ECONOMIA

Has preparat les teves finances per a l’estiu? Pren-ne nota

Temps de Lectura: 5 minuts

Has preparat les teves finances per a l’estiu? Pren-ne nota
Avatar

CaixaBank

12 Juliol, 2022


Llest per a les vacances? Molts afortunats estan a punt de lliurar-se a la seva època preferida de l’any, però no tots saben com preparar les seves finances per a l’estiu. Fer-ho és força senzill, només cal prendre nota d’alguns consells.

1.- El primer, el pressupost

Les vacances són un moment de relaxació i això sol afectar a la disciplina que solem portar durant l’any amb els nostres comptes. És un període de temps que convida a gaudir de l’oci i donar-nos algun capritx que, normalment, no ens consentiríem.

La bona notícia és que es pot gaudir d’una mica més de màniga ampla i mantenir el control. Com? Molt senzill: fent un pressupost previ a les vacances. Ens servirà de guia i també per saber si ens estem passant amb el relax financer.

El pressupost ideal és un punt clau per preparar les teves finances per a l’estiu. Ha de tenir en compte el destí, els mitjans de transport que utilitzarem, les despeses d’allotjament, manutenció i oci, així com un petit apartat per a imprevistos i despeses extra. També és interessant tenir en compte la possibilitat d’ajornar pagaments per no trobar-nos amb sorpreses.

Aquest any, a més, convé tenir en compte uns altres fenòmens com la inflació o la reduflació en les nostres previsions.

2.- Saldo i control de despeses

Una vegada tenim llest el pressupost, toca el següent pas: comprovar que disposem dels recursos necessaris per complir-ho. Això és una cosa que s’ha de comprovar tant abans de sortir de viatge com durant les vacances, ja que durant aquest període farem despeses diferents de les habituals que poden fins i tot escapar al nostre control.

Per intentar que això no ocorri i portar aquest control de manera senzilla existeixen apps que permeten controlar tots els moviments de comptes i targetes per oferir una visió global de les finances en temps real. En el cas de CaixaBank, l’eina Les meves Finances facilita aquesta tasca, organitzant els moviments per categories.

3.- Preparar les targetes

Les targetes bancàries són un mitjà de pagament acceptat en gairebé tot el món que facilita enormement els pagaments durant les vacances d’estiu. Precisament perquè se solen utilitzar molt durant aquests períodes, convé tenir en compte algunes precaucions.

És bona idea viatjar amb més d’una targeta, que siguin diferents i, si és possible, guardar cadascuna en un lloc diferent en el nostre destí, sempre en lloc segur. D’aquesta manera, si perdem una targeta durant les vacances, sempre podrem utilitzar l’altra. També convé comprovar el seu saldo i límit de crèdit, així com el seu bon funcionament.

Una altra precaució que s’ha de tenir en compte abans de viatjar és la d’emmagatzemar alguns números d’interès en el nostre telèfon mòbil. Per exemple, els que serveixen per avisar a l’entitat bancària o al proveïdor de serveis de pagament que hem perdut o ens han robat la targeta de crèdit, si això arribés a succeir. Generalment, hi ha un número de telèfon que serveix per avisar des d’Espanya i un altre des de l’estranger que es poden trobar en la mateixa targeta. Per això, és important apuntar-los abans per si de cas.

4.- Evitar fraus

El pagament mitjançant targetes de crèdit pot donar lloc a intents de frau, tant si ens la roben com si un delinqüent es fa amb la seva numeració.

Per evitar-ho, pots habilitar el pagament a través del telèfon mòbil. Aquesta modalitat facilita el pagament sense contacte i utilitza per a això l’ús d’aplicacions que no emmagatzemen la informació de la targeta en el dispositiu.

Gràcies a aquesta característica, no és possible copiar la numeració de la targeta per fer després compres no autoritzades amb ella.

Per evitar problemes si ens roben el telèfon mòbil, és convenient activar un mètode de desbloqueig segur, com la identificació biomètrica, ja sigui a través de l’ús de rastre dactilar o de la imatge facial.

Si preferim utilitzar la targeta de crèdit per pagar, hem d’evitar perdre-la de vista, això és, que se l’emportin en l’establiment per fer el pagament. També hem d’assegurar-nos que ningú no ens observa quan introduïm el PIN.

5.- Utilitzar la banca "en línia"

Instal·lar l’aplicació de banca en línia o actualitzar-la a l’última versió disponible és una altra de les preparacions relacionades amb les nostres finances que convé fer abans d’anar-nos-en de vacances. Fer-ho ens permetrà fer un gran nombre d’operacions sense importar on ens trobem.

Comptar amb una app de banca en línia també ens facilitarà el control dels moviments que es van fent en el nostre compte o amb les nostres targetes. Aquest és un hàbit que convé mantenir, especialment quan estem de vacances, per tal de detectar possibles fraus com més aviat millor i donar la veu d’alarma a l’entitat si advertim un càrrec no autoritzat per nosaltres, evitant així mals majors.

6.- I a la tornada de vacances...

Tenir un pla de recuperació de l’economia familiar en tornar de vacances és una decisió molt sàvia.

El primer que cal fer quan se solten les maletes és estudiar l’estat real de les nostres finances. Conèixer el venciment dels pagaments realitzats en vacances que restin per efectuar ens permetrà planificar-los correctament i evitar problemes. Una planificació que s’ha de fer sempre tenint en compte el pressupost dels propers mesos, comprovant que no afectaran a cap partida essencial.

Perquè, efectivament, el pressupost mensual no és només per a les vacances: ha de fer-se també la resta de l’any. Així podràs planificar millor l’estalvi que necessites per al teu següent viatge.

Accepto les condicions d'ús.