SOSTENIBILITAT

Vuit consells per incorporar l’eficiència energètica a la teva vida

Temps de Lectura: 5 minuts

Vuit consells per incorporar l’eficiència energètica a la teva vida
Avatar

CaixaBank

05 Març, 2020


L’eficiència energètica és un d’aquests termes que ha esdevingut del tot quotidià. Tots n’hem sentit parlar. Bàsicament, sabem que té a veure amb l’estalvi d’energia i també que és positiva per a la nostra butxaca i per al planeta. I, potser, que té a veure amb canviar les bombetes de casa per opcions més eficients o no passar-nos amb la calefacció.

Fins i tot així, molt poques vegades ens aturem a pensar en la influència que realment té l’eficiència energètica en les nostres vides. No es tracta només d’estalviar uns euros en la factura de la llum, perquè d’ella depèn, per exemple, el futur del lloc que habitem. Tant és així que la International Energy Agency (IEA), de la qual Espanya forma part, calcula que un ús eficient de l’energia pot aconseguir per si mateix el 40% de la reducció d’emissions necessària perquè el 2050 es limiti a dos graus el creixement de la temperatura global.

Les possibles conseqüències que el planeta s’escalfi més del compte el 2050 les coneixem d’allò més bé: onades de calor prolongades, sequeres que s’alternen amb gotes fredes, inundacions, migracions massives i extinció d’espècies en són algunes. Aquesta és la raó per la qual apostar per l’eficiència energètica té molta més importància del que sembla.

La suma de molts

L’eficiència energètica consisteix, bàsicament, en la utilització dels recursos energètics que tenim al nostre abast de manera eficient. És a dir, es tracta d’utilitzar menys energia per fer una mateixa tasca, eliminant-ne el malbaratament. Per a això és crucial complir amb molts dels objectius de sostenibilitat que ens hem marcat. Tanmateix, en realitat està passant que tendim a pensar que això de l’eficiència energètica és una cosa de la qual s’han d’ocupar uns altres, perquè dubtem de l’impacte que pot tenir el fet que una persona tanqui una aixeta o que es desplaci a peu, entre altres accions possibles.

El tema és que aquest impacte no és qüestió d’uns quants actes aïllats, sinó que serà la suma de les accions de moltes persones allò que pot arribar a marcar realment la diferència. I la goma d’enganxar que uneix aquestes accions és coneguda com la consciència energètica, que consisteix a aplicar els principis de l’eficiència energètica als diversos àmbits de la nostra vida i a crear hàbits que permetin multiplicar els efectes beneficiosos d’aquesta acció col·lectiva.

L’Institut de Diversificació Energètica (IDAE) atribueix a les famílies espanyoles al voltant del 36% del consum total d’energia final al país. En aquest percentatge, hi tenen molt a veure els usos energètics de l’habitatge (18,5%), però també l’ús del vehicle privat (17%).

Està clar que, a escala particular, tenim la possibilitat d’influir en l’eficiència energètica del país, la que ens ajudarà a evitar l’escalfament global i les seves conseqüències. En aquest apartat, hi entren les millores energètiques que podem dur a terme a les nostres llars i també en els nostres desplaçaments quotidians. I què passa amb els altres àmbits? Què passa amb el transport, la indústria, els serveis o l’agricultura, que concentren la resta del consum d’energia? Que també tenim un impacte sobre ells com a individus: a l’hora d’anar a la feina, quan triem quins productes i serveis adquirim o, fins i tot, en el moment en què decidim a què destinem les nostres inversions.

Prendre consciència del gran poder que tenim els ciutadans per multiplicar l’eficiència energètica és essencial per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que ha fixat l’ONU en la seva Agenda 2030 per erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tots. A partir d’aquí, es tracta d’identificar en quines àrees de la nostra vida podem incorporar els seus principis. I, per descomptat, fer-ho.

Vuit gestos per potenciar l'eficiència energètica

Des de la nostra llar al nostre oci o el nostre entorn laboral, hi ha un munt d’àmbits sobre els quals podem crear hàbits d’eficiència energètica. Tot seguit en veurem alguns que ens poden ajudar a incorporar la consciència energètica en el nostre dia a dia gairebé sense adonar-nos-en.

– Fer servir regletes és molt més útil del que creus: tots sabem que apagar els electrodomèstics en comptes de deixar-los en mode espera estalvia electricitat. En concret, al voltant del 10% anual, segons l’OCU. Per fer-ho, les regletes resulten especialment útils. A més a més, com que ens faciliten la feina perquè desconnecten diversos aparells a la vegada, en comptes d’anar un a un, ens ajudaran a crear un hàbit eficient sense gairebé adonar-nos-en. Aquest principi també es pot aplicar a les solucions de domòtica, que ens permeten controlar el consum energètic de la nostra llar en qualsevol moment i amb un gest ben senzill.

– Cuinar i estalviar energia: també a la cuina podem trobar una oportunitat per practicar un altre principi de l’eficiència energètica i incorporar-lo a altres àmbits de la nostra vida. Gestos tan senzills com no obrir el forn cada dos per tres per revisar el menjar o apagar-lo abans d’acabar la cocció per aprofitar-ne la calor residual poden desencadenar altres hàbits semblants. Si prenem consciència dels beneficis de l’eficiència energètica, ens costarà molt menys començar a fer gestos similars, com ara aixecar el peu de l’accelerador del cotxe per aprofitar la força del motor o programar la calefacció de manera adequada.

– Fer servir electrodomèstics pot resultar beneficiós: per augmentar l’eficiència energètica no cal renunciar als aparells de la llar. Per exemple, afaitar-se amb maquineta elèctrica pot estalviar més energia que si ho fem amb una fulla d’afaitar. La clau és el temps que l’aixeta estigui oberta.

– Desplaçaments sostenibles: són tot un clàssic entre els consells per augmentar l’eficiència energètica. Si volem incorporar-la al nostre entorn, convé reflexionar sobre com són els nostres trajectes quotidians i si els fem de la manera més sostenible possible. De fet, l’Organització Mundial de la Salut subratlla que les ciutats compactes que faciliten els desplaçaments a peu o amb bicicleta són més eficients i segures.

– Conducció eficient: al volant també es poden desenvolupar hàbits d’estalvi d’energia. Conduir amb marxes llargues i sense revolucionar el motor, moderar la velocitat o fer servir el canvi de marxes per frenar quan sigui possible són alguns gestos que disminueixen el consum de combustible.

– Turisme sostenible i eficiència energètica: l’eficiència energètica no és tan sols una qüestió dels nostres actes més quotidians, sinó que també pot incorporar-se a la manera que tenim de viatjar. Aquest és el cas del turisme sostenible, un concepte que engloba principis com ara considerar els mitjans de transport que farem servir a l’hora de triar una destinació o optar per proveïdors que demostrin la seva aposta per l’eficiència energètica.

– A l’oficina: moltes empreses ja adopten mesures d’eficiència energètica. Aquest és el cas de CaixaBank, una de les companyies líders contra el canvi climàtic. El 2019, CaixaBank va aconseguir reduir el 4,7% del seu consum d’energia respecte del 2018, amb una disminució del consum de paper, per exemple, del 14,5%. Per assolir aquests objectius, la implicació del personal resulta fonamental: reduir els desplaçaments corporatius i apostar per les videoconferències o utilitzar eines tecnològiques en comptes del paper són algunes mesures que ajuden a estalviar energia, juntament amb unes altres de més evidents com ara un ús racional de la climatització.

– Inversions sostenibles: els nostres recursos econòmics també poden treballar per nosaltres per impulsar l’eficiència energètica. Per fer-ho, hi ha diversos instruments financers, com ara els fons d’inversió, que permeten donar suport a empreses i projectes que compleixin amb criteris estrictes en matèria mediambiental. Les entitats com CaixaBank també fan servir préstecs i bons verds per finançar projectes relacionats amb la sostenibilitat ambiental.

Aquests són alguns exemples de mesures individuals que, aplicades a gran escala, poden acostar-nos de manera definitiva a la reducció d’emissions necessària per frenar l’escalfament global. D’aquesta manera, l’eficiència energètica pot marcar la diferència tant per a moltes espècies animals i vegetals com per a comunitats senceres de persones, gràcies a la repercussió favorable que té sobre el seu hàbitat.

Convertir l’eficiència energètica en un hàbit és a les nostres mans. Fer-ho costa molt menys del que sembla i els resultats poden ser espectaculars. Només és qüestió de decidir-se.

Accepto les condicions d'ús.