ECONOMIA

Calendari 2022: les teves fites econòmiques, mes a mes

Temps de Lectura: 5 minutos

Calendari 2022: les teves fites econòmiques, mes a mes
Avatar

CaixaBank

17 Gener, 2022


La planificació és un ingredient molt important per a la salut de l’economia personal i familiar. Ara que comença un any nou, seria convenient donar una ullada a algunes de les principals fites econòmiques que ens esperen cada mes per tenir-les en compte i anticipar-nos-hi sempre que sigui possible.

Gener

Autònoms i empreses

El primer mes de l’any és molt intens pel que fa a declaracions, liquidacions i domiciliacions d’impostos d’autònoms i empreses. Això es deu al fet que durant aquest mes es tanquen tant l’últim trimestre de l’any anterior com tot l’exercici 2021.

Rebaixes

En un àmbit més domèstic, el dia 7 de gener comencen oficialment les rebaixes d’hivern a tot Espanya.

Noves reformes fiscals

També el gener del 2022 entraran en vigor algunes reformes fiscals que afecten els plans de pensions, la matriculació de vehicles o la compravenda, donació i herències d’habitatges. Convé tenir-les en compte.

Resultats de l’any

Cap a finals del mes de gener, les principals entitats bancàries cotitzades solen presentar els resultats corresponents a l’exercici anterior. Aquesta és una informació que et convé conèixer si ets accionista, ja que en depèn, entre altres qüestions, el pagament de dividends.

Febrer

Criptomonedes

Aquest mes de febrer entra en vigor una novetat fiscal que afecta les persones que tinguin criptomonedes en països estrangers. Així, doncs, des del febrer del 2022 és obligatori informar Hisenda sobre aquests actius en el model 720.

Treballadors i empreses

Si no es fa cap nou ajornament, el 28 de febrer del 2022 finalitzaran les ajudes a autònoms l’activitat dels quals es va veure afectada durant la pandèmia. També les bonificacions en les quotes a la Seguretat Social per als que estiguessin acollits a aquestes ajudes en la convocatòria anterior.

Igual que passa amb les ajudes a autònoms, el mecanisme de l’ERTO té previst acabar a finals de febrer del 2022 si no es planteja una nova pròrroga.

Març

Unió Europea

El mes de març serà intens en l’àmbit de la Unió Europea: el dia 10 es reunirà el Banc Central Europeu (BCE), el 14 de març ho farà l’Eurogrup i els dies 24 i 25 de març ho farà el Consell Europeu.

Com afecta això la teva economia? Entre les qüestions que es podrien decidir hi ha una resposta europea a la crisi energètica que ha catapultat els preus de l’energia. Una decisió que el Consell Europeu va posposar en la seva última reunió i que preveu reprendre en la seva trobada del març del 2022.

Per part seva, les reunions del BCE, que solen tenir caràcter mensual, poden tenir repercussions per als que vulguin accedir a un crèdit o tinguin una hipoteca a interès variable. Això es deu al fet que en aquestes reunions es decideix si es fan canvis o no en els tipus d’interès de referència, que acaben influint sobre índexs tan estesos com l’EURÍBOR.

Final de trimestre

Març és l’últim mes del primer trimestre de l’any. Si tens una empresa o ets autònom, et convindria començar a recopilar les factures i altres documents que necessitaràs per a les teves declaracions trimestrals, que hauràs de presentar durant l’abril. És una qüestió que moltes vegades es deixa per a última hora, amb el corresponent estrès que això provoca. Per això convé generar aquest hàbit, que es pot repetir durant l’últim mes de cada trimestre.

Abril

Setmana Santa

La Setmana Santa aquest any serà a l’abril. Concretament, el dia 15 d’abril del 2022 serà Divendres Sant. Unes dates que convé tenir en compte, tant si faràs vacances, per planificar-les amb anterioritat, com si no.

Declaració de la renda

El mes d’abril també començarà la campanya de la renda 2021. Això vol dir que, a partir d’aquest mes, es podrà presentar la declaració. Normalment, durant aquest mes es poden fer presentacions telemàtiques.

Autònoms i empreses

L’abril és el mes de tancament de trimestre, per la qual cosa autònoms i empreses hauran de tenir en compte els diferents models que hauran de presentar. També hauran de disposar de la liquiditat suficient per satisfer els pagaments fiscals, si cal.

Maig

Un festiu en diumenge

El 2022, el dia 1 de maig (Festa del Treball) cau en diumenge. Per aquesta raó, es tracta d’un festiu substituïble, és a dir, que les comunitats autònomes poden decidir si passar-lo al dia 2 de maig o optar per no incloure’l en el calendari laboral. En aquest cas, és aconsellable consultar l’opció escollida per cada comunitat per saber si el dia 2 serà feiner o no.

Declaració de la renda

El mes de maig s’obre normalment la possibilitat de demanar cita prèvia per presentar la declaració de la renda per telèfon o de manera presencial.

Juny

Declaració de la renda

A finals del juny del 2022 acaba el termini per presentar la declaració de la renda 2021.

Moratòria concursal

El mes de juny del 2022 és important també per als negocis que estiguin en dificultats: el dia 30 acaba la moratòria concursal prorrogada pel Govern. Si no s’aprova cap nova pròrroga, els deutors en situació d’insolvència hauran de sol·licitar la declaració de concurs a partir de llavors.

Juliol

Unió Europea

El mes de juliol serà clau per a l’economia espanyola, ja que la Comissió Europea té previst revisar el pla de recuperació d’Espanya. En aquesta anàlisi, el Govern haurà de demostrar que ha complert les reformes i les fites pactades amb Brussel·les per rebre el segon tram d’ajudes europees, de 12.000 milions d’euros.

D’aquests fons depenen les subvencions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’Espanya. Aquestes mesures inclouen des d’ajudes per digitalitzar negocis fins a les destinades a la rehabilitació d’habitatges.

Rebaixes

El dia 1 de juliol comença oficialment la temporada de rebaixes d’estiu. Igual que passa amb les d’hivern, hi ha establiments que en poden avançar el començament uns quants dies en vist aquesta data.

Autònoms i empreses

El mes de juliol es tanca el segon trimestre de l’any, per la qual cosa autònoms i empreses hauran de presentar les declaracions, liquidacions i domiciliacions d’impostos que els corresponguin.

Resultats del primer semestre

El juliol és un mes en què les principals entitats bancàries cotitzades solen presentar els resultats corresponents al primer semestre. Aquesta és una informació que et convé conèixer, sobretot si ets accionista d’alguna, ja que t’ajudarà a entendre la seva marxa durant l’any actual.

Agost

Vacances

Agost és el mes de vacances per excel·lència. Encara que sembli una obvietat, convé tenir-ho en compte mesos abans, perquè les vacances no suposin un problema per a l’economia domèstica. És útil establir un pressupost i planificar l’estalvi necessari per sufragar-les amb l’antelació suficient i, així, poder assolir l’objectiu marcat.

Setembre

Tornada a l’escola

Després de les vacances d’estiu, el setembre és el mes de la tornada a l’escola. Això suposa una despesa d’uns 500 euros de mitjana, segons l’OCU. Per això, també convé organitzar-se amb antelació per mitigar l’impacte d’aquesta despesa en els comptes familiars. Organitzar i esglaonar les despeses, apostar pels principis de l’economia circular o comprovar beques i ajudes són hàbits que ajuden a estalviar de cara a la tornada a l’escola.

Si el que comença és la universitat, també és convenient planificar amb prou antelació els pagaments que s’hauran de fer en apartats com la matrícula, els llibres de text i, si estudien a fora, l’allotjament i la manutenció.

Octubre

Autònoms i empreses

L’octubre toca tancar el tercer trimestre de l’any per a molts autònoms i empreses. Així, doncs, cal estar pendents de les dates límit per presentar declaracions, liquidacions i domiciliacions dels impostos. També s’han de planificar els pagaments corresponents.

Novembre

Compres i descomptes

El novembre és cada vegada més un mes important pel que fa a compres. Dates tan assenyalades com el Black Friday o el Dia dels Solters de la Xina —que se celebra sempre l’11 d’aquest mes— desestacionalitzen cada cop més les compres de Nadal a base de descomptes. De cara a aquestes dates, no convé perdre de vista alguns consells que ens ajudaran a optimitzar les nostres compres.

Desembre

Compte amb l’IRPF

El desembre és el mes en què acaba l’exercici 2022 i, per tant, és l’última oportunitat per dur a terme accions que ajudin a millorar la nostra planificació fiscal pel que fa a l’IRPF. És important recordar-ho, ja que abans que acabi el mes s’haurien de fer les accions que ens ajudaran a reduir l’IRPF, com ara aportacions a plans de pensions, donacions o amortitzacions d’hipoteca, si són aplicables.

Nadal

És una de les festes més esperades de l’any. Al pressupost en regals cal sumar-hi les celebracions típiques d’aquestes festes. Avançar les compres pot ajudar a estalviar, així com a assegurar-nos que els productes que volem estaran disponibles.

Accepto les condicions d'ús.