Sens dubte, l’impacte de la pandèmia ha estat devastador sobre la indústria turística. Tal com recollia CaixaBank Research en el seu darrer Informe Sectorial de Turisme, el 2020, la demanda turística no va ser capaç de remuntar el vol després de l’aturada total dels mesos de març, abril i maig, ni tan sols a l’estiu. Després, les successives onades de COVID-19 de les acaballes de 2020 i començaments de 2021, juntament amb les mesures de restricció a la mobilitat i l’activitat que hi van associades, van mantenir els fluxos turístics sota mínims. Com a conseqüència, les pèrdues que va patir el sector es van estendre més enllà dels mesos més durs del confinament.
Per sort, les perspectives per a la segona meitat de 2021 són ben diferents. I ho són tant, de diferents, que fins i tot conviden a l’optimisme sobre l’evolució del sector. La raó fonamental té molt a veure amb l’elevada efectivitat de les vacunes i la seva àmplia distribució entre la població, que ha donat pas a l’inici de la recuperació del turisme a Europa.
Les dades de l’INE referents al començament de la temporada d’estiu corroboren que ha estat molt positiva, gràcies a la forta recuperació del turisme nacional i a les arribades de turistes provinents de la Unió Europea. Així, doncs, al mes de juliol, les pernoctacions en hotels, càmpings, apartaments turístics i agroturismes fetes per turistes domèstics van arribar a superar en un 9% els registres del mateix mes de 2019.
Per la seva banda, la despesa dels turistes internacionals es va situar un 56 % per sota del nivell de 2019. Això sí, cal tenir en compte que la caiguda registrada a l’abril per aquest mateix concepte va arribar al 90 %. La recuperació del moviment de turistes a la Unió Europea —impulsat pel Certificat Digital COVID— va ser el motiu pel qual es va produir aquest canvi de tendència.