L’INSST també detalla les ocupacions de la població treballadora per compte propi. En aquest sentit, l’ocupació més freqüent dels autònoms és la dels Treballadors dels serveis de restauració, personals, protecció i venedors (26,3 %); seguida de la dels Tècnics i professionals científics i intel·lectuals (18,8 %); i la dels Artesans i treballadors qualificats de les indústries manufactureres i la construcció (14,7 %).
En aquest àmbit, hi ha una dada que crida l’atenció i que indica que, entre els autònoms, allò de «ser el teu propi cap» és especialment atractiu . És més: sembla que tampoc no els importa gaire haver d’exercir de caps per als altres. De fet, l’informe de l’INSST apunta que fins a l’11,5 % dels treballadors per compte propi són directors i gerents, davant d’un exigu 2,5 % dels assalariats.
Finalment, la distribució de les ocupacions dels autònoms es completa amb el 9,9 % de Tècnics o professionals de suport; el 8,7 % de Treballadors qualificats en el sector agrícola, ramader, forestal i pesquer; els Operadors d’instal·lacions i maquinària, i muntadors (5,9 %); els Empleats comptables, administratius i altres empleats d’oficina (2,4 %); i Ocupacions elementals (1,6 %), categoria que engloba perfils professionals com ara escombriaires, peons d’obres públiques o jardineria o personal de neteja, entre d’altres.
Per si algú encara ho dubtava, lluny del mite del nòmada digital que treballa unes hores en banyador abans de fer una capbussada, els autònoms passen molt de temps ocupats en les seves tasques, sovint més que els assalariats.
En concret, informa l’INSST, els homes per compte propi treballen 43 hores setmanals de mitjana, davant les 37,6 hores dels assalariats; per part seva, les dones assalariades treballen 33,2 hores setmanals, davant les 38 hores de les dones que ho fan per compte propi. Fins i tot en la jornada laboral hi ha diferències entre assalariats i autònoms.