentat accedir-hi sense el teu permís. Si sospites que ha estat així i algú ha tingut accés a les teves claus, no dubtis a comunicar-te amb la teva entitat a través del telèfon d’atenció al client des de l’estranger, que podràs trobar a la seva pàgina web o bé en el revers de la targeta de crèdit.

Una vegada que recuperis l’accés a la teva banca online, hauries de comprovar que no s’hagin produït càrrecs sospitosos en el teu compte o en les teves targetes de crèdit.

2. Genera una nova contrasenya

T’has assegurat que el bloqueig de la teva banca digital és real? Si el bloqueig no està relacionat amb una qüestió de seguretat aplicat per la teva entitat, pots mirar de generar una nova contrasenya per accedir a l’aplicació i poder operar amb total normalitat.

Obtenir la nova contrasenya és molt senzill i normalment les entitats et faciliten aquest pas a través de la seva pròpia pàgina web o del telèfon d’atenció al client.

En el cas de CaixaBank, només hauràs d’accedir a CaixaBank.és i buscar el link “Has oblidat les teves claus d’accés?”, que es troba al costat dels camps on hauries d’introduir les teves dades per accedir-hi. També pots fer-ho des de la pantalla d’accés de l’app de CaixaBankNow prement a “No pots entrar?” de la pantalla inicial.

Per canviar la contrasenya per una altra de nova, hauràs d’introduir el teu número d’identificació a la banca electrònica —NIF, targeta de residència o qualsevol altre que hagis proporcionat— al costat dels sis últims dígits de la teva targeta de crèdit o dèbit.

3. Valida la nova contrasenya

Una vegada que hagis sol·licitat el canvi de contrasenya que et donarà accés a la teva banca online, clica sobre validar l’operació. En el cas de CaixaBank, rebràs un codi per SMS perquè puguis confirmar que, efectivament, has estat tu qui ha sol·licitat aquest canvi. Només hauràs d’introduir aquest codi i ja podràs accedir a CaixaBankNow amb la nova contrasenya. Per descomptat, a partir de llavors també podràs operar normalment.

Consells per no bloquejar la banca online a l'estranger

Millor que desbloquejar una banca online bloquejada és evitar que es produeixei aquesta situació. Podràs aconseguir-ho simplement amb algunes precaucions molt senzilles.

  • Activa la identificació biomètrica: les contrasenyes es poden oblidar, però el que no s’oblida és la teva pròpia empremta dactil·lar. La identificació biomètrica és molt segura i moltes aplicacions bancàries ja la fan servir per donar accés als clients a l’operativa de banca online usant un només dit. Activa-la i prova-la abans d’anar-te’n de viatge: no només t’estalviaràs maldecaps si oblides la teva contrasenya, sinó que reduiràs el risc que et robin les credencials per accedir-hi.
  • Tria contrasenyes segures i fàcils de recordar: són les millors perquè combinen seguretat davant de tercers i t’ofereixen accessibilitat. Hi ha alguns consells i trucs molt útils que t’ajudaran a generar una contrasenya d’aquestes característiques. Per exemple, triar una paraula amb molt significat per a tu o una frase que només tu coneguis, substituir les vocals per números i escriure alguna de les consonants en majúscula.

Si segueixes aquestes recomanacions, serà més difícil que et trobis sense banca online tant a l’estranger com a casa.

Accepto les condicions d'ús.