ECONOMIA

Saneja la teva economia després de les vacances amb aquests 5 consells

Temps de Lectura: 4 minuts

Saneja la teva economia després de les vacances amb aquests 5 consells
Avatar

CaixaBank

27 Agost, 2024


Tornar a la rutina després de les vacances no només comporta tornar a la feina, a l’escola, a matinar o als embussos. Pot ser que alguns excessos de l’estiu també hagin deixat rastre en l’economia familiar.

Ara és un bon moment per planificar econòmicament els pròxims mesos. L’objectiu consisteix a acabar l’any amb una economia tan sanejada com sigui possible.

Per fer-ho, et donem cinc consells que t’ajudaran a identificar alguns punts clau sobre els quals actuar per recuperar les arques familiars.

1. Repassar (i reduir) les despeses recurrents

La tornada a la rutina és un moment perfecte per racionalitzar les despeses familiars. El primer que hem de fer és identificar-les i analitzar-les.

Les despeses recurrents són un bon punt de partida, sobretot les que s’abonen a través de compte bancari: només cal fer una ullada als extractes mensuals per distingir-les.

En aquesta categoria, hi entren les subscripcions a productes i serveis, els rebuts de subministraments, les primes d’assegurances, els pagaments d’impostos i, fins i tot, el lloguer o la hipoteca. Un cop identificats, cal determinar quines es poden reduir i quines no per trobar maneres de racionalitzar-les, si és possible.

Ha arribat el moment de fer-se preguntes: són realment necessàries totes les subscripcions? Podem millorar el preu d’alguns subministraments? Hi ha alguna clàusula de permanència? Si és així, quan acaben els contractes per poder estudiar-ne altres de nous? És una tasca d’anàlisi senzilla que pot fer meravelles en els comptes familiars.

2. Identificar les despeses formiga

Un cop que hem posat ordre a les despeses recurrents, toca endinsar-se en d’altres més difícils de reconèixer: les despeses formiga que es van menjant el pressupost familiar.

Això sí, després de les vacances ens serà més fàcil identificar-les, perquè encara no estaran totalment incrustades a la nostra rutina.

És el moment perfecte per adonar-nos de quants cafès prenem en un dia laboral, quantes vegades a la setmana mengem fora o quantes vegades passem per la gasolinera en un mes.

També ho és per cercar alternatives: petits passejos durant les pauses laborals o canviar la màquina de cafè per la font d’aigua de l’oficina, cuinar a casa i portar un tàper , revisar els nostres trajectes diaris per optimitzar-los o, millor encara, fer servir el transport públic sempre que sigui possible.

3. Estalviar a la tornada a l'escola

Si hi ha petits a casa, tornar de l’estiu té un sinònim immediat: la tornada a l’escola.

Sol ser un moment delicat: l’economia familiar no s’ha recuperat de l’estiu i ha d’afrontar, a més, un desemborsament extra. Tanmateix, en la tornada a l’escola també hi ha un marge per a l’estalvi i la racionalització econòmica.

És qüestió d’aplicar algunes tècniques: des de fer un llistat en què es distingeixin les compres més urgents de les que es poden demorar un temps, revisar el material escolar que es pugui reutilitzar, anticipar quins llibres de lectura es poden demanar en préstec a la biblioteca, comparar preus o comprovar beques i ajudes.

4. Buscar el millor mètode d'estalvi (i aplicar-lo)

Els mesos que queden fins a acabar l’any no solen ser especialment benèvols pel que fa als aspectes econòmics. És un bon moment per adoptar alguna tècnica d’estalvi que ens ajudi a sanejar l’economia familiar i a afrontar la recta final amb més recursos.

Una d’especialment senzilla i efectiva és la del loud budgeting, que anima a planificar una estratègia amb pautes d’estalvi en què compartim amb seguidors de xarxes socials, familiars o propparents la nostra determinació de seguir-la.

El preestalvi també facilita molt l’objectiu de disposar d’un coixí financer per als pròxims mesos. Consisteix a estalviar diners abans de començar a gastar-los. És tan senzill com guardar una part dels ingressos mensuals tan bon punt es reben. Els diners es poden ficar en una guardiola o en un altre compte bancari, per evitar temptacions.

5. Planificar ara Nadal

El Pare Noel, els Reis Mags, els dinats i sopars en família… No ho sembla, però Nadal s’acosta. La bona notícia és que tenim marge per planificar-lo i evitar que les despeses associades se’ns en vagin de les mans.

Ara és el moment d’establir un pressupost per a les festes nadalenques i cenyir-nos-hi. Planificar àpats, regals i trobades és la millor manera de mantenir les despeses a ratlla i aconseguir els recursos necessaris.

A més, tenim temps per buscar ofertes, comparar preus i avançar compres. Per exemple, molts aliments es poden adquirir amb certa antelació i conservar-los al congelador fins al moment de consumir-los. Les begudes i alguns regals també es poden comprar en qualsevol moment.

Accepto les condicions d'ús.