SOSTENIBILITAT

Un Gran Sopar de Nadal per obrir la porta a l’esperança

Temps de Lectura: 5 minutos

Un Gran Sopar de Nadal per obrir la porta a l’esperança
Avatar

CaixaBank

23 Desembre, 2020


Durant aquest any, la pandèmia de COVID-19 ha aconseguit distorsionar fins i tot les tradicions més arrelades, així que no seria estrany que la Nit de Nadal d’aquest any sigui per a moltes famílies la més atípica en dècades. Milers de ciutadans variaran els seus costums aquell dia amb l’esperança que l’any vinent, per fi, puguin tornar a celebrar-ho amb tots els seus éssers estimats en circumstàncies normals.

Tanmateix, la incidència de la pandèmia no es redueix a la por del contagi i a les precaucions extraordinàries per mantenir-se fora de perill. Les conseqüències econòmiques que suposa un any d’arrencades i parades contínues també provocaran que moltes persones no estiguin ni tan sols segures de si podran sopar o no aquell dia.

De fet, són els col·lectius que ja tenien una renda més baixa abans de la crisi els que l’estan patint en major mesura. Així es desprèn d’una anàlisi de CaixaBank Research, que apunta que els joves d’entre 16 i 29 anys, que d’entrada comptaven amb un nivell d’ingressos inferior al de la població d’edat superior, són els que estan experimentant un deteriorament més gran de la seva situació econòmica. Passa el mateix amb els immigrants: el nombre de persones sense ingressos nascuts fora d’Espanya va augmentar en 21 punts percentuals només entre febrer i abril.

Una crisi poc convencional

Aquesta és una realitat que veiem dia rere dia en estampes de cues interminables al voltant de menjadors socials i bancs d’aliments. L’economia de les famílies ha patit molt en una crisi atípica, que ha causat un gran impacte en molt poc temps.

Aquesta és una magnitud que queda reflectida en un altre informe elaborat per CaixaBank Research. Aquest treball afirma que, a les conseqüències que les mesures sanitàries per tallar la pandèmia han tingut sobre l’economia, cal sumar una caiguda del PIB inusitada: mentre en aquesta crisi s’ha arribat a situar en un 22% per sota del nivell precrisi, en les de 1993 i 2008 ja va tocar fons en descendir el 2,5% i el 9%, respectivament.

Aquests indicadors han tingut un impacte real en la vida de les famílies. Avui dia, un de cada quatre habitants del nostre país està en risc de pobresa o exclusió social i el seu nombre podria augmentar en 750.000 persones més l’any vinent. A més, la tercera part de les llars no podria ni tan sols fer front a un imprevist que superés els 700 euros. D’altra banda, l’atur entre els joves, un dels col·lectius amb percentatges de risc de pobresa més elevats, va assolir el 39,6% durant el segon trimestre de l’any.

Aquest context és el que marcarà les celebracions nadalenques de milers de famílies. Aquestes festes, més que mai, és necessari donar-los suport i transmetre’ls esperança.

Sopars molt especials

Aquest Nadal, fins a 20.000 persones vulnerables podran gaudir a Madrid d’un menú molt especial. És el que ofereix el projecte Menjadors amb Ànima, promogut per la Fundació “la Caixa” i CaixaBank, a través de la seva acció especial Gran Sopar de Nadal.

Soy un bloque de texto. Haz clic en el botón Editar para cambiar este texto. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

En col·laboració amb l’Ajuntament de Madrid i l’ONG CESAL –entitat social que té com a objectiu la integració sociolaboral de joves vulnerables a través de la formació en hostaleria–, es repartiran 20.000 sopars de Nadal amb una acurada presentació a través dels 45 menjadors que integren la xarxa de Menjadors amb Ànima. L’objectiu principal consisteix a transmetre a les persones vulnerables que no estan soles i, per tant, que se sentin acompanyades en unes dates tan assenyalades.

Segons Rafael Herrador, director territorial de Madrid de CaixaBank, «quan parlem de Menjadors amb Ànima, no només parlem d’aliments. Parlem d’alguna cosa més: de l’atenció de les persones, de posar afecte en aquella alimentació, i una forma de posar-ho és amb l’embolcall nadalenc que hem preparat, perquè la persona que el rebi vegi que hi ha altres persones que n’estan pendents i intenten facilitar-los un Nadal més agradable».

El menú ha estat elaborat per joves cuiners de l’ONG CESAL, que durant diversos dies han treballat a les cuines cedides pel Mirador de Cuatro Vientos per a l’elaboració dels 20.000 menús, consistents en un primer plat d’amanida de marisc amb maionesa de cítrics, seguit per pollastre de pagès en pepitòria de trufa amb arròs chaufa per finalitzar amb torró en textura i dolç nadalenc. Es tracta de plats equilibrats nutricionalment i dissenyats perquè les famílies que els rebin puguin celebrar una nit especial.

Menjadors amb Ànima

Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte Menjadors amb Ànima, un programa de suport a menjadors socials que intenta cobrir les necessitats de persones en situació d’exclusió social.

Des del mes de març, amb l’objectiu de compensar els efectes negatius de la pandèmia, CaixaBank ha canalitzat aportacions de la Fundació “la Caixa” per un valor d’un milió d’euros a 136 menjadors socials repartits per tot Espanya, dels quals 45 són a la Comunitat de Madrid.

Aquest tipus d’accions enllaça amb l’aposta que fa CaixaBank per la sostenibilitat i la inclusió social. De fet, la reducció de les desigualtats és la protagonista de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) n. 10 de l’ONU, dins les seves propostes per abordar el futur del planeta i de la societat. Una sèrie de compromisos amb què l’entitat s’alinea i al voltant dels quals desenvolupa diferents línies d’actuació.

El suport als més vulnerables sempre és important, però és en moments crítics quan pot aportar més beneficis. Un sopar especial per celebrar una data tan assenyalada com la Nit de Nadal és un bon començament per començar a obrir la porta a l’esperança.

Accepto les condicions d'ús.