ECONOMIA

Tot el que has de saber per comprar una casa a Espanya si ets estranger

Temps de Lectura: 5 minuts

Tot el que has de saber per comprar una casa a Espanya si ets estranger
Avatar

HolaBank

09 Agost, 2023


Espanya és un país amb un clima i una manera de viure que atreuen moltes persones d’altres països. No és estrany que hi busquin algun racó per adquirir un habitatge on passar temporades o fins i tot on gaudir de la jubilació. Comprar un habitatge a Espanya si ets estranger és un procés que et resultarà més fàcil si saps prèviament què has de fer.

Procés per comprar un habitatge a Espanya si ets estranger

Un cop s’ha identificat l’habitatge —i comprovat que el pressupost encaixa—, el procés de compra requereix una sèrie de tràmits. Complir-los és qüestió de seguir una sèrie de passos.

1. Contracta un mortgage broker o un advocat

Hi ha especialistes que et poden acompanyar durant tot el procés de compra d’un habitatge si ets estranger. Són professionals que t’ajudaran amb tots els tràmits a Espanya i t’evitaran desplaçaments innecessaris. El procés de compra es pot fer sense la col·laboració d’un mortgage broker o un advocat, tot i que és força recomanable comptar amb els seus serveis.

2. Fes un estudi de viabilitat

Les entitats bancàries especialitzades en clients internacionals, com HolaBank de CaixaBank, et permeten fer a distància un estudi de viabilitat si has de demanar una hipoteca. En el cas d’HolaBank, confirma abans de 72 hores si la compra de l’habitatge a Espanya és viable, mitjançant una plataforma online on carregar la documentació personal del client, amb l’avantatge que no cal fer-ne la traducció per dur a terme l’estudi.

3. Sol·licita el NIE (Número d'Identitat d'Estranger)

Per dur a terme la compravenda, necessitaràs el NIE, un número personal, únic i exclusiu que et servirà per identificar-te a Espanya. En aquest cas, et resultarà especialment útil la figura de l’assessor, que podrà gestionar-ho per tu. HolaBank també facilita aquest tràmit als seus clients a través del Club HolaBank, amb l’únic requisit de ser titular d’un Compte HolaBank.

4. Obre un compte bancari a Espanya

El pas d’obrir un compte bancari a Espanya és imprescindible per comprar un habitatge si ets estranger. La raó és molt senzilla: tots els impostos i les despeses associats a la compravenda s’han de pagar a través d’un compte obert a Espanya.

Pots obrir el compte bancari des del teu lloc d’origen: si resideixes en un dels 15 països d’Europa occidental admesos (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Itàlia, Luxemburg, Noruega, Països Baixos, Finlàndia, França, Irlanda, Portugal, Suècia, Suïssa i el Regne Unit), el portal d’HolaBank et permet obrir el teu compte online. Juntament amb el teu compte bancari, també disposaràs d’un gestor a Espanya, que et guiarà en les gestions necessàries fins a la compra de l’habitatge.

També pots fer-ho presencialment en una oficina d’una entitat bancària, o mitjançant un poder notarial atorgat a la persona que faci els tràmits en persona per tu. En aquest últim cas, necessitaràs una traducció oficial a l’espanyol amb còpia certificada en color del seu DNI o passaport, amb el segell de Postil·la de la Haia per certificar-ne l’autenticitat.

Pel que fa a la documentació, per obrir un compte bancari hauràs d’aportar el teu passaport o document d’identitat i el TIN (Tax Identification Number) —el trobaràs en aquest enllaç de l’OCDE—, juntament amb un justificant d’activitat econòmica i volum d’ingressos. En funció del país,

5. Comprova l'estat de l'habitatge

No és obligatori, però sí molt convenient. Revisar l’estat de l’habitatge abans d’efectuar la compravenda pot estalviar molts disgustos. Hi ha empreses especialitzades que poden fer una inspecció qualificada de la propietat abans de la seva compra.

També pots demanar a la persona que faci els tràmits per tu a Espanya que sol·liciti la nota simple registral. En aquest document es recull tota la informació relacionada amb l’immoble, inclosos els possibles deutes o càrregues. Així t’evitaràs sorpreses.

6. Reserva l'habitatge

Per assegurar la compra de l’habitatge, pots signar amb el venedor un contracte d’arres, lliurant un percentatge a compte del valor de l’habitatge en concepte de paga i senyal —generalment, un 10%—.

Això sí, tingues en compte que si hi ha un contracte d’arres o una paga i senyal, i finalment la compravenda no es fa per causes alienes al venedor, podries perdre la quantitat lliurada a compte. Si és la part venedora la que decideix no continuar fent l’operació, t’haurà d’indemnitzar amb el doble de la quantitat que va rebre com a paga i senyal.

7. Prepara la documentació per a la hipoteca

Si has de contractar una hipoteca, hauràs de reunir una sèrie de documentació, que el banc utilitzarà per analitzar la teva situació econòmica. En el cas d’HolaBank, et facilitaran una llista amb els documents que hauràs d’enviar. Podràs fer-ho en el teu propi idioma, sense necessitat de traduir-los.

8. Taxació de l'habitatge

Per contractar una hipoteca s’ha de fer una taxació de l’habitatge mitjançant una empresa especialitzada, que permetrà saber el valor real de l’immoble.

9. Signa la documentació precontractual i tria notari

Un cop fets aquests tràmits, l’entitat bancària et lliurarà les condicions de la hipoteca i te les explicarà amb detall. Després de signar aquests documents, s’ha de respectar un període de reflexió de 10 dies naturals —14 dies si és a Catalunya— perquè puguis aclarir qualsevol dubte amb el teu gestor i rebre l’assessorament gratuït del notari que hagis triat per signar la hipoteca.

10. Ves al notari a signar la compravenda i la hipoteca

Un cop superats els tràmits anteriors, és hora de signar el contracte de compravenda i la hipoteca —si la necessites— davant de notari. Això és una cosa que has de fer per comprar un habitatge tant si ets estranger com si ets espanyol.

El contracte de compravenda és un acord entre dues parts. La part venedora s’hi compromet a lliurar l’habitatge a la part compradora a canvi d’una quantitat de diners determinada. Es tracta d’un contracte que comporta certes obligacions i drets per a cadascuna de les parts. Si alguna els incompleix, pot tenir conseqüències.

Accepto les condicions d'ús.