ECONOMIA

Comptes bancaris per a menors de 18 anys: quan, com i per què

Temps de Lectura: 5 minuts

Comptes bancaris per a menors de 18 anys: quan, com i per què
Avatar

Carla Vinuesa Anglès

Product Manager de imaginTeens

11 Juny, 2024


Obrir un compte bancari per a un menor d’edat és una decisió encertada. Els ajuda a estalviar, a millorar la seva educació financera i també a responsabilitzar-se dels seus diners. Això sí, fins que no fa els 18 anys, aquests productes bancaris tenen una sèrie de peculiaritats que convé tenir en compte.

En aquest article respondrem a alguns dels dubtes més habituals relacionats amb els comptes bancaris per a menors de 18 anys:

Des de quan es pot contractar un compte bancari per a un menor?

Des del mateix dia en què un menor té el seu primer DNI o NIF es pot obrir un compte en nom seu. Així que, si agilitzes aquest tràmit, el petit podrà tenir el seu compte propi fins i tot abans de fer un any.

Es pot obrir un compte per a un menor des dels 0 anys

De fet, no és estrany que els pares o altres familiars, com els avis del nen, vulguin disposar d’un instrument que els permeti aportar fons als estalvis del petit des que arriba a aquest món. Els comptes bancaris per a menors són l’opció ideal per fer-ho, ja que es poden obrir des dels 0 fins als 18 anys.

Qui pot contractar un compte bancari per a menors de 18 anys?

Això és molt important tenir-ho clar: els menors no poden contractar per si sols un compte bancari a nom seu. Això es deu al fet que, mentre no fan els 18 anys —o els 16 si s’emancipen—, no tenen capacitat d’actuar ni, per tant, de contractar productes financers.

El que sí que poden fer és figurar com a titulars d’un compte bancari, que només podran obrir a nom seu els seus pares o els seus tutors legals, que són els seus representants legals i els que tenen la pàtria potestat del menor.

Quins documents cal portar per obrir un compte bancari per a menors?

Tenint tot això en compte, la documentació que cal aportar per obrir un compte bancari per a un menor és la següent:

  • DNI, NIF o NIE del menor: fins als 13 anys, es pot aportar tant el DNI com el document K (NIF provisional) si el menor encara no té DNI. A partir dels 14 anys, s’haurà d’aportar obligatòriament el DNI.
  • DNI, NIF o NIE del representant legal.
  • Llibre de família que acrediti la representació del menor o un document anàleg, per exemple, una sentència judicial en el cas de tutors.

Quins avantatges tenen els comptes bancaris per a menors?

Els beneficis dels comptes bancaris per a menors són nombrosos, tant per a ells com per als seus pares.

  • Seguretat: aquests productes estan dissenyats a la mesura dels menors. Per això aporten seguretat a l’hora d’administrar els seus estalvis, ja que els pares o tutors poden mantenir el control sobre les retirades de fons i altres operatives.
  • Bons hàbits financers: aprendre a gestionar els seus fons i petites despeses des que són petits els ajuda a adquirir hàbits financers saludables per a quan siguin adults. Els comptes per a menors també els serveixen per familiaritzar-se amb l’operativa bancària.
  • Estalvi: tant els menors com els seus familiars o éssers estimats poden fer ingressos en el compte. Això facilita l’estalvi i la construcció d’un coixí financer que pot resultar-los útil quan es converteixin en majors d’edat. Per exemple, com a suport per sufragar els seus estudis o accedir a un habitatge i independitzar-se.

Com s'ha de gestionar un compte bancari a nom d'un menor?

Obrir un compte bancari per a un menor no és una cosa que es pugui fer a la lleugera. Hi ha una sèrie de consells que s’han de seguir.

  • El compte és per al menor: els representants legals ho han de respectar sempre i no utilitzar-lo per a les seves operatives personals. De fet, fer-ho pot tenir conseqüències legals.
  • Titularitat: els representants legals es poden incloure com a titulars del compte, però el millor és que sigui exclusivament el menor el titular si els fons són per a ell. Així s’evitaran problemes amb Hisenda i fins i tot d’herències si moren els pares o tutors.
  • Targetes associades: si el menor té més de 12 anys, pot accedir a l’ús d’una targeta de dèbit associada al compte, i fins i tot al servei de pagament Bizum. En aquest cas, és important establir els límits correctes i adequats, tant segons l’edat com la maduresa de l’adolescent.

Què he de tenir en compte a l'hora de contractar un compte bancari per a un menor?

Els comptes bancaris per a menors tenen una sèrie de factors que cal tenir en compte a l’hora de contractar-los.

  • Condicions de contractació: convé llegir atentament la documentació associada a la contractació del compte. Fixa’t bé que no hi hagi clàusules confuses o condicions ocultes que puguin resultar perjudicials.
  • Comissions: cal fixar-se si el compte porta associats costos tant d’obertura com de manteniment.
  • Targetes: si el menor té més de 12 anys, pot utilitzar una targeta de dèbit associada al compte per a les seves petites despeses, i per això convé triar un producte que s’adapti a aquesta possibilitat. Els progenitors o tutors han de poder limitar l’operativa de la targeta i controlar-la en tot moment.
  • Operativa digital: en aquest tipus de comptes, que solen supervisar els pares o tutors legals, és molt convenient que tinguin una app associada per facilitar aquesta tasca. Des de controlar el saldo i les targetes associades per part dels adults a càrrec fins a l’accés del menor per consultar els seus estalvis.

Las cuentas para menores son seguras para administrar sus ahorros

¿Qué permiten realizar las cuentas bancarias para menores?

Este producto se ha diseñado especialmente para la primera etapa de la vida de un . Consiste en una cuenta sin comisiones ni gastos de mantenimiento, perfecto para ahorrar de cara a su futuro. |color:%231284d1″ use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1717178461267{margin-bottom: 15px !importante;}”]

Los adolescentes tienen a su disposición un producto que les permite ganar autonomía dinero.

Consiste en una app asociada a una cuenta y que se puede vincular a una tarjeta de débito o prepago , todo ello sin comisiones ni gastos de mantenimiento. La aplicación permite recibir la paga directamente en el móvil , crear huchas de ahorro para distintos objetivos, pagar con el teléfono o acceder a contenidos y descuentos exclusivos. Si el menor tiene más de 14 años, también podrá utilizar Bizum .

Los representantes del menor, por su parte, pueden supervisar los movimientos desde la app CaixaBankNow, controlar sus tarjetas y proponerle retos de ahorro.

Accepto les condicions d'ús.