SOSTENIBILITAT

7 empreses socials que van atreure l’atenció del consumidor i van triomfar

Temps de Lectura: 4 minuts

7 empreses socials que van atreure l’atenció del consumidor i van triomfar
Avatar

CaixaBank

02 Octubre, 2023


Diuen que per trobar alguna cosa no convé centrar-se massa a cercar-ho. Sembla que passa una cosa semblant quan les empreses persegueixen només el benefici.

Així, trobem tota mena d’exemples que mostren que les empreses més diverses i inclusives són més productives, més rendibles i atreuen més talent, que la RSC és rendible per als negocis i que les empreses socials generen estabilitat en èpoques de crisi.

Les empreses amb impacte social són cada vegada més rendibles, principalment perquè els consumidors —conscients de la influència que exerceixen amb els seus diners— es fixen cada vegada més en aquestes.

Aquesta és la raó per la qual, amb el temps, despunten aquelles empreses l’objectiu primari del qual són els valors que ens fan més humans.

En aquesta publicació veurem alguns exemples de casos d’èxit d’empreses amb impacte social.

1- Ayúdame 3D, imprimint braços i abraçades

Fa uns anys, l’enginyer Guillermo Martínez va dissenyar una nova pròtesi per a persones sense braç i colze. Naixia Ayúdame 3D. Va ser un èxit que el va portar a trencar la barrera dels 150 encàrrecs anuals i els 100 socis. La necessitat d’aquest tipus de pròtesi s’explica sola quan s’observen les imatges següents, en què un nen és capaç d’utilitzar les seves mans protètiques i abraçar.

2- L’estoc, transformar les escombraries en mobles

L’estoc és una cooperativa social que dissenya mobiliari que ella mateixa produeix utilitzant materials de deixalla i reciclant-los en diferents opcions de mobiliari i decoració.

“El projecte va néixer amb un doble objectiu: transformar els residus en mobles i dignificar la vida laboral de les persones amb algun tipus de discapacitat intel·lectual”, expliquen al seu web.

A L’estoc fan ús d’una força de treball sovint ignorada i són la prova que una nova forma de mirar la societat és necessària. Avui dia, treballen per a comerços, restaurants, oficines i altres espais.

3- Encantado de Comerte, aplicació contra el malbaratament d’aliments

Encantado de Comerte va ser reconeguda en el TOP 50 per l’ONU dins la categoria per millorar els sistemes alimentaris. Com que el model de producció i distribució de menjar no funciona de manera òptima, un terç del menjar produït mundialment —juntament amb tot el seu impacte ambiental— es llença a les escombraries sense consumir. Alhora, una de cada quatre persones té problemes per accedir a una alimentació digna.

Aquesta app pretén donar sortida ràpida als aliments que no s’han venut, però que encara no són una deixalla.

4- Gravity Wave, pesca de plàstics perquè surtin del mar

L’empresa social Gravity Wave neix amb l’objectiu de netejar el mar per part de la ciutadania i els treballadors del mar. Inspirats en la recollida de residus a les platges, aquesta empresa involucra altres empreses i entitats locals costaneres perquè netegin el mar.

El plàstic recuperat es recicla per dissenyar objectes funcionals i amb plàstic 100 % recuperat del mar, com ara bosses de comprar que durin molts anys o mobles.

5- Auara, portar aigua neta a comunitats

Auara té un objectiu social: portar aigua potable a llocs on no la tenien. El mecanisme consisteix a vendre una aigua en països rics, els beneficis empresarials de la qual ajuden a obrir pous potables a l’altra banda del món, on portar xarxes de sanejament també és imprescindible. Aquesta forma de donar beure a dos mons molt separats es pot considerar un sistema de transferència global.

6- Specialisterne, treure partit d’allò que ens fa únics

Specialisterne és una empresa social que ocupa persones neurodivergents —com ara persones dins l’espectre autista— per donar un nou enfocament als projectes.

El seu focus de talent es troba en departaments de TI i administratius, en què algunes característiques de les persones neurodivergents encaixen realment bé. La neurodiversitat i la neurodivergència són encara conceptes poc coneguts, però amb grans reptes socials i, com ha demostrat aquesta empresa, grans oportunitats.

L’àrea de qualitat i control de servei de TI de CaixaBank treballa amb Specialisterne des de principis de 2023. Alguns dels seus consultors s’encarreguen de validar el funcionament d’alguns serveis de l’entitat abans de llançar-los al mercat i fan proves de testatge.

7- Adalab, formar les dones del futur

Adalab és una escola de tecnologia orientada a l’impacte social, la missió principal de la qual és la reducció de la bretxa de gènere formant talent femení dins de sectors com la programació, l’anàlisi de dades o l’enginyeria de dades i, en general, el desenvolupament tecnològic, a través de bootcamps.

Accepto les condicions d'ús.