Des de la nostra llar al nostre oci o el nostre entorn laboral, hi ha un munt d’àmbits sobre els quals podem crear hàbits d’eficiència energètica. Tot seguit en veurem alguns que ens poden ajudar a incorporar la consciència energètica en el nostre dia a dia gairebé sense adonar-nos-en.
– Fer servir regletes és molt més útil del que creus: tots sabem que apagar els electrodomèstics en comptes de deixar-los en mode espera estalvia electricitat. En concret, al voltant del 10% anual, segons l’OCU. Per fer-ho, les regletes resulten especialment útils. A més a més, com que ens faciliten la feina perquè desconnecten diversos aparells a la vegada, en comptes d’anar un a un, ens ajudaran a crear un hàbit eficient sense gairebé adonar-nos-en. Aquest principi també es pot aplicar a les solucions de domòtica, que ens permeten controlar el consum energètic de la nostra llar en qualsevol moment i amb un gest ben senzill.
– Cuinar i estalviar energia: també a la cuina podem trobar una oportunitat per practicar un altre principi de l’eficiència energètica i incorporar-lo a altres àmbits de la nostra vida. Gestos tan senzills com no obrir el forn cada dos per tres per revisar el menjar o apagar-lo abans d’acabar la cocció per aprofitar-ne la calor residual poden desencadenar altres hàbits semblants. Si prenem consciència dels beneficis de l’eficiència energètica, ens costarà molt menys començar a fer gestos similars, com ara aixecar el peu de l’accelerador del cotxe per aprofitar la força del motor o programar la calefacció de manera adequada.
– Fer servir electrodomèstics pot resultar beneficiós: per augmentar l’eficiència energètica no cal renunciar als aparells de la llar. Per exemple, afaitar-se amb maquineta elèctrica pot estalviar més energia que si ho fem amb una fulla d’afaitar. La clau és el temps que l’aixeta estigui oberta.
– Desplaçaments sostenibles: són tot un clàssic entre els consells per augmentar l’eficiència energètica. Si volem incorporar-la al nostre entorn, convé reflexionar sobre com són els nostres trajectes quotidians i si els fem de la manera més sostenible possible. De fet, l’Organització Mundial de la Salut subratlla que les ciutats compactes que faciliten els desplaçaments a peu o amb bicicleta són més eficients i segures.
– Conducció eficient: al volant també es poden desenvolupar hàbits d’estalvi d’energia. Conduir amb marxes llargues i sense revolucionar el motor, moderar la velocitat o fer servir el canvi de marxes per frenar quan sigui possible són alguns gestos que disminueixen el consum de combustible.
– Turisme sostenible i eficiència energètica: l’eficiència energètica no és tan sols una qüestió dels nostres actes més quotidians, sinó que també pot incorporar-se a la manera que tenim de viatjar. Aquest és el cas del turisme sostenible, un concepte que engloba principis com ara considerar els mitjans de transport que farem servir a l’hora de triar una destinació o optar per proveïdors que demostrin la seva aposta per l’eficiència energètica.
– A l’oficina: moltes empreses ja adopten mesures d’eficiència energètica. Aquest és el cas de CaixaBank, una de les companyies líders contra el canvi climàtic. El 2019, CaixaBank va aconseguir reduir el 4,7% del seu consum d’energia respecte del 2018, amb una disminució del consum de paper, per exemple, del 14,5%. Per assolir aquests objectius, la implicació del personal resulta fonamental: reduir els desplaçaments corporatius i apostar per les videoconferències o utilitzar eines tecnològiques en comptes del paper són algunes mesures que ajuden a estalviar energia, juntament amb unes altres de més evidents com ara un ús racional de la climatització.
– Inversions sostenibles: els nostres recursos econòmics també poden treballar per nosaltres per impulsar l’eficiència energètica. Per fer-ho, hi ha diversos instruments financers, com ara els fons d’inversió, que permeten donar suport a empreses i projectes que compleixin amb criteris estrictes en matèria mediambiental. Les entitats com CaixaBank també fan servir préstecs i bons verds per finançar projectes relacionats amb la sostenibilitat ambiental.
Aquests són alguns exemples de mesures individuals que, aplicades a gran escala, poden acostar-nos de manera definitiva a la reducció d’emissions necessària per frenar l’escalfament global. D’aquesta manera, l’eficiència energètica pot marcar la diferència tant per a moltes espècies animals i vegetals com per a comunitats senceres de persones, gràcies a la repercussió favorable que té sobre el seu hàbitat.
Convertir l’eficiència energètica en un hàbit és a les nostres mans. Fer-ho costa molt menys del que sembla i els resultats poden ser espectaculars. Només és qüestió de decidir-se.