SOSTENIBILITAT

Rènting o lísing de baixes emissions: com adaptar la mobilitat de la teva empresa

Temps de Lectura: 3 minuts

Rènting o lísing de baixes emissions: com adaptar la mobilitat de la teva empresa
Avatar

CaixaBank

02 Gener, 2023


El rènting o lísing de vehicles de baixes emissions és una solució especialment interessant per a empreses que operen en nuclis urbans i desitgin seguir fent-ho. També per a aquelles que tinguin com a objectiu reduir l’impacte ambiental de la seva activitat.

Les restriccions de mobilitat urbana recents penalitzen l’ús de vehicles contaminants a les conegudes com a zones de baixes emissions. A més, els consumidors exigeixen cada vegada més que les empreses redueixin el seu impacte ambiental. Per això, cada dia més negocis cerquen en solucions com el rènting o lísing de vehicles de baixes emissions una manera d’adaptar la seva flota al nou context.

Rènting i lísing com a solució a les zones de baixes emissions

Les zones de baixes emissions (ZBE, LEZ en anglès) són cada vegada més populars en els nuclis urbans a causa de la necessitat indiscutible dels veïns de respirar aire net. Malgrat que en aquests centres l’ús del vehicle privat és menor que en altres zones, la concentració i densitat fan que els gasos s’acumulin. Per això, reduir el nombre de vehicles amb tub d’escapament és prioritari.

Amb un creixement radial que s’estén des del centre urbà i cobreix gradualment més i més àrea de la ciutat —en el futur arribarà a ser la seva totalitat—, les empreses que vulguin seguir treballant dins una àrea ZBE necessitaran adaptar la seva flota a la nova normativa, ja sigui mitjançant un vehicle ECO, de baixes emissions, híbrid, etc., segons marqui la ZBE en qüestió.

És aquí on entren el rènting i el lísing com a solució per seguir accedint a les zones de baixes emissions . Les condicions de lloguer de flota són perfectes per poder optar per aquells vehicles que sí que poden circular, convertint-se en una interessant alternativa per no perdre quota de mercat.

Entre els sectors que podran aprofitar aquest tipus de mobilitat hi ha les empreses de repartiment i missatgeria, els serveis comercials, els serveis tècnics a domicili, furgonetes de càrrega en obres i altres dependents de vehicles privats.

Avantatges de llogar vehicles de baixes emissions

Per a les empreses, l’avantatge principal de llogar vehicles de baixes o nul·les emissions és la de poder circular sense restriccions. Dit d’una altra manera, conservar la flexibilitat en matèria de mobilitat que es tenia anteriorment, però dins el nou model de ciutat.

Relacionat amb aquest avantatge hi ha el de poder canviar de vehicle cada cert temps segons vagi avançant la ZBE, o segons vagi canviant la normativa. Com a exemple, una àrea ara central que permeti circular furgonetes dièsel de 2010 o vehicles més nous, d’aquí a cinc anys podria permetre només aquelles de 2005 en endavant, cosa que implicaria canviar tota la flota. A més, és d’esperar que aquesta àrea creixi amb el temps perquè la ciutat es descarbonitzi.

El rènting flexible, una modalitat que permet la subscripció temporal a cert vehicle, és una opció molt interessant tant a l’hora d’accedir a una ZBE específica com si es vol anar reduint emissions de forma gradual.

El lloguer de vehicles és, a més d’una forma d’anar desplaçant els vehicles més contaminants lluny de l’espai social compartit amb les persones, una manera de reduir l’impacte d’any en any a mesura que models més ecològics arribin als concessionaris.

Així, els vehicles més contaminants rodaran “lluny” de la gent, per carretera, fins que siguin substituïts per noves generacions al final de la seva vida útil. Durant aquest temps hauran optimitzat el seu cost ambiental, i passaran a ser reciclats com a part de l’economia circular.

Rènting, lísing o MaaS estalvien impactes ambientals

Els vehicles motoritzats privats com els cotxes o les motos passen el 97% de la seva vida útil aparcades, cosa que implica que només una vintena part de les emissions i impacte necessaris per a la seva fabricació resulta “útil” o es pot utilitzar. La resta es desaprofita. Per aquest motiu, com més persones utilitzin el mateix vehicle durant cert temps, menys emissions i impacte per capita hi haurà.

El cas del lloguer de vehicles per minuts (MaaS o mobilitat com a servei) és l’opció de menys impacte respecte a la tinença, seguit del rènting per dies, setmanes, mesos, anys, etc. I, sens dubte, ajuda disposar d’una flota de lísng a l’oficina que els treballadors puguin utilitzar de manera compartida o rotativa.

“Llogar”, davant de “tenir” estalvia emissions pel fet que es maximitza el factor de simultaneïtat. Això significa que el vehicle s’utilitza més temps i s’aprofiten millor les emissions necessàries per a la seva fabricació, que són elevades.

Què significa això últim? Que una empresa que tingui per objectiu reduir el seu impacte ambiental podria anar desplaçant la seva flota en propietat per vehicles de rènting o lísing, si és possible compartits pels treballadors.

El lloguer de vehicles suposa una alternativa interessant a l’hora de reduir emissions i impacte ambiental empresarial, així com d’assegurar la mobilitat de l’empresa davant un escenari de descarbonització.

Accepto les condicions d'ús.