SOSTENIBILITAT

Com estalviar energia a casa aquest hivern

Temps de Lectura: 5 minuts

Com estalviar energia a casa aquest hivern
Avatar

CaixaBank

20 Octubre, 2021


Des que érem nens que ho sentim: “Apaga el llum, que ja veuràs quan arribi la factura!”. Els nostres pares tenien molta raó quan ens avisaven; el que passa és que la factura que puja si malgastem energia no és només la que ens arriba a casa. La nostra falta d’eficiència també acaba per afectar l’economia del país, i fins i tot, el planeta.

L’estalvi d’energia s’ha convertit en un dels eixos principals al voltant dels quals el món afrontarà els seus principals desafiaments, uns reptes que han quedat recollits als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU per complir amb l’Agenda 2030. Es tracta de promoure un esforç comú per aconseguir, entre tots, la prosperitat dels ciutadans i assegurar l’habitabilitat del planeta.

La qüestió és que el consum de recursos energètics té molt a veure amb diverses d’aquestes metes. De fet, està relacionat directament l’ODS núm. 7 (Energia assequible i no contaminant), però també amb d’altres, com el núm. 11 (Ciutats i comunitats sostenibles), el núm. 12 (Producció i consum responsables) i el 13 (Acció pel clima). Per aquesta raó, organismes com la Unió Europea han transformat l’eficiència energètica en una de les seves polítiques prioritàries.

Escac al planeta

Consumir més energia de la que toca suposa posar en escac qüestions tan sensibles com els recursos energètics limitats que té el planeta. A més, si la demanda d’energia augmenta de manera indiscriminada, també ho farà la contaminació causant del canvi climàtic, que es veu incrementada tant en produir energia com en utilitzar-la.

La dependència energètica del país és un altre dels factors que es veuen perjudicats si no parem atenció al nostre consum d’energia, una qüestió que pot arribar a suposar milers de milions d’euros a les arques de l’Administració. Una dada: només l’ús d’energies renovables a Espanya va estalviar el 2018 fins a 8.547 milions d’euros en importacions de combustibles fòssils, i gairebé 900 milions d’euros en drets d’emissió.

Fer un ús racional de l’energia és un exercici que ha de començar a cada llar, i l’hivern és un moment perfecte per començar a plantejar-se’l. Acostumar-nos a fer un ús més racional d’aquest recurs és qüestió d’apagar llums a temps i moderar la calefacció, sí, però també de crear un hàbit que ens emportem amb nosaltres a qualsevol faceta de les nostres vides. De la calefacció als nostres desplaçaments diaris, rebaixar la nostra despesa energètica mensual és qüestió de gestos conscients.

Dutxes més racionals

L’aigua calenta sanitària és un dels principals consumidors d’energia a les llars. De fet, segons l’IDAE, és el segon, només darrere de la calefacció, i acapara el 18,9 % del consum total.

A l’hivern, tendim a allargar una mica més les dutxes perquè acostumem a tenir més sensació de fred, un hàbit que sol instal·lar-se de manera inconscient i que pot disparar la factura d’energia. En aquest sentit, convé fer-se conscient del temps que passem a la dutxa i intentar reduir-lo al mínim imprescindible.

Una altra bona idea consisteix a instal·lar aixetes amb termòstat, que eviten haver de regular manualment la temperatura de l’aigua afegint-ne de calenta o de freda. D’aquesta manera tan senzilla, la temperatura ideal es mantindrà constant.

Calefacció amb sentit

Si l’aigua calenta acapara bona part del nostre consum energètic, la calefacció s’emporta la palma. L’IDAE estableix el 47 % del total del consum que efectua aquest apartat en una llar. Per tant, racionalitzar-ne l’ús i recórrer a alternatives més ecològiques sembla una bona idea.

Hi ha molts aspectes que ens poden ajudar a treure el màxim partit de l’energia que consumim en calefacció. Un bon aïllament de l’habitatge n’és un, juntament amb un establiment racional de la temperatura, que no hauria de superar els 21 °C a l’hivern durant el dia. De nit, es pot ajustar al voltant de 17 °C i tancar les persianes per evitar que la calor es dissipi. Si fins i tot així tenim fred, sempre podem intentar abrigar-nos una mica més.

Els sistemes de domòtica actuals permeten, a més, controlar la temperatura de la llar —i, per tant, el consum energètic que se’n deriva— des del mateix smartphone, per la qual cosa es pot planificar fàcilment el condicionament de la temperatura.

La gasolinera també compta

No acostumem a tenir en compte l’energia que gastem en desplaçar-nos i, tanmateix, té unes conseqüències importants sobre l’economia de moltes llars, així com sobre el medi ambient.
L’hivern és una bona ocasió per posar en pràctica algunes mesures com la conducció eficient. Es tracta d’un concepte que té com a objectiu reduir al mínim el consum energètic del vehicle, tant si es tracta d’un vehicle elèctric com d’un de convencional.

La conducció eficient es reflecteix en múltiples factors: des de seleccionar la marxa més adequada en cada moment a observar i anticipar-se al que passarà a la carretera. D’aquesta manera, es malgasta menys energia, ja que es redueixen les frenades i, amb això, les acceleracions posteriors per recuperar velocitat. Apagar el motor en parades superiors a un minut i moderar la velocitat també són bons hàbits que ens ajudaran a conduir de manera més eficient.

En qualsevol cas, si de debò volem introduir la màxima eficiència energètica possible als nostres desplaçaments, la millor estratègia consisteix a deixar el cotxe de banda i optar per caminar o anar amb bicicleta. Si els trajectes que volem cobrir no ens ho permeten, el transport públic és la millor opció.

Reduir el consum d’energia és un hàbit que pot aportar molt al planeta i a la societat. Per aconseguir-ho, el primer que cal fer és ser conscients dels aspectes de la nostra vida quotidiana que suposen utilitzar energia i com podem fer que siguin més eficients. Un cop identificats, és hora de passar a l’acció.

Accepto les condicions d'ús.