Despeses per totes bandes, la inflació que no para de créixer, aquesta avaria a casa que suposa un desemborsament extra… Són moltes les raons que fan que arribar a final de mes resulti, de vegades, complicat.
Reservar part dels nostres ingressos cada mes és un hàbit molt saludable que permet atendre imprevistos i dur a terme projectes. Es tracta de fer un forat a l’estalvi mitjançant algunes tècniques que, d’una banda, ajuden a retenir una part dels diners que ingressem i, de l’altra, a evitar que desapareguin.
El primer consell per generar estalvi de manera efectiva és tenir un objectiu clar. Per exemple, crear un matalàs determinat que ens ajudi a viure amb més tranquil·litat, afrontar una reforma a casa o costejar un viatge. Procura que sigui realista i el més específic possible: això t’ajudarà a definir el pròxim pas.
Tingues clar quants diners necessites estalviar per aconseguir el teu objectiu i en quin termini de temps necessites disposar-ne. No és el mateix estalviar per a les pròximes vacances que fer-ho per viure millor després de la jubilació.
Assegura’t que les teves possibilitats econòmiques et permetran fer-ho: és important no passar-se d’ambició per evitar frustrar-se. Aconseguir-lo t’ajudarà a fixar un nou objectiu i seguir amb l’hàbit saludable de l’estalvi.
Et pot sonar complicat, però crear i seguir un pressupost per a l’economia domèstica és més fàcil del que sembla. A més, és l’instrument que et permetrà ajustar les despeses als ingressos que obtens per aconseguir l’estalvi desitjat. Si te’n desvies, sempre podràs corregir el que calgui.
El preestalvi consisteix a reservar part dels teus ingressos en el moment en què els reps, en comptes de guardar el que et sobri després de cobrir les despeses. És una tècnica relacionada amb les finances conductuals que t’ajudarà a generar estalvi pràcticament sense que te n’adonis.
Portar una quantitat de diners ajustada a la cartera és una manera excel·lent de mantenir-te fora de perill de les compres impulsives, que solen causar forats al pressupost.
Una bona manera de començar a suprimir les despeses supèrflues és identificar-les primer. Un consell: comença fixant-te en les subscripcions. Realment vas al gimnàs? Treus el partit desitjat a aquesta plataforma de streaming? No podries substituir-les per una app d’exercicis o per un agradable passeig que t’allunyi del sofà? Continua la repassada per les teves despeses formiga, aquestes que es van menjant el teu pressupost cada mes.
El consum energètic es pot optimitzar evitant el malbaratament energètic: no té sentit posar la calefacció alta i anar de màniga curta per casa, ni deixar llums encesos en estances on no hi ha ningú. Els tèxtils com les catifes o les cortines ajuden a aïllar els terres i les finestres, mentre que utilitzar llums LED estalvia de mitjana el 80 % d’energia respecte als convencionals.
També pots esmorzar a casa i emportar-te un termos amb el cafè o el te de mig matí. Si cuines i t’emportes el menjar en una carmanyola a la feina, no només estalviaràs diners, sinó que també podràs elaborar menús saludables. No cal que et posis a la cuina cada dia: hi ha tècniques com el batch cooking o cuina per lots que et permetran cuinar alhora diferents plats per a tota la setmana mentre estalvies temps i energia. I la cuina d’aprofitament també t’ajudarà a generar estalvi mentre redueixes residus.
Has considerat utilitzar el transport urbà o la bicicleta per als teus desplaçaments quotidians? Si revises la manera que tens de moure’t i els mitjans de transport que tens al teu abast, pots descobrir fins i tot que no necessites un vehicle privat amb totes les seves despeses associades o, si el necessites, que hi ha fórmules més convenients que la seva propietat.
Hi ha alternatives gratuïtes que et permetran gaudir del teu temps lliure: museus, biblioteques públiques, espais verds, activitats municipals o associatives, voluntariat… Assabenta’t de si algun equip esportiu del teu barri busca persones per jugar, si l’àrea de Cultura de l’ajuntament organitza rutes culturals i si hi ha clubs de lectura, de manualitats o de jocs de taula a la teva localitat. Si no n’hi ha, sempre els pots iniciar tu. Les opcions són tantes com et puguis imaginar.