ECONOMIA

Com millorar la declaració de la renda 2024 abans que s’acabi l’any

Temps de Lectura: 5 minuts

Com millorar la declaració de la renda 2024 abans que s’acabi l’any
Avatar
CaixaBank


Amb les campanades i el raïm no només s’acabarà l’any 2024, sinó també l’any fiscal corresponent. Això significa que encara tens temps fins al 31 de desembre per millorar la declaració de la renda 2024, que és la que es presentarà el 2025.

Hi ha algunes actuacions que podem fer per poder presentar una declaració de la renda més favorable l’any vinent. A continuació, en veurem les més habituals, i també algunes novetats:

1. Amortització de la hipoteca

És una de les deduccions més conegudes, tot i que no tots els qui tenen una hipoteca se la poden aplicar: és exclusiva per a les persones que van adquirir l’habitatge objecte de la hipoteca abans de l’any 2013 i que, a més, hi resideixen de manera habitual.

Això inclou tant els contribuents que ja es van aplicar la deducció abans del 2013 com els qui no ho van fer, bé perquè no van presentar la declaració, atès que no hi estaven obligats per les rendes obtingudes, bé perquè, tot i estar obligats a presentar-la per raó de les rendes obtingudes i haver-ho fet, no tenien la quota íntegra per poder aplicar-la. Així és com ho ha resolt aquest mateix any el Tribunal Economicoadministratiu Central.

Ara bé, si abans del 2013 es va presentar la declaració de manera obligatòria i no es va aplicar la deducció, ja no es podrà fer.

Què passa amb les persones que es van comprar la casa abans del 2013, però es muden a un altre habitatge? Que no es podran beneficiar d’aquesta deducció mentre resideixin en un altre lloc. Si tornen a viure de manera habitual en aquesta casa durant un mínim de tres anys, es podran tornar a acollir a aquesta deducció, tal com indica Tributs a la consulta vinculant V0330-18.

Els qui puguin aplicar la deducció tenen de termini fins al dia 31 de desembre per fer amortitzacions extraordinàries del préstec hipotecari destinat a adquirir l’habitatge habitual que els ajudin a arribar a la base màxima.

Cal tenir en compte que es pot aplicar una deducció de fins al 15 % de les despeses d’adquisició (incloent-hi l’amortització, els interessos i altres despeses relacionades amb el finançament), amb una base màxima de 9.040 euros per declaració.

En cas de matrimonis en què els cònjuges presentin declaracions individuals, la base de deducció serà de 9.040 euros per declaració; és a dir, un total de 18.080 euros per al matrimoni.

També formen part de la base de deducció els imports satisfets per assegurances de vida o per assegurances de la llar en la mesura en què siguin obligatòries segons les condicions de contractació establertes pel prestador.

Si l’assegurança de la llar no es troba entre les condicions exigides pel prestador, només serà deduïble la part de la prima corresponent a determinats danys (incendi, explosió, tempesta, etc.) exigits per la normativa hipotecària.

Amb aquesta finalitat, caldria obtenir un certificat de l’entitat asseguradora en què es desglossi aquesta quantia (DGT V2533-14).

2. Venda d'habitatges

En cas d’haver venut l’habitatge habitual el 2024, és possible beneficiar-se de l’exempció del guany patrimonial. Per fer-ho, cal reinvertir l’import de la compra en un nou habitatge habitual (o part d’aquest) dins dels dos anys posteriors a l’operació de venda.

Si un contribuent en aquesta situació es troba molt a prop de comprar un nou habitatge habitual, seria convenient que consideri si li convé tancar l’operació abans de finalitzar l’any per beneficiar-se de l’exempció a la declaració de la renda 2024, o bé deixar-ho per a l’exercici següent.

Així mateix, si s’ha venut l’habitatge habitual dins dels dos últims anys, és important comprovar que no s’esgoti el termini per aplicar aquesta exempció.

3. Lloguer d'habitatges

Amb l’entrada en vigor de la Llei pel dret a l’habitatge s’han produït alguns canvis en els percentatges de reducció en l’IRPF per a les persones que lloguin un immoble de la seva propietat com a habitatge habitual del llogater.

Mentre que els contractes formalitzats abans del 2024 permetien aplicar una reducció del 60 % al rendiment net positiu del capital immobiliari, aquest percentatge es limita al 50 % per als posteriors de manera genèrica. Ara bé, en alguns casos concrets la llei permet aplicar reduccions més grans, que poden assolir el 90 %.

Encara que els percentatges aplicables hagin canviat, la normativa vigent permet igualment reduir el rendiment net corresponent a aquest exercici dels diners que es gastin en reparar i conservar l’immoble llogat, juntament amb les altres despeses (despeses anuals relatives a la comunitat de propietaris, IBI, assegurances, entre altres).

Ara bé, si el 2024 no s’han percebut ingressos perquè l’immoble no s’ha llogat, les despeses anuals relatives a la comunitat de propietaris, IBI, assegurances i altres de l’immoble no seran deduïbles.

En aquest últim cas, en què no hi ha hagut ingressos per lloguer, cal tenir en compte que les despeses de reparació i conservació per tornar a llogar l’habitatge es podran deduir en els quatre exercicis següents i no en el mateix exercici.

Això és així perquè la seva deducció està limitada, com en el cas de les despeses de finançament, a l’import dels ingressos. A més, caldrà imputar renda immobiliària pel període durant el qual l’habitatge ha estat buit.

4. Aportació al pla de pensions

Les aportacions a plans de pensions també ajuden a estalviar en l’IRPF per cada euro que s’hi destini.

Es pot fer fins al menor dels límits següents: el 30 % de la suma de rendiments del treball i d’activitats econòmiques, o un màxim anual de 1.500 euros.

Aquest últim límit s’amplia fins als 8.500 euros, sempre que aquest increment provingui de contribucions empresarials o aportacions del treballador i que aquest últim aporti una quantitat igual o inferior que l’aportada per l’empresa.

Només es podria superar l’aportació de l’empresa si el treballador cobra menys de 60.000 euros bruts anuals i el seu ocupador destina 1.500 euros o menys al pla de pensions.

Si s’han fet aportacions a un pla de pensions abans del 31 de desembre de 2006, es pot aplicar una reducció del 40 % sobre aquestes quantitats sempre que es rescatin en forma de capital. Els qui s’hagin jubilat el 2022 tenen fins al 31 de desembre d’enguany per decidir si rescaten aquestes aportacions i s’acullen a aquesta reducció.

5. Vehicles elèctrics

Encara es troba en vigor la deducció per la compra de vehicles elèctrics; així que, en cas de comprar-ne un abans que s’acabi l’any, es podrà aplicar a la propera declaració de la renda.

Concretament, la deducció inclou les compres formalitzades entre el 31 de juny de 2023 i el 31 de desembre de 2024.

El vehicle s’ha de dedicar a ús personal, ser nou i disposar de propulsió elèctrica, híbrida endollable o de pila de combustible. La deducció arriba al 15 % en la compra d’aquests automòbils, amb una base màxima de 20.000 euros.

També hi ha una deducció del 15 %, amb una base màxima anual de 4.000 euros sobre les quantitats satisfetes en aquest termini, per instal·lar un punt de recàrrega destinat a aquests vehicles elèctrics no afectes a una activitat econòmica.

6. Inversió en start-ups

Una altra manera de millorar la declaració de la renda 2024 consisteix a invertir en start-ups abans que s’acabi l’any. Concretament, les deduccions introduïdes per la Llei de start-ups per a aquest tipus d’inversions assoleixen el 50 %, amb una base màxima de 100.000 euros.

També cal complir una sèrie de requisits pel que fa al percentatge de participació en les start-ups, el moment en què es faci la inversió i els terminis de permanència, entre altres.

7. ONG, col·legis professionals, sindicats i partits polítics

Les donacions solidàries fetes a ONG també es poden deduir en la declaració de la renda de l’any vinent, tant si es fan de manera puntual com si són periòdiques.

Només es poden aplicar si les donacions es fan de manera nominal a associacions declarades d’utilitat pública i organitzacions no governamentals que compleixen els requisits que s’estableixen a la Llei 49/2002.

Aquest any hi ha novetats pel que fa a aquestes deduccions que les fan més avantatjoses: des de l’1 de gener de 2024, els primers 250 euros que es donen tenen una reducció del 80 %. Anteriorment, aquest límit se situava en els 150 euros.

A partir d’aquí, la deducció general passa del 35 % al 40 % i fins i tot pot arribar al 45 % si durant els tres últims exercicis es van fer donacions, com a mínim, del mateix import i a la mateixa organització.

La base de la deducció per donatius, donacions i altres aportacions no podrà superar, amb caràcter general, el 15 % de la base liquidable de l’exercici (anteriorment, era el 10 %).

Les quotes d’afiliació a sindicats, col·legis professionals i partits polítics també es consideren despeses deduïbles dels rendiments del treball.

Es podran deduir fins a 500 euros anuals quan l’afiliació al col·legi corresponent sigui imprescindible per exercir la professió, com és el cas d’advocats, arquitectes o metges, entre d’altres.

Respecte de les quotes sindicals, es pot deduir entre el 20 % i el 35 % del total aportat, en funció dels casos. En el supòsit d’aportacions a partits polítics, federacions, coalicions o agrupacions d’electors, la deducció serà del 20 %, amb un límit de 600 euros.

Accepto les condicions d'ús.