SOSTENIBILITAT

Biogàs: què és i per a què s’utilitza aquest gas renovable que procedeix de l’economia circular

Temps de Lectura: 5 minuts

Biogàs: què és i per a què s’utilitza aquest gas renovable que procedeix de l’economia circular
Avatar

CaixaBank

05 Desembre, 2022


La reducció d’emissions contaminants és un anhel que comparteix tot el planeta. Per assolir-la, s’assagen tota mena de solucions que ajuden a reduir els gasos amb efecte d’hivernacle que es concentren en l’atmosfera. En aquest context, el biogàs es presenta com una alternativa a uns altres combustibles més contaminants. Una alternativa que, a més, té el seu origen en l’economia circular.

De fet, el biogàs té la capacitat de reduir de forma notable l’escalfament global perquè es produeix a partir de residus orgànics que, d’altra manera, haurien expulsat metà. Per què es diu que el biogàs és renovable? Com funcionarà en la transició energètica? I, el més important, quins són els seus àmbits d’aplicació?

Què és el biogàs

El biogàs és un gas compost principalment per metà (CH4) i diòxid de carboni (CO2), procedent de residus de diversos tipus. Entre ells es troben els fangs d’estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR), residus sòlids urbans (RSU) o residus ramaders i agroindustrials.

Aquest biogàs s’obté com a resultat de la descomposició biològica de matèria orgànica en absència d’oxigen. Tot això es duu a terme mitjançant processos industrials i instal·lacions que es denominen digestors anaerobis. Aquest gas es considera energia renovable i és l’única capaç d’utilitzar-se en tota mena d’aplicacions energètiques:

  • Generació elèctrica
  • Climatització
  • Combustible de vehicles i màquines

Com de sostenible és utilitzar biogàs?

El metà (CH4) té un potencial d’escalfament global (GWP) d’entre 21 i 32 a 100 anys. Això significa que el metà impacta desenes de vegades més que el CO2 en l’escalfament global. Per tant, cremar-lo per al seu aprofitament energètic, reacció que allibera CO2 , redueix l’impacte global.

Per descomptat, l’ideal és que el metà antròpic —el derivat dels processos humans— es redueixi i d’aquesta manera no haver de cremar-lo. En aquest sentit, la fracció de residus ramaders i agroindustrials és la que més i més ràpid pot disminuir.

Avui dia, amb els sistemes de recollida de residus que existeixen, el biogàs té potencial per reduir emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), simplement perquè l’alternativa emet més GEH.

Ciutats més circulars gràcies al biogàs

Com moltes persones viuen en elles, les ciutats són entorns en què es generen residus de qualsevol mena, entre ells, orgànics de restes d’aliments o excrements. L’avantatge de la ciutat és que aquests residus es recullen de manera ordenada, però el problema és que s’acumulen en punts molt concrets del territori, com els abocadors.

En la seva cerca de circularitat, moltes ciutats treballen per generar compostatge, però una altra alternativa consisteix a utilitzar aquesta matèria orgànica de deixalla per produir biogàs o biometà —a partir del biogàs—, no necessàriament per consumir-lo dins la mateixa ciutat, sinó també per a tota mena d’indústries, com per exemple per a la producció d’aliments.

Com allibera emissions, però a la vegada les redueix respecte a no incinerar metà, el biogàs es considera un gas de transició energètica en el camí de la descarbonització. L’objectiu consisteix a canviar els processos de combustió per biogàs, al mateix temps que es redueix el total d’activitats que alliberen gasos amb efecte d’hivernacle.

Per a què es pot utilitzar el biogàs?

El biogàs té cabuda en gairebé qualsevol procés en què s’usin recursos fòssils avui dia. Vegem-ne alguns exemples:

Biogàs per generar energia elèctrica

Igual que el gas natural, el biogàs pot ser incinerat en plantes energètiques per obtenir fluid elèctric, cada vegada més usat en tota mena d’aplicacions.

Entre els seus avantatges es troba que resulta relativament assequible i que la planta pot funcionar a qualsevol hora, avantatge que comparteix amb la renovable hidroelèctrica. A més, la humanitat genera una gran quantitat de residus orgànics, per la qual cosa hi ha primera matèria suficient.

Biogàs per escalfar edificis

Encara que l’aerotèrmia té avantatges sobre les calderes de combustió, el biogàs pot ser usat per alimentar sistemes de climatització d’edificacions aïllades.

Com segueix alliberant gasos amb efecte d’hivernacle locals, no és tan aconsellable en entorns densos, però és convenient si l’alternativa és el gas natural o altres combustibles fòssils.

Biogàs per impulsar vehicles i màquines

La transició energètica exigeix que els vehicles redueixin les seves emissions de forma dràstica, tan aviat com sigui possible. El biogàs és una solució intermèdia entre l’electrificació o la pila d’hidrogen i l’actual sistema suportat per gasolina, dièsel, GNL, GNV, GNC o GLP.

Alguns vehicles podrien utilitzar el biogàs amb petites modificacions, encara que uns altres exigiran el canvi complet del motor i el tanc d’emmagatzematge. El biogàs i el biometà tenen un paper interessant en el transport marítim i aeri. Aquest últim és d’aquells què més contaminen per la seva baixa eficiència i la seva altura de vol.

Accepto les condicions d'ús.