SOSTENIBILITAT

Les energies renovables demanen pas per tenir cura del medi ambient

Temps de Lectura: 5 minutos

Les energies renovables demanen pas per tenir cura del medi ambient
Avatar

CaixaBank

04 Juny, 2020


Són netes, econòmiques, no s’esgoten, tenen la capacitat de crear milers de llocs de treball  i fins i tot de reduir la dependència energètica dels països. No és estrany que les energies renovables es trobin en un moment dolç, especialment a Europa. Durant el Dia Mundial del Medi Ambient, aquestes fonts d’energia brillen amb llum pròpia com a aliades del planeta.

En el cas d’Espanya, aquestes fonts d’energia verda cada vegada guanyen més importància. Segons les dades de Red Eléctrica de España (REE), les renovables van guanyar fins a 14 punts percentuals en la generació elèctrica entre 2017 i 2020. Avui dia, ja superen a les no renovables en potència instal·lada.

A més, les energies renovables no deixen de rebre reconeixements per part d’institucions i empreses, donada la seva importància dins els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que ha establert l’ONU de cara al 2030. De fet, la Unió Europea s’ha fixat com a meta que almenys el 32 % del consum final d’energia en el territori procedeixi de fonts renovables aleshores. El va fer a la seva Directiva (UE) 2018/2001 sobre el foment d’energies renovables, que es regeix pel principi de «primer, l’eficiència energètica». Tot un revulsiu normatiu per a aquestes fonts energètiques que implica els Estats membre.

Així, l’aposta per les energies renovables ha deixat de ser una possibilitat per convertir-se en un dels eixos centrals de les polítiques en Administració i empreses.

Què són les energies renovables

Les fonts d’energia renovables són aquelles que procedeixen d’una font natural, són netes i pràcticament inesgotables. N’existeixen molts tipus diferents a partir dels quals es genera energia elèctrica, energia tèrmica i biocombustibles. Alguns exemples són l’energia eòlica, la solar fotovoltaica i tèrmica, la hidràulica, la geotèrmica, la marina i la biomassa.

Aquestes energies reben el cognom de renovables perquè s’obtenen de fonts naturals inesgotables a escala humana, bé perquè el recurs es pot regenerar de manera natural o perquè disposa d’una quantitat immensa d’energia.

A Espanya, l’energia eòlica, la hidràulica i la solar són les tres fonts renovables més importants. En el cas de l’eòlica, és ja la segona font d’energia més important en generació del país, només darrere de la nuclear.

Avantatges de les energies renovables

En el cas de les renovables, es tracta de fonts d’energia autòctones i fiables que permeten reduir la dependència energètica de l’exterior i compten amb un important avantatge mediambiental: no produeixen CO2 ni residus de difícil tractament. Això suposa un clar avantatge en la lluita contra el canvi climàtic i, específicament, contra l’efecte d’hivernacle. A més, com que s’acostumen a instal·lar en l’àmbit rural, ajuden a reequilibrar el territori.

Fins i tot durant els confinaments per la pandèmia de la COVID-19 les energies renovables van mantenir millor el tipus que les seves alternatives. Almenys així ho assegura l’Agència Internacional de l’Energia: mentre que la demanda energètica mundial es desplomava durant el primer quadrimestre de 2020, l’ús global d’energies d’origen renovable en tots els sectors va arribar a augmentar l’1,5 % respecte al mateix període de l’any anterior.

Consum responsable

L’impuls a les renovables té clars beneficis tant per a la salut del planeta com per a la societat. De fet, forma part del concepte de consum responsable d’energia, l’objectiu principal del qual consisteix en maximitzar el rendiment energètic amb el mínim consum de recursos. En aquest sentit, canviar a fonts renovables és necessari, però encara ho és més l’estalvi d’energia.

Aquests esforços estan íntimament lligats amb els ODS que ha establert l’ONU de cara al 2030. Concretament, es relacionen amb l’ODS número 7 (Energia assequible i no contaminant), una meta per la qual CaixaBank treballa amb diverses mesures.

En aquest sentit, l’entitat ha finançat la instal·lació de més de 32.000 MW de potència amb origen renovable des de 2011. A més, va concedir el 2019 finançament per valor de 2.453 milions d’euros a projectes relacionats amb aquestes fonts d’energia. CaixaBank també ha aconseguit compensar el 100 %, gràcies a un esforç de reducció de la petjada de

carboni del 80 % des de l’any 2009, i ha aconseguit que el 99,5 % del seu consum d’energia procedeixi de fonts renovables.

El futur de les renovables

Pel que fa a les tendències que marcaran el desenvolupament de les energies renovables en el futur, les noves tecnologies seran fonamentals per accelerar-lo. Efectivament, conceptes com l’automatització, la intel·ligència artificial o la tecnologia blockchain  també tenen molt a dir en aquest sector.

Així ho indicava la consultora Deloitte en un informe, que assegura que aquestes tecnologies, juntament amb els materials i processos de producció avançats, ajuden a racionalitzar la producció i explotació de les renovables, a optimitzar-ne l’ús i fins i tot a millorar-ne el mercat. Alguns exemples d’això són la intel·ligència artificial aplicada a la previsió meteorològica o l’ús de materials d’última generació en panells solars o aerogeneradors. A més, l’automatització està retallant de manera dràstica tant el temps com els costos de producció i explotació de les energies solar i eòlica.

Per exemple, en el cas de la generació d’energia eòlica marina, aquestes instal·lacions requereixen més interrupcions per a la seva inspecció que altres modalitats. Per aquesta raó, el parc eòlic marí més gran del món va implantar drons totalment automatitzats capaços de retallar aquest temps d’inspecció de dues hores a vint minuts. També existeixen robots que poden comprovar l’estat d’aerogeneradors per mitjà de microones i ultrasons.

Tecnologia, finançament i normativa es posen de part de les energies renovables, que tenen un gran futur per fer. I això és una notícia excel·lent tant per al planeta com per als qui l’habitem.

Accepto les condicions d'ús.