ECONOMIA

Com estalviar de cara a la tornada a l’escola

Temps de Lectura: 5 minutos

Com estalviar de cara a la tornada a l’escola
Avatar

CaixaBank

31 Agost, 2021


Matrícules, material escolar, llibres de text, extraescolars, roba, calçat, motxilles… Equipar-se per a la tornada a l’escola suposa un desemborsament de 500 euros de mitjana, segons l’última enquesta de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Per reduir aquesta despesa de cara al setembre, et fem algunes recomanacions, que faran que l’inici del curs escolar sigui una mica més suportable per a la teva economia.

Despeses organitzades i esgraonades

Fes una llista de tot el que realment necessites i del que podria fer-te falta durant el curs. Diferencia les coses urgents de les que poden esperar i evita compres impulsives. Això sí, no deixis per a l’últim moment totes les compres, ja que, llavors, el desemborsament econòmic serà més difícil d’assumir.

Redueix, reutilitza, recicla

Revisa el material escolar de què ja disposis a casa per veure si el pots reutilitzar aquest nou curs. L’estoig, la carpeta, la motxilla, bolígrafs… Trobaràs diferents béns i elements que els nens podran reutilitzar a l’aula o per fer els deures a la llar. I si tens material d’oficina en desús, aprofita’l.

Aplica la mateixa filosofia a la roba. Si alguna peça sembla gastada o té desperfectes derivats del seu ús, fes-hi petits arranjaments. Des de modificar vores fins a cosir botons i colzeres, passant per sargir algun estrip, actualitzar dissenys… Fins i tot pot crear peces noves.

Una altra alternativa és recórrer a la compra de peces de segona mà, com en el cas dels uniformes. Pregunta a l’escola si hi ha grups d’intercanvi de roba o recorre a plataformes de compravenda de segona mà.

Llibres de text

Si el teu centre educatiu no està inscrit en un programa de préstec de llibres, pots trobar els llibres que necessites de segona mà en aplicacions apps de compravenda. Comprova abans si el centre no introdueix canvis en el seu programa lectiu i si aquests llibres continuen sent vàlids.

També pots organitzar amb altres pares que necessitin els mateixos llibres una compra directament a l’editorial.

D’altra banda, és habitual que, durant el curs, els alumnes hagin de llegir determinats títols literaris. Des dels clàssics de la literatura espanyola fins a novel·les en altres idiomes. En comptes de comprar-los, ves a la biblioteca.

La despesa mitjana en llibres per alumne és de 200 euros, segons l’OCU.

Compara preus

Abans de començar a adquirir uniformes, material escolar, dispositius i altres articles necessaris per als nens en la seva tornada a les aules, compara preus. Fes-ho en botigues físiques i online. Dedica temps a trobar possibles ofertes i descomptes.

Aplica aquest mateix consell al cistell de la compra i altres productes que necessitis. Si comences a comprar les coses per a l’escola abans no arribi el setembre, tindràs l’opció d’aprofitar encara les rebaixes d’estiu.

En cas que els teus fills necessitin ulleres o lentilles, el moment de fer la revisió de la vista és el mes de setembre. En aquest cas, no podràs posposar l’adquisició de les seves ulleres o lentilles, però sí comparar ofertes en diferents òptiques i aprofitar la que més et beneficiï. Moltes vegades n’hi ha prou d’arreglar una muntura o canviar-la, ja que els vidres es poden aprofitar, i al revés. No t’oblidis de donar les ulleres que ja no et serveixin, perquè poden ser molt útils per a altres nens.

Si vols estalviar temps i esforç a l’hora de comparar preus i promocions, hi ha apps dedicades a això, que pots consultar aquí.

Comprova beques i ajudes

Segueix de prop les convocatòries, els terminis i les condicions de les diferents ajudes i beques, no només de les administracions públiques, sinó també d’organitzacions com ONG, fundacions, associacions, ordes religiosos, col·legis professionals o associacions de pares i mares. Ja sigui per a matrícules, mensualitats, adquisició de llibres, pagaments de transport o menjador, ulleres o bosses de despeses.

Estalvia també a la llar

Aprofita l’arribada del setembre per revisar els teus consums energètics amb l’objectiu d’estalviar. Comença per contractar la potència realment necessària per reduir la factura de la llum.

Estalviaràs, també, si compres electrodomèstics d’alta eficiència i bombetes de baix consum. Hi ha altres mesures igual de vàlides, com instal·lar un termòstat, ajustar la temperatura de la nevera, reduir la despesa en la tarifa de mòbil, etc.

Tingues en compte aquestes sis recomanacions i podràs començar a estalviar a partir d’ara mateix per a la tornada a l’escola.

Accepto les condicions d'ús.