INNOVACIÓ

Detectar virus al mòbil a través d’aquests senyals

Temps de Lectura: 3 minuts

Detectar virus al mòbil a través d’aquests senyals
Avatar

Information Security CaixaBank

04 Octubre, 2022


Saber si el teu smartphone té un malware és més important del que sembla. Aquest problema pot causar-te maldecaps importants, com el robatori d’informació per suplantar la teva identitat o fraus amb els teus comptes bancaris.

A més de tenir precaució —moltes vegades són els usuaris mateixos els que obren la porta al malware als seus telèfons—, és convenient reconèixer alguns senyals que indiquen que el teu smartphone té un virus o algun altre passatger indesitjat.

Velocitat i temperatura

Que un telèfon mòbil vagi més lent i se sobreescalfi és habitual en terminals que van quedant desfasats i tenen problemes de rendiment. També ho és en els que esgoten el seu espai d’emmagatzematge.

El que no és tan corrent és que aquestes dues característiques es presentin d’un dia per l’altre i en circumstàncies estranyes.

Si es noten aquests símptomes, convé plantejar-se algunes qüestions. Per exemple, si el telèfon mòbil està molt calent després d’una estona sense fer-lo servir ni carregar-lo, si la seva capacitat d’emmagatzematge empitjora per moments o si la temperatura ambient és normal.

Si la resposta a aquestes preguntes és que sí, ha arribat l’hora de sospitar. Això es deu al fet que el malware es pot executar en segon pla o quan no estiguem utilitzant el terminal —és a dir, sense que ho sapiguem— i sobrecarregar-lo. És llavors quan poden aparèixer, sense motiu aparent, la lentitud i la temperatura excessives en un telèfon mòbil que no té per què comportar-se així.

Consum de dades i energia disparat

Aquest símptoma està relacionat amb els dos anteriors. Quan s’executen aplicacions malicioses en segon pla, és habitual que consumeixin dades constantment per enviar la informació que recopilen de l’smartphone.

Per aquesta mateixa raó, la càrrega de la bateria se sol consumir ràpidament, una cosa que no sol ser normal. Això es deu al fet que el telèfon estarà fent processos sense parar, fins i tot quan no l’estiguem fent servir.

Si s’adverteix un consum de dades exagerat o la bateria perd facultats visiblement, cal donar una ullada a les apps que estan instal·lades i rebutjar les que no es coneguin.

Publicitat estranya

Que aparegui publicitat quan fem servir el mòbil per veure un vídeo o jugar és una cosa molt habitual. Per això, es pot donar la paradoxa que un símptoma tan cridaner com que aparegui de sobte publicitat enmig de la nostra pantalla ens passi inadvertit.

Aquí la qüestió consisteix a fixar-se si aquesta publicitat apareix en qualsevol moment i independentment de l’aplicació que estiguem utilitzant.

Que això passi no vol dir exactament que el nostre smartphone tingui un malware, però sí que és probable que hàgim instal·lat sense pretendre-ho una aplicació que es dedica a mostrar-nos publicitat no desitjada.

Una cosa semblant passa amb les notificacions no desitjades: podem estar sent víctimes de spam.

En aquests casos, convé identificar quina aplicació de les que hi ha instal·lades és la culpable d’aquest comportament. I, per descomptat, desinstal·lar-la immediatament.

El telèfon cobra vida pròpia

Aquest és potser un dels símptomes més alarmants: si l’smartphone comença a fer per si sol accions que hauríem d’efectuar nosaltres —com obrir aplicacions o accedir a arxius—, és molt probable que algú l’estigui manejant de manera remota.

També pot ser que un malware estigui duent a terme tasques per aconseguir les nostres dades o robar les nostres contrasenyes.

Cal sospitar, a més, si notem que el telèfon mateix no obeeix les nostres ordres. És a dir, si intentem desinstal·lar una aplicació i no ens ho permet, o si tanca una aplicació quan intentem fer-la servir. Si observem que s’han fet trucades o enviat missatges de text que no reconeixem des del nostre telèfon, és molt probable que estigui infectat.

Ball d'aplicacions

Un senyal que ens ha de fer sospitar immediatament és l’aparició d’aplicacions al nostre smartphone que no hàgim instal·lat prèviament. Hi ha malware que es dedica a baixar aplicacions i instal·lar-les automàticament, i fins i tot a donar-los permisos que posen en perill dades i contrasenyes.

No tots aquests senyals indiquen necessàriament que el nostre smartphone tingui un virus. Tanmateix, com més n’advertim en el telèfon mòbil, més probabilitats hi haurà que estigui infectat.

Juntament amb les tasques correctives que es facin en el telèfon en cas d’infecció, és molt important comprovar que no hi hagi càrrecs desconeguts a les targetes o els comptes bancaris.

I si detectem que s’ha instal·lat algun malware dedicat al robatori d’informació personal a l’smartphone, convé denunciar-ho com més aviat millor per evitar problemes futurs per una possible suplantació d’identitat.

Consells per evitar l'entrada de malware a l'smartphone

  • Presta atenció a la informació addicional que demanen algunes apps. Si quan obrim una aplicació veiem un comportament estrany —per exemple, que ens sol·licita dades de les nostres targetes bancàries—, desconfia, no aportis cap dada i comunica-ho a la teva entitat bancària.
  • Alerta amb els permisos. Quan baixem una app i ens demana permisos per accedir a la informació del nostre dispositiu, sempre hem d’aplicar el sentit comú i no donar accés a la informació que no és necessària per al seu ús. Per exemple, per què una app de llanterna hauria de voler accedir als nostres contactes, galeria o ubicació? Si ens demana accés a dades no coherents amb el seu ús, pot tractar-se d’una app maliciosa.
  • Baixa les apps sempre de fonts fiables o webs oficials.
  • Instal·la un bon antivirus.
  • Fes neteja d’apps sovint.
Accepto les condicions d'ús.