Avui dia, hi ha màxims de 3.000 euros que es poden retirar d’un sol cop sense que l’Agència Tributària demani sobre l’ús que se’n farà. De tota manera, aquest mateix organisme recomana a les entitats bancàries demanar-ho quan la xifra superi els 1.000 euros per lluitar contra el frau fiscal i el blanqueig de capitals.
Per aquesta raó, és habitual que les entitats bancàries limitin la quantitat de diners que es poden retirar d’un caixer per operació i dia dins del marge que existeix entre aquestes dues quantitats.
Dit això, en principi no hi ha un límit legal per treure diners d’un caixer, encara que, si volem retirar més de 3.000 euros d’un sol cop, caldrà parlar amb un treballador de l’entitat bancària i elaborar un justificant, que s’enviarà tant a l’Agència Tributària com al Banc d’Espanya.
Això sempre és una possibilitat: al cap i a la fi, els diners són del titular i aquest pot triar si tenir-los a casa (o «a sota del matalàs», com es coneix col·loquialment aquesta pràctica) o bé fer-ho de manera segura en una entitat bancària regulada.
«Aleshores, per què la meva targeta té un límit?», s’acostuma a demanar la gent. El límit per treure diners al dia, o per fer pagaments en comerços, és en realitat una mesura de seguretat de cada targeta associada a un compte.
Es tracta d’una prevenció que ajuda a minimitzar danys en cas de robatori, però que també pot ser modificada pel titular de la targeta quan vulgui.
Per exemple, és freqüent que hi hagi un límit de 600 euros per defecte per targeta i dia, però això es pot canviar fàcilment des dels ajustos de les aplicacions bancàries, com ara CaixaBankNow, per telèfon o anant a l’oficina corresponent.
També és possible reduir encara més aquesta xifra: si no fem mai pagaments de més de 100 euros o no traiem més diners, no té gaire sentit portar una targeta amb la qual es pugui retirar un valor superior a aquesta quantitat.