ECONOMIA

Calendari econòmic per planificar les teves finances el 2024

Temps de Lectura: 5 minuts

Calendari econòmic per planificar les teves finances el 2024
Avatar

CaixaBank

02 Gener, 2024


Comença un nou any i també ho fa una nova oportunitat per tenir les finances sota control. Per ajudar-te a planificar la teva economia, hem preparat aquest calendari econòmic del 2024 amb les fites més rellevants dels pròxims mesos.

GENER

Autònoms i empreses

Com cada any, els autònoms i les empreses arrenquen gener amb declaracions, liquidacions i domiciliacions d’impostos. En aquest cas, es tracta dels corresponents al tancament del quart trimestre del 2023, així com de l’exercici.

Rebaixes

Al gener comencen les rebaixes d’hivern. Encara que el més probable és que la majoria dels establiments físics les comencin dilluns dia 8, els comerços electrònics i algunes cadenes poden començar a aplicar-les dies abans, per la qual cosa convé estar atents.

Novetats fiscals

El gener de 2024 també comencen a aplicar-se algunes novetats fiscals relatives a impostos com l’IRPF, com ara la rebaixa del percentatge de reducció aplicable al rendiment net positiu del capital immobiliari en el cas de contractes de lloguer nous.

Criptomonedes

Si tens criptomonedes, a partir del 2024 hauràs de presentar nous models davant l’Agència Tributària. Al gener hauràs d’informar sobre el saldo de criptomonedes que tenies el 31 de desembre i sobre les operacions efectuades amb aquest tipus de criptoactius l’any anterior.

FEBRER

Presentació de resultats empresarials anuals

Si ets accionista, és necessari que estiguis atent a la presentació de resultats corresponents a l’exercici anterior, que està prevista inicialment per a principis de febrer. Dels resultats en depèn, entre altres assumptes, el pagament de dividends.

MARÇ

Unió Europea

El Banc Central Europeu es reuneix el 7 de març, l’Eurogrup ho farà l’11 de març, i el Consell Europeu es reuneix els dies 21 i 22 de març.

En aquestes trobades es definirà l’esdevenir econòmic dels països de la Unió Europea amb la inflació i els tipus d’interès com a temes segurs a les sessions. Els canvis en els tipus afecten les hipoteques variables, per la qual cosa, si en tens subscrita una, has d’estar atent.

Setmana Santa

El 2024, Diumenge de Rams cau el 24 de març; per tant, Dijous i Divendres Sant seran els dies 28 i 29 de març. Dilluns de Pasqua serà el 31 de març. Tingues en compte aquesta informació per organitzar-te l’any i recorda que el mes vinent toca presentar declaracions trimestrals si ets autònom o empresa. Prepara la documentació amb antelació per evitar presses.

Criptomonedes

Si tens criptomonedes custodiades a l’estranger, des del 2024 hauràs d’informar Hisenda sobre el seu saldo el 31 de desembre de l’any anterior. Per fer-ho, hauràs de presentar el model 721 entre l’1 de gener i el 31 de març.

ABRIL

Resultats del primer trimestre

Durant aquest mes, les empreses comencen a presentar els resultats dels tres primers mesos de l’any. Per això, convé parar atenció per prendre decisions en inversió.

Final de trimestre

Les declaracions trimestrals d’autònoms i empreses corresponents al primer trimestre del 2024 es presenten a l’abril.

MAIG

Declaració de la renda

Entre el mes d’abril i el 30 de juny es podran presentar les declaracions de renda i patrimoni del 2023. Al calendari del contribuent 2024 de l’Agència Tributària es publicaran els diferents terminis per fer presentacions online, telefòniques i presencials.

JUNY

Unió Europea

El 6 de juny es reuneix el Banc Central Europeu, i l’Eurogrup ho farà el dia 20. El 27 i el 28 de juny es reunirà el Consell Europeu. Novament s’esperen novetats, en especial en política fiscal i pel que fa als tipus d’interès.

JULIOL

Resultats del primer semestre

Les principals cotitzades presenten habitualment els resultats del primer semestre. És una informació que t’interessa seguir de prop si ets accionista o vols invertir en alguna d’elles.

Rebaixes

Les rebaixes d’estiu estan previstes per a l’1 de juliol de 2023, però algunes comunitats autònomes podrien avançar-ne l’inici.

Final de trimestre

Es tanca el segon trimestre de l’any i empreses i autònoms han de presentar les seves declaracions i liquidacions corresponents.

AGOST

Vacances

Segons l’Observatori Nacional del Turisme Emissor (ObservaTUR), el 40 % dels espanyols van triar agost el 2023 com a mes per gaudir de les vacances, deu punts percentuals per damunt dels qui opten per juliol. És una tendència que s’espera que es mantingui el 2024. Aquest període sol ser especialment exigent amb l’economia familiar, per això convé planificar amb antelació els viatges per ajustar la despesa i evitar desemborsaments imprevistos. Tampoc no s’ha de perdre de vista que la tornada a l’escola és imminent.

SETEMBRE

Tornada a l'escola

El mes de setembre implica despeses extres per a les famílies amb membres en edat escolar. Segons l’OCU, només les despeses en equip superen els 500 euros per alumne. Davant d’aquest desemborsament, és bona idea planificar amb antelació el pressupost de la tornada a l’escola.

Unió Europea

El Banc Central Europeu ha programat una reunió sobre política monetària el dia 12 de setembre. Una altra data en què convé estar pendent per si es prenen decisions relatives als tipus d’interès.

OCTUBRE

Autònoms i empreses

L’octubre es tanca el tercer trimestre de l’any d’autònoms i empreses amb declaracions, liquidacions i domiciliacions d’impostos. Igual que passa en altres trimestres, és molt útil anar recopilant la documentació necessària perquè no s’acumuli tota la feina en l’últim moment.

Unió Europea

El mes d’octubre sol reunir-se el Consell Europeu, per la qual cosa és necessari fer-ne el seguiment per conèixer les seves decisions.

NOVEMBRE

Compres i descomptes

Novembre és el mes dels dies de descomptes més coneguts. El Black Friday, el Cyber Monday o el Dia del Solter (11 de novembre) són dates en què s’acumulen ofertes i promocions. Molts aprofiten per fer les compres de Nadal. És recomanable fer una ullada a aquests consells i estar sempre atent davant d’estafes online.

DESEMBRE

Factura fiscal

El desembre tenim l’oportunitat de millorar la nostra planificació fiscal de cara al 2025. És l’últim mes en què podrem fer aportacions a plans de pensions, donacions o amortitzacions d’hipoteca, entre altres accions, per ajustar la factura fiscal. És molt convenient estudiar les diferents opcions i aplicar les que ens beneficiïn.

Autònoms i empreses

L’últim tancament de trimestre de l’any s’aproxima. Serà a principis del 2025 quan autònoms i empreses hauran d’afrontar les declaracions, liquidacions i domiciliacions d’impostos corresponents al quart trimestre del 2024, a més del tancament de l’exercici 2024. Per aquesta raó, desembre és el mes clau per anar organitzant la documentació i tenir-ho tot llest de cara al gener.

Unió Europea

El Consell Europeu té previst reunir-se aquest mes, igual que el Banc Central Europeu, que ja té una cita definida per al dia 12. En aquestes dates, és recomanable estar atents als seus anuncis, que poden influir en les nostres decisions financeres.

Nadal

L’OCU ha estimat una despesa d’uns 745 euros per família durant el Nadal del 2023. Si continua la tendència d’anys anteriors, el 2024 augmentarà lleugerament. Els espanyols gastem sobretot en regals, tot i que també dediquem fons a celebracions familiars, festes, viatges i loteria. Planificar bé les despeses ens ajudarà a evitar presses i, sobretot, ensurts quan arribi gener.

Accepto les condicions d'ús.